StoryEditor
Hajdukništa ne smeta

Đir po punktovima za testiranje pred Hajdukovu utakmicu: ‘Nama ti je ovo kao misa. Jedni ljeti idu u Međugorje, a mi dolazimo na Poljud‘

Piše Ivan Renić
22. srpnja 2021. - 17:52

Vruće je, sparno i zagušljivo. Asfalt „treperi“ u daljini. Ajme, nepodnošljivo! Svugdje je tako osim na Poljudu. Tamo, niti je vruće, niti kome što smeta. Strpljivo se čeka pod šatorom kako bi se napravilo brzi test. Nekih 20-ak ljudi poredalo se pred stanicom, a unutra se radi punom parom – analizira se „u svih šesnaest“.

Napravili smo reporterski đir uz južnu stranu „poljudske ljepotice“ da vidimo odakle sve dolaze Hajdukovi navijači. Još jednom smo se uvjerili da nema strane svijeta na kojoj se ne druka za Hajduka.

Osamdeset kuna dodatna je cijena na već kupljenu ulaznicu. Malo ili puno? Kako kome...

-Nije skupo, puno je jeftinije nego kod nas u Nizozemskoj – zapodjenuli smo razgovor sa skupinom mladića koji su u Split stigli na odmor.

-Deset dana smo ovdje, ali ovaj smo odlučili posvetiti Hajduku. Čuli smo da će atmosfera biti užarena. Znamo da se radi o velikom klubu. Vidjeli smo stotine grafita po gradu – priča nam Daan Jansen (24), najraspoloženiji za „ćakulu“.

image
Joško Ponoš/Cropix

Na rezultat testa čeka se kojih 15 minuta. Djelatnica prozove vaše ime dok se vi u sebi molite da na papiru piše: negativan!

- Nije komplicirano. Brzo smo sve riješili. Sada idemo na rivu, a navečer se vraćamo na stadion – dobacio nam je na odlasku Sjors Hekerman (24), još jedan iz skupine veselih Nizozemaca.

Interesa, dakle, ne manjka ni među turistima. Ima bit' da su namirisali šušur, pa bi htjeli osjetiti kako je to kad Hajduk igra. Pogotovo sada. Pred „bijelima“ je prva natjecateljska utakmica na Poljudu. O navali optimizma (nećemo o euforiji) danima već pišemo, podgrijavamo. Čeka se večerašnji „bum“ protiv Tobola!

Svoj red strpljivo čeka i tročlana obitelj iz Garešnice, otkrili smo, strastveni hajdukovci...

- Nama ti je ovo kao misa. Jedni ljeti idu u Međugorje, a mi dolazimo na Poljud! „Potegnuli“ smo više od 450 kilometara do Splita. Idemo večeras, a dolazimo i u nedjelju protiv Osijeka – počinje Alen Ontl (50).

- Meni test ne treba. Ja sam se i cijepio zbog Hajduka, samo da mogu doći vidjeti Livajinu magiju. Pobijedit ćemo s barem dva gola razlike – dakako, u obzir dolazi samo pobjeda.

Zgodno je navratiti i u Hajdukov 'fan shop' na stadionu. Štošta se nudi...

-Iza testiranja idem sinu kupiti Biukov dres. Žao mi je što neće igrati. Čuo sam da se ozlijedio. Nakon toga ćemo se spustiti do svetog Frane, pomoliti se i nazad na tribinu.

Oprostili smo se od „bijele“ obitelji Ontl, a za uspomenu su nam ostavili dvije naljepnice na kojima piše: Torcida Garešnica.

image
Obitelj Ontl
Ivan Renić

Cijepiti se ili plaćati testiranja – dilema je pred navijačima Hajduka. Svakome na izbor...

-Radi Hajduka ću obavljat' testove, ali neću se cijepiti – jasan je Tonči Runjić (54) koji je sa sinom Mateom (27) s Kamena došao obaviti sve potrebno za večerašnju utakmicu.

Cijena za ovu prigodu je, kako rekosmo, 80 kuna.

Je li skupo?

-Bome je! – na prvu će Tonči.

-Ma, zapravo i nije. Za Hajduka ništa nije previše. Moramo ih tuć'. Napiši da ćemo dobit 4:0! Šteta je samo što Biuk ne igra.

-Igra Livaja, to je najbitnije. Riješit ćemo sve u prvoj utakmici – ubacuje se Mateo s optimističnim predviđanjima.

image
Mateo i Tonči Runjić
Ivan Renić

Iz njegovih usta u... – gol Kazahstanaca! Hajduk ima priliku stvoriti lijepu zalihu pred daleki put na uzvrat.

Do početka utakmice

Testiranje na Turskoj izazvalo je puno veći interes. Pisali smo o velikim redovima, no sve je trajalo do 14 sati. Na Poljudu se nešto lakše diše, sve teče brzo i neometano. Testirat će se sve do početka utakmice, tako da – još uvijek stignete.

Ponavljamo, cijena je 80, odnosno 50 kuna za one koji su dobili prvu dozu ili cjepivo koje se daje u jednoj dozi, a kojima od primitka nije prošao dovoljan broj dana za dobivanje COVID potvrde. Za ovu opciju, ne zaboravite potvrdu o cijepljenju i osobnu iskaznicu. Plaćanje je moguće samo u gotovini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. srpanj 2021 04:15