Hajdukkutak od taktike

Caktaš mora biti pravi lažni centarfor: u nedostatku šire napadačke lepeze on mora zabijati golove, ionako je Oreščanin igru podredio njemu

Piše Slaven Alfirević
4. svibanj 2019. - 10:00
hajduk_rijekavb31-200419

Nema napadača, ni Brazilca Jaira, De Maceda da Silvu, a definitivno ni Gyurcsa. Prvi ima tri žuta kartona, dok je Mađar ozlijedio mišić, što je jučer priznao i trener Siniša Oreščanin.

Kad će se Gyurcso vratiti, neizvjesno je baš kao i u slučaju stopera Borje Lopeza koji ponovno izostaje. Španjolac ima problema s koljenom i opet na klupu za pričuve mora sjesti Božo Mikulić. Stoperski par Adrian Ismajli – Oleksandr Svatok, zbog jedne promašene partije, u Gorici, trener ne misli razvlastiti.

Vratimo se napadu: kako će Hajduk bez oštrice noža razrezati Interovu utvrdu? Samir Toplak priprema bunker, možda je to samo "kula od karata" iliti "Toplakova topla voda", ali nije za potcjenjivanje čim je u srcu obrane Jurica Buljat, davno nekad i sam Hajdukov obrambeni oslonac.

Ipak, Hajduk je taj koji se pita, sve je u nogama i glavama "bijelih", a Oreščanin više nego ikad treba odgovoriti na ofenzivni rebus maksimom: "Igra daje gol, a ne igrač"!

Ako nema ni Jaira, ni Gyurcsa, logika bi nas navela na Mirka Ivanovskog, tako bismo mi razmišljali. Međutim, ako se uvučemo u kožu Oreščanina, onda ćemo misliti kao on promišlja: Francesco Tahiraj i Bassel Zakaria Jradi, njih očekujemo.

Na klupi onda ima Ivanovskog, pa Ivana Delića koji je imao dobrih sekvenci ovog proljeća, naročito u Koprivnici, te naposljetku i osvježenje u liku Ivana Prtajina, poseban prostor ima kao - "new entry"!

Ono što je sigurno jest da u nedostatku šire napadačke lepeze golove mora riješiti – Mijo Caktaš. Ioanko se igra podredila njemu otkako je Oreščanin preuzeo uzde krajem jeseni.

Tražeći sva tri boda, Hajduku na putu do pečata za europsku putovnicu ništa nije važno kao činjenica da Caktaš - bude pravi. Lažni centarfor. Iz drugog plana. Ljubi ga gol. Nogom, glavom, širok repertoar. I panenkom iz penala, ako zatreba.

Evo, Antu Palaversu uopće nismo spomenuli, ni njegovih 40.000 eura po 45 minuta nastupa. Shvaćamo, gužva je u srednjem redu. A na lijevom beku Andre Fomitschow. Domagoj Bradarić je kartoniran.

#HAJDUK#INTER#TAKTIKA