StoryEditor
Hajdukbijela nada

Mladi hajdukovac Ivan Ćubelić uvršten je među 60 najvećih talenata na svijetu u svom godištu, a o njemu svi imaju samo riječi hvale

11. listopada 2020. - 10:58
Ćubelić u dresu druge momčadi HajdukaMiro Gabela/hajduk.hr

Ivan Ćubelić, Hajdukov mladi vezni igrač, probran je među 60 najvećih nogometnih talenata svoga godišta, na cijelom svijetu! Redovito engleski The Guardian pravi takve popise, Francuzi daju Zlatnu loptu seniorima, a Englezi se bave budućim naraštajem velikana.

Kuca Hajdukova žila kucavica i stvara talente.

Tradicionalno smo nezadovoljni koliko to rađa talenata i kako se to radi u omladinskoj školi „bijelih” koja se odnedavna zove Akademija Luka Kaliterna. Ali, čak i onda kad se najviše grinta, a grinta se (od)uvijek, jer smo takvi i hoćemo „citius, altius, fortius”, brže, više, jače..., izlaze iz nje talenti kao iz škole, na veliki odmor.

Dakle, nije da ih nema.

Ako Nikola Vlašić, Mario Pašalić, Domagoj Bradarić sad čvrsto kucaju na reprezentativna A vrata, izviru i nova imena.

A zar Hajduk ne živi u zadnje vrijeme od prodaje Ante Palaverse i malog Bradarića?

Evo novih imena na lansirnoj rampi u Poljudu, za prvu momčad i za tržište. Eto Ćubelić, vezni igrač, godište 2003., u konkurenciji 17-godišnjaka što ih bira Guardian ušao je u „izbor 60”. A to nije samo Europa, nego – cijeli svijet. Veliko priznanje Hajduku.

Ušli su i dinamovci, napadač Bartol Barišić i zadnji vezni Tomislav Duvnjak, ali tu je i Hajduk u liku Ivana Ćubelića, koji je 17. lipnja napunio 17 godina, domaće Hajdukovo dite.

Ako dobro pamtimo u ovim izborima svoje su mjesto svojedobno nalazili i hajduci Vlašić, pa Michele Šego, Mario Vušković.

Ćubelić će s ovim odabirom skrenuti dodatnu pozornost na sebe, zadovoljni su i u Hajduku, kako ne bi bili. Premda izbjegavaju veliku pompu i da sad izjave pucaju i Boro Primorac i Andro Fistonić ili prije svih i svakako Marijan Budimir koji izvrsno vodi svoju momčad nesuđenih juniorskih prvaka Hrvatske, veselo je u „kući bijelih”. Juniori čestitaju svome predvodniku. Koliko znamo taman su se ovog vikenda pripremali za team-building da malo proslave niz pobjeda u zadnje vrijeme, a sad evo i priznanja Ćubeliću.

Naravno da nije Ćubelić sam, u 2003. godištu je Luka Bradarić, Domagojev brat, on je stoper, godinu stariji su krilo Stipe Biuk, centarfor Marin Ljubičić, stoper Luka Škaričić, od kojih se baš puno očekuje, pa bekovi Ante Bekavac, Bruno Unušić... i ne samo oni iz Oliverove znakovite 2002. godine („imat ćemo stadion, na njemu će igrat svjetski šampion”).

Ćubelića nam oslikavaju kao „osmicu” (to je nosio Dražen Mužinić u doba kad je igrao veznog igrača), koji igra „box to box”, to je sad moderno, pa će nam reći i to da je kao Frank Lampard ili Steven Gerrard (zar nije ljepše reći kao Mužinić, Hajdukov Johan Neeskens sedamdesetih). Ima Ćubelić dobar udarac iz koljena, precizan, desna noga, slobodnjak i korner ka pinelom nacrtan, voli dijagonale i šut, a za razliku od Marija Čuića koji je isto tako slična pozicija, ali dvije godine stariji, Čuić više dolazi u završnicu, a Ćubelić dirigira po sredini, i balun voli imati u nogama.

Nenad Pralija, pomoćnik Tomislava Rukavine u reprezentaciji „do 17” nam kaže:

- U mene je igrao i sa starijima, sa 16, samo mogu pohvale reći i za ponašanje i za kvalitetu, veliki je potencijal.

Pa kad je tako, ajmo odmah u prvu momčad, tamo vape za znanjem?! No, treba biti oprezan i Ivan Brnić je uletio, pa zastao, stavljali su ga igrat svagdje osim na njegovu poziciju, a to je desna noga, lijevo krilo.

Evo kako je The Guardian oslikao Hrvate:

Ivan Ćubelić: Vrlo inteligentan vezni nogometaš. Kompletan i brzo donosi odluke. Tehnički je briljantan i uvijek u glavi ima širu sliku na terenu.

Tomislav Duvnjak: Konstantno donosi prave odluke u pravom trenutku.

Bartol Barišić: Može zabiti iz bilo koje pozicije i u bilo kojoj situaciji. Može zabiti glavom ili u kontranapadu slomiti svoga čuvara.

Mi bismo samo dodali: slavlje može početi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 07:07