StoryEditor
Hajdukkutak od taktike

Rijeka pada na Veliku subotu: gosti već osam godina nisu izgubili na Poljudu, sad je red na Oreščaninu da prekine tu čudesno negativnu tradiciju

20. travnja 2019. - 10:00
rijeka_hajduk56-160219

Ima Siniša Oreščanin dosta igrača na raspolaganju, vrlo sličnih što se tiče profila vezista, a manjak pravih napadača, utoliko mu nije lako, no tako je skrojeno odijelo ovog proljeća i tako odjeven ne bi smio izostati s europskog bala.

Treba izdržati do kraja da ne uteče četvrta pozicija, uz želje da Inter Zaprešić ispadne iz kupa, jer će tada nestati i teoretska mogućnost da četvrtoplasirani bude spriječen u izlasku u Europu.

Podsjetimo, da ne zaboravimo, četvrti s ljestvice ide na europsku scenu samo ako se među prvom trojicom ujedno krije i osvajač kupa. Osvoji li Inter Zaprešić kup, kao primjerice 1992., e onda ni četvrta pozicija ne donosi Europu, nego će u nju kup-osvajač Inter, pa neka je u samom podnožju HNL-a.

A što se tiče jadranskog derbija, kakvu uopće Hajduk ima želju? Pobijediti? Lako je to reći, ni Oreščanin sam za sebe ne želi unaprijed ustvrditi kako je on taj prvi srećković koji će nakon Krasimira Balakova iz kolovoza 2011. svladati "riječke galebove" u Poljudu.

Čudesno negativna tradicija na leđima je splitskog "majstora s mora". Rijeka kao tabu-tema.

Ako gledamo strogo takmičarski, natjecateljski za cijelu sezonu s potkom "zrno po zrno europska pogača", onda ni bod ne bi trebalo odbaciti kao loš.

Oreščanin je i kralj remija, ne preže odigrati (bezgolovne) remije, 0:0 s Goricom, 0:0 s Osijekom, pa nije ni jadranski derbi daleko. Evo i posljednja na Rujevici istih protivnika bila je isto tako 0:0.

Što bi reklo, nož s dvije drške, umjesto oštrice. Dobra obrana i jalov napad. Rezultat se ispisuje sam od sebe.

A sad o sastavu. Nije li ova utakmica idealna da izostavi Antu Palaversu iz početnih 11 jer se dosad pokazalo da mu novi igrač Manchester Cityja nije naročit oslonac, pa mu ne daje bogznakakvu minutažu?

Utakmica je idealna za Stanka Jurića da unese malo "krvi", energije i da zaprijeti iz drugog plana.

Ako ulazi Jurić, koga žrtvovati, ako su nedodirljivi, "untouchables" Darko Nejašmić, izvor igre ispred zadnjeg reda i povratnik fantazista Mijo Caktaš?

Ante Palaversa, Hamza Barry i Stanko Jurić, trojica su za dva mjesta, uz uzmak Bassela Jradija, te Anthonyja Kalika i Emira Sahitija.

Linija manjeg otpora je ostavit Palaversu 45 minuta, ubrat novih 40.000 eura: 30 nastupa (po 45 minuta), puta 40.000 eura, jednako je 1,2 milijuna eura i tu smo na tragu bonusa. Pa zašto ovih 30 nastupa ne odradit što prije i zašto filozofirati odgovara li Palaversa idealno tipu igre?! Jedno poluvrijeme, neće nikome past kruna s glave, samo će Marin Brbić (zadovoljno) obračunati još 40.000 eura...

U to ime stavljamo i Palaversu i Jurića u početni sastav, pa dobri Hamza Barry može s klupe dočekati da uzme štafetu od Palaverse i potom nastavi s njom trčati.

O Palaversi, ne zamjerite, nismo pitali ništa na pressici, mudrom šutnjom smo ispunili želju Oreščanina koji je onomad rekao kako na pitanja o Palaversi ionako ne misli više odgovarati. Spomenuti Palaversu značilo bi poremetiti (mu) krugove...

Kako je ono rekao Arhimed "noli turbare circulos meos", ne diraj moje kružnice! Taj genijalni matematičar, graditelj i inovator u svojoj Siracusi na Siciliji zavapio je na rimskog vojnika koji je svejedno nasrnuo na njega i, na žalost, ubio ga.

E, pa da mi ne remetimo Oreščaninove kružnice, a već smo pisali i o Siksovoj centrifugi (15 različitih postava, svaki put i iznova) nismo spominjali Palaversu. Ostavimo to u slatkom iščekivanju da vidimo kakav će to sastav Hajdukov Arhimed Siniša suprotstaviti - Riječanima...

Po nama, nema tu puno priče u ostalim dijelovima terena, povratnik prvi stoper Ardijan Ismajli bi trebao preuzeti mjesto od Borje Lopeza, a u napadu Jairo i Gyurcso, nakon sjajne pobjedonosne akcije protigv Lokomotive zaslužuju da ponovno zaigraju od početka, neka sitni Francesco Tahiraj pričeka, neće mu biti teško uz podršku mentalnog trenera.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 14:28