StoryEditorOCM
Hajdukredovito okupljanje

Puljkova bomba s Poljuda: gradonačelnik najavio veliki projekt, tri faze obnove Poljuda i centar u Brodarici

Piše David Kapetanović, Slaven Alfirević
1. lipnja 2023. - 18:59

To je prava bomba s Poljuda, sa sjednice Skupštine Hajduka:

- Početak obnove stadiona Poljud bi trebao uslijediti već u drugom kvartalu 2024. godine! - objavio je Ivica Puljak.

Iznenadio je s prezentacijom, u Hajduku su u suradnji s Gradom pomnjivo pripremali taj projekt kojega je Puljak kao pravo iznenađenje objavio pri kraju skupštinskog sastanka „bijelih”.

Do kraja godine prikupila bi se sva dokumentacija, a onda bi u rečenom roku krenuli i radovi.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, ujedno i kao predstavnik većinskog vlasnika Hajduka tako je najavio ambiciozan plan obnove poljudskog stadiona, ali i čitavog niza radova, od tunela Marjan preko Spinuta i Poljuda sve do Brodarice. Spominje se čak i novi stadion Hajduka na Brodarici u sklopu projekata kakvi su prezentirani! Taj stadion bi onda isključio potrebu za Starim placom.

Procjena da bi radovi koštali 30 do 40 milijuna eura odnosi se samo na obnovu stadiona u Poljudu, a financirali bi grad i država...

Evo što za prvu ruku treba Poljudu: mora dobit obnovljenu armirano-betonsku konstrukciju, popravio bi se krov, protupotresno ojačanje bi se izvelo, planira se obnova prstena oko stadiona, pa atletske staze, teren bi bio multifunkcionalan, novi. Potrebna je nova rasvjeta i ozvučenje. I to je to što košta 30-40 milijuna eura.

A onda idemo dalje, spomenuti su dodatni sadržaji stadiona u Poljudu, parkiralište, prostori za Akademije, dodatni tereni, treći objekt ispod zapadne tribine...

Treći je gradski projekt Brodarica, sadržaji su tu novi stadion Hajduka, Kongresni i poslovni centar, gradski stanovi za dugoročni najam. A rok je do Europskih igara 2027., to bi se stavilo u taj paket. Radovi bi počeli 2026. dok se promijeni GUP i pripravi sva dokumentacija te namakne novac iz izvora Grad, Hajduk i partneri.

Govorio je još Puljak i o planovima za proširenje na Stari plac kojega bi pretvorio u podzemne garaže, prostor za kulturne gradske sadržaje, tržnicu... Hajduku više neće trebati taj treći stadion, jer će dobit drugi na Brodarici.

Bitno je da Hajduk ostane narodni klub, da ostvari stabilnost u Europi, a svi ovi sadržaji bi tome pripomogli.

- Vrlo ambiciozan je plan, ali nije nerealan i može osigurat europske ambicije i stabilnost Hajduka! - rekao je Puljak.

To je najznačajnije što se dogodilo na Skupštini Hajduka, sve ostalo je bilo u sjeni Puljkove bombe i obnove Poljuda. Treba reći da su jednoglasno prihvaćena izvješća o radu i poslovanju u 2022. godini, kao i projekcija tekuće godine, rečeno je da je Hajduk na dobrom putu stabilnog kluba koji povećava prihode (istina je da i rashode povećava), ali je prošlu godinu završio s dobiti od cca 700.000 eura. Spomenut je sveti cilj, osvajanje titule prvaka... I da članova bude 112.000.

Na Skupštini je bilo 517.247 prisutnih glasova, što predstavlja 96.42 posto dioničarskog kolača „bijelih”.

Predsjednik Lukša Jakobušić je između ostalog izjavio da je Hajduk najutjecajniji klub u državi što se tiče broja članova i gledatelja.

UŽIVO

20.45 sati

Skupština je zaključena

20.34 sati

Poslovanje u dosadašnjem dijelu godine je komentirao predsjenik NO Aljoša Pavelin

Jako nas vesele odlični rezultati akademije i promoviranje mladih igrača. Stvarno nas veseli vidjeti da je devet juniora odigralo svoje minute u prvoj momčadi. Još jedanput čestitke stožeru akademije ali i upravi. Operativni prihodi su u skladu s planom, ističemo i zapošljavanje sportskog psihologa, to nam se čini jako bitno.

Financijska izvedba je kontroliranija, sve je na prihvatljivoj razini, sada treba prijelazni rok dobro odraditi i osnažiti momčad. Čeka nas Superkup i europske kvalifikacije i treba dobro zagaziti u iduću sezonu. Očekujemo da će brojka članova preći 100 tisuća. Naglasak u poslovanju Hajduka nije na profitabilnosti nego na sportskoj izvedbi i stabilnosti. To je velika razlika između Hajduka i ostalih dioničkih društava

20.22.sati

Gradonačelnik Ivica Puljak je kao predstavnik većinskog vlasnika je zauzeo govornicu:

Grad vas gleda kao partnere i želimo vam uvijek dobre rezultate. Zajedno s upravom Hajduka ću vam predstaviti plan za razvoj infrastrukture kojeg smo napravili nakon višemjesečnog rada kojeg Split zaslužuje.

Projekt ćemo podijeliti u tri faze. Obnoviti stadion Poljud, uključiti dodatne sadržaje na stadionu i gradski projekt Brodarica.

Prva faza je obnova stadiona Poljuda. To je najbolje rješenje za stadion. Pričamo o obnovi armirano-betonske konstrukcije, krova, prstena oko stadiona, atletske staze, rasvjete i ozvučenja. Početak obnove bi trebao biti u drugom kvartalu iduće godine, a procjena troškova je 30-40 milijuna eura, financirali bi grad i država. Financiranje je najizazovniji dio ovog projekta.

Druga faza uključuje dodatne sadržaje stadiona. To uključuje parkiralište, dodatne terene, prostore za akademiju, treći objekt ispod Zapadne tribine, gradski projekt Poljud u funkciji sporta. Gradnja bi trebala početi u prvom kvartalu 2025. godine.

Treća faza je Gradski projekt Brodarica. Planiramo novi stadion Hajduka, kongresni centar, poslovni centar, gradske stanove za dugoročni najam. Početak radova bi bio početkom 2026. godine, a završetak bi bio do Europskih igara 2027. godine. Financiranje bi obavili grad, Hajduk i partneri.  Ovo je vrlo ambiciozan plan, ali nije skroz nerealan i može osigurati europske ambicije i stabilnost Hajduka.

20.10 sati

Dino Marković, predstavnik NH

Cilj je 112 tisuća članova, a ove brojke klub mora pratiti i rezultatima. Hajduk zaslužuje svoj novi stadion i modernu infrastrukturu 21. stoljeća i stoga podržavamo sve projekte koji idu u tom smjeru.

20.06 sati

Za budućnost je predsjednik Hajduka najavio:

Plan je da u suradnji s gradom i policijom da olakšamo ulaz navijačima, da se s prstena lakše ulazi na tribine, ako uspijemo to će nam biti najveći doprinos navijačima.

Imamo 11 milijuna ulaza na HDTV, s razlogom ga mi imamo a drugi nemaju, bit će sigurno još i bolji. Uspjeli smo razdvojiti HNS od reprezentacije. Nemamo utjecaj u Savezu i nismo prisutni što god tko govorio. Nije prirodno da nemamo utjecaj, kada njima bude odgovaralo da surađujemo onda i hoćemo. To je naš savez, nemamo drugi savez kao ni državu. Bilo bi dobro da smo gore, ali to nije naša snaga, naša snaga su navijači.

Ove godine za sad imamo 73 tisuće članova, prosjek gledatelja 16 tisuća, kao 1995. godine kada se igrala Liga prvaka. Svim navijačima se zahvaljujem.

19.56 sati

Nastavio je Jakobušić:

Treba više raditi, manje pričati, biti će što bude. Hajduk uvijek ima krize, samo je pitanje kako ćemo ih prebroditi. Akademija je druga u Europi, stvarno smo se vratili na kartu Europe, htjeli smo to prvo napraviti sa seniorima, nije tajna. Eto juniori su pokazali put, još jednom čestitam, možemo reći da je cijela Hrvatska navijala za njih.

Naša akademija je najbolja po radu, rezultatima i razvoju, u svim kategorijama. Moram se i zahvaliti Bori Primorcu. Bez njega ne bi bilo akademije. Bit će uspona i padova, lijepo je kada se dogodi uspjeh, kada ne ide seniorima, izvukla nas je akademija. Nadam se da će seniori iduće sezone pokazati put. Rezultati akademije nisu prepoznati u HNS-u, ne mogu se oteti tom dojmu.

19.47 sati

Lukša Jakobušić se osvrnuo na stanje i poslovanje Društva u tekućoj 2023.

Osvojen je Kup, finale Lige prvaka mladih, najbolja smo akademija u Hrvatskoj, daleko. Imamo rekordan broj pretplata i članova. Ova godina je vrlo teška za cijeli klub, moram se zahvaliti navijačima koji su nas nosili, bilo je svega, i očekivanja i rezultata i loših odluka kojima sam osobno kumovao. Ali na kraju smo osvojili Kup, ostaje jedino žal što se nismo do kraja borili za prvaka, to je minimum kojemu moramo težiti.

U prvi mjesec je došao Leko, tu su bili i Benrahou, Ferro i Anello. Potpisali su i Vušković, Capan i Sigur. U završnici 2022. godine smo napravili i dva izlazna transfera, Biuk i Ljubičić. Imali smo i nekoliko posudbi. Rekli smo da svake godine moramo bar dva igrača promovirati. Promovirali smo devet juniora, ali nešto i silom prilika. Ne trebam ni spominjati da tome treba težiti klub, ovime smo nadmašili 2022. i pokazali smjer kojim treba ići.

Posebne čestitke Danijelu Subašiću, Simiću, Lovrencsicsu i Fosattiju, njima su istekli ugovori. Također, Anellu i Borevkoviću su istekle posudbe i neće ostati u Hajduku.

19.33 sati

Za govornicom je predsjednik NO Aljoša Pavelin

- Nadzorni odbor upravi daje pozitivnu ocjenu u financijskom smislu za prošlu godinu. Mi možemo biti zadovoljni prošlom godinom, ali želimo puno bolje upravljanje kratkoročnim obvezama. U 2023. godini mi smo dali input da se stabilizira financijski tijek, u ovom trenutku to relativno dobro funkcionira. Ove godine je situacija bolja, iskorak je napravljen, ali ključni iskorak će biti hvatanje novog generatora prihoda što je novac od UEFA-inih natjecanja. Što se tiče sportske izvedbe trudimo se držati izvan toga, ali po pitanju akademije moramo reći da je rad iznimno dobar i daje nadu u budućnost. Puna podrška klubu u zadržavanju i afirmaciji mladih igrača.

19.25 sati

Za govornicu je stao Denis Alajbeg, dioničar i nekadašnji član nadzornog odbora:

- Ova uprava je postigla nezabilježen rast u povećanju prihoda i nemam što drugo nego čestitati. Šteta što to nismo iskoristili da dodatno smanjimo ovisnost o prihodima. Ako pogledamo ukupan protok novca, vidi se da nam godišnje i dalje nedostaje nekih osam milijuna eura. To transferi mogu nadoknaditi, ali ne postoji garancija da ćemo to uspjeti napraviti u budućnosti. Dovoljna je samo jedna loša godina da se nađeš u novom financijskom škripcu.

19.20 sati

Onda je govorio član uprave Ivan Matana.

- Ostvarili smo milijun eura dobiti, poslovali smo s dobiti, imali smo rekordnu dobit bez transfera i smanjili ovisnost o njima. Prihodi su rasli više nego troškovi, što je vrlo bitno. Brojke su vrlo dobre.

Imamo ukupne prihode od više od 220 milijuna kuna, rekordni rast prihoda od ulaznica, rasli smo ukupno više od 60 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, što je ogroman broj. Dio troškova također raste, ali je to pod kontrolom.

19.15 sati 

Idući je imao riječ Dino Marković, predsjednik udruge Naš Hajduk

- Ova skupština omogućava da dioničari budu obaviješteni o djelovanjima kluba u godini, a omogućuje i pogled u budućnost. Na prošloj skupštini smo imali primjedbe na transparentnost, a sad su materijali bogatiji.

Osvojen je Kup nakon devet godina, osvojeno je i drugo mjesto, što je napredak u odnosu na prijašnje sezone. Klub nije prezimio u Europi, vidi se stabilnost u poslovanju, no izostala je stabilnost u treneru, bile su dvije promjene. Hajduk je imao rekordan broj članova i pretplatnika i rekordan broj prihoda bez transfera.

Naknade igračima su porasle za 34 posto, uz bonuse dolazimo do još većeg rasta od oko 44 posto.

Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o poslovanje u 2022. godini.

19.10 sati

Hajduk od 19 sati u kino dvorani stadiona u Poljdud održava redovitu polugodišnju skupštinu na kojoj će utvrditi rezultate poslovanja 2022. i otkriti kako se posluje u tekućoj godini.

Skupština je započeta uprizorenjem hrvatske himne, a potom je i održana minuta šutnje za sve preminule članove Hajduka od zadnje skupštine do danas.

Utvrđeno je da su ispunjene pretpostavke za rad skupštine, a onda je riječ uzeo Predsjednik uprave Lukša Jakobušić:

- Sezona 2021./22. je bila uspješna. Osvojen je Kup na prepunom Poljudu nakon devet godina bez trofeja, ostvareno drugo mjesto u prošloj sezoni i borba za naslov do gotovo kraja sezone je dobar pokazatelj smjera kluba. Ponosni smo i na uspjeh Juniora koji su osigurali playoff Lige prvaka mladih. Hajduk je najutjecajniji klub u državi ali i šire. Hajduk će u nadolazećoj sezoni biti spreman za novi rezultatski iskorak.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image


 

Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix

UVOD

Hajdukova Skupština održava se danas u kino dvorani na Poljudu. "Bijeli” već neko vrijeme održavaju dvije Skupštine godišnje što je dobrodošla novost, češljaju izvješća, raspravljaju dokle su došli i što ih sve čeka.

Prošla Skupština „bijelih” bila je u prosincu kad je Ivan Matana, sjećamo se to, najavio kako godišnji izvještaj još ne može bit gotov niti uzet zdravo za gotovo jer „imamo običaj zabijati gol u zadnjim trenucima, u sudačkoj nadoknadi”.

Prikazat će se godišnji izvještaj za prošlu 2022. godinu što je već predočeno javnosti, kad se papiri u travnju šalju na uvid HNS-u. Hajduk je objavio da je završio godinu s plusom od 7,1 milijun kuna (cca milijun eura). Ostvarili su prihod od 225 milijuna kuna (29,88 milijuna eura). Budući da se radi o 2022., priča se u kunama. Rashodi su bili oko 218 milijuna kuna.

Veliki je napredak u odnosu na poslovanje 2021., kada je klub imao prihode 121,7 milijuna kuna, a rashode 150 milijuna kuna. No, o tome će se opet govoriti, prikazat će se dobit iz prošle godine, sadašnje stanje na početku 2023. i plan poslovanja za ovu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:44