StoryEditorOCM
Hajdukkomentar

Novače, vrime je! Za mirovinu. Delegiranje Bela baš nije trebalo, u ovakvim situacijama treba ‘prstohvat’ osjećaja

Piše Frane Vulas
13. rujna 2023. - 13:28

Trener Hajduka Ivan Leko odradit će u kup susretu s Omladincem iz Gornje Vrbe u Slavonskom Brodu posljednju petu utakmicu suspenzije zarađene još na susretu Superkupa s Dinamom sredinom srpnja. Na klupu bi se Leko napokon trebao vratiti na nedjeljnom ligaškom gostovanju kod Gorice. Nevjerojatno, ali na velikom Lekinom ‘comebacku‘ u Velikoj Gorici pravdu će dijeliti Dario Bel, isti sudac zbog vrijeđanja kojeg je u Superkupu Leko i završio na hlađenju!

Da razjasnimo odmah neke stvari. Leko je po svim dostupnim informacijama pretjerao u reakciji i kaznu zaslužio. I odslužio. A Bel je svakako jedan od trenutno najboljih hrvatskih sudaca. Uz Duju Strukana koji je završio na kraćem odmoru zbog navodne pogreške u finišu susreta Lokomotive i Osijeka, kada se nije složio s procjenom iz VAR sobe. Pa ga nije bilo među delegiranima u prošlom kolu kada je derbi Osijeka i Dinama (2:3) dobio u ruke Mario Zebec.

Bivšem sucu finala kupa Dinama i Hajduka 2018. to je bila treća ovosezonska utakmica poslije duge pauze zbog zdravstvenih problema. I izblamirao se. Od dva dosuđena penala za Dinamo u finišu susreta, nijedan nije sam svirao. Prvi put nije vidio uopće ruku koju je igrač držao iznad glave. A poslije je šef sudaca Bruno Marić uvjeravao javnost kako su to bili penali. Onaj drugi će možda biti kada dočekamo taj dan da se takvi penali sude Osijeku ili bilo kojem drugom klubu protiv Dinama. Kad je bio prekršaj nad Rokasom Pukštasem protiv Dinama na startu sezone onda smo slušali priče o intenzitetu, kako više ove sezone nema laganih penala...

Prije toga je povjerenik za suđenje Ivan Novak, autor najskandaloznijeg suđenja koje je potpisnik ovih redaka uživo vidio u HNL-u na utakmici Croatije i Hajduka u Maksimiru 1999., Zebeca delegirao za derbi u Osijeku. A još prije toga je Strukan neosnovano morao preskočiti kolo.

Naravno da ne treba Bela ubuduće preskakati kada igra Hajduk, ali delegirati ga baš odmah na prvoj Lekinoj utakmici? Što, nije bilo drugih raspoloživih sudaca? Da je Bel Hajduku delegiran za tri-četiri kola nikom ništa, to bi bilo elegantno rješenje. I za suca koji je kvalitetan. Ovo to sigurno nije. Hajduk je prevelik klub da bi se netko poigravao s njim. Provokacija? Leko je mudar čovjek i znat će se kontrolirati. A drugi Ivan? Nakupilo se. Novače, vrime je. Delegiraj sebe za mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 02:22