Sport Hajduk

dežurni optimizam

Carrillo ima previše dobrih da ne bi bilo vatre na Poljudu: evo što Hajduku daje za pravo misliti pozitivno

dežurni optimizam

Nije ni Zlatko Vujović dežurni optimist, nije to ni vaš reporter, ne nužno, pa ipak imamo zajedničko gledanje:

- Imat će Everton vatre i posla u Poljudu! 

U prvoj rečenici s Goodisona smo naglasili da razlika u klasi dijeli liverpulske “plave” s “bijelima” i da je Everton druga galaksija u odnosu na Hajduk. U engleskom Premiershipu Hajduk sigurno ne bi uspio biti sedmi. Nije ni Stokeu primirisao prije šest godina.

Koeman nije uspio u naumu riješiti sve u prvoj

Pa ipak. Treba to pokazati na terenu, u 90, a možda i 120 minuta u Poljudu. Možda i s bijele točke nakon toga. Nikad se ne zna. Jer, kako je Everton zaspao u nastavku, a Hajduk došao nadomak da smanji omjer na 2:1, nije bez veze Ronald Koeman bio razočaran; prisjela mu je večer.

Htio je Koeman riješiti sve u prvom susretu, Hajduk mu se nudio. A nije riješio. I onda mu se Hajduk više nije nudio... To je to.

Pada nam na pamet kako je Hajduk ponosno igrao 1967. protiv Tottenhama na White Hart Laneu. Zabio im tri gola u zadnjih deset minuta. Izgubio je 3:4 i ispao, ali i ta utakmica spada u dio ponosne povijesti Hajduka po Europi. Prije 50 godina.

Nek’ se u četvrtak odigra dio povijesti. Ponosne povijesti. Ne mislimo na Debrecen...

Što Hajduku daje za pravo misliti pozitivno? “Penso positivo”, pjevao bi Jovanotti.

Dakle:

1. Oporavak Ercega, možda i Lopeza

Kad je ušao Ante, a prezime mu znate, Hajduk je dobio “treću dimenziju”. Napadačku. Zaprijetio je Pickfordu koji je pak pokazao kako bi trebao u budućnosti biti nasljednik Banksa i Shiltona. Na golu “gordog Albiona”. Nisu bez veze odriješili kesu. Od golmana se kuća gradi. Vrijede njegove čelične rukavice i pamtit će da je imao posla protiv Hajduka.

“Bijelima” je adut oporavak Ercega, Zlatko Vujović savjetuje stavite i Ohandzu, Ercega i Saida! (Šteta što nema Futacsa, jer njegova kilaža i čvrstina i umijeće, dobro bi došle protiv jednog Keanea). Tu je i Nikola Vlašić, raspoložen, konstantno u dobroj formi. Kod kuće još jači.

Ako bi se oporavio Borja Lopez, to bi dalu dodatnu dimenziju sigurnosti u obrani, međutim Lopez je na 50:50, dok je Ercegov oporavak izvjestan. 

2. Everton u Premiershipu 

Kad vas u ponedjeljak čeka Manchester City o čemu je dosta bilo govora na press-konferenciji neovisno o Hajduku, a sljedeći vikend vas čeka prvak Chelsea, kako vam se tu u međuvremenu uklapa priča o gostovanju na vrelom Jadranu? Kod Hajduka? Baš je tu zamka što Koemana čini neraspoloženim.

Želi u Europu, a nije miran sa 2:0 u džepu, pa makar je sačuvao “clean sheet” što mu jest bilo primarno. No, razbuđeni Hajduk u nastavku i Pickford na mukama daju mu mislit. Mora u Poljudu biti sasvim ozbiljan. U tom detalju poen za Hajduk.

Dok Splićani moraju sutra kod Rudeša, Everton će se trošiti protiv Manchester Cityja i to u ponedjeljak. 

3. Scena Poljuda 

Zahtjevna je, poznata u Europi, priča se o ambijentu i navijačima. Čekajući odluku iz kancelarije UEFA ne želimo ništa prejudicirati, tek znamo da su ulaznice (gotovo) rasprodane.

I da se u Poljudu jedna Roma 2003. godine našla u nebranu grožđu i Fabio Capello zažalio što je izveo šaren sastav bez Tottija.

U redu, Slovan Liberec i Dnjipro odoljeli su grmljavini publike, ali nije im bilo svejedno. Bude li kako smo zamislili, “sold-out”, nije to jednostavno protivniku makar bio hladnokrvan poput onih što iz Engleske stižu.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Hajduk