StoryEditorOCM
Hajdukraspojasani bijeli

Bilo je to šampionsko izdanje Hajduka koje smo – što kriti - očekivali i ranije, protiv Rijeke i Dinama

20. ožujka 2022. - 21:56

Glatka pobjeda Hajduka, Lokomotiva je zaprijetila samo u drugoj minuti i to ozbiljno, ali kad Kačavenda nije iskoristio prigodu, sve ostalo je idućih 88 i dodatak minuta išlo na stranu Hajduka i golemo zadovoljstvo publike koja je dobrano ispunila Poljud.

Hajduk se k tome nadavao i golova, bila je to kako se običava reći rapsodija u „bijelom”, šampionsko izdanje Hajduka koje smo – što kriti - očekivakli i ranije, protiv Rijeke i Dinama u Poljudu, ali kad je to izostalo, naišla je Lokomotiva da se na njoj Hajduk iskali, da se refa što mu je pobjeda izostala tri kola zaredom.

Hajduk je pokazao da umije hodati po vatri, kako je najavio u svojoj objavi sportski direktor Mindaugas Nikoličius.

Junaka u pobjedi Hajduka do mile volje, možeš birati, Hajduk je pokazao da nije samo Marko Livaja, tu su Nikola Kalinić, Filip Krovinović...

No, polako, najprije mrvicu o taktici koja je usmjerila Lokomotivu u „ranžirni kolodvor”, na sporedni, da ne kažemo slijepi kolosijek.

VALDAS TUMBA:

Taktička postavka je bila recimo 4 – 2 – 3 – 1, ali nas je dobrim dijelom utakmice rajcala da je oslikamo kao 3 – 1 – 4 – 2, jer osvježio je svoje redove Valdas Dambrauskas drugačijom impostacijom nego inače. To je bila naizgled kozmetička preinaka, ali ipak vidljiva u preraspodjeli uloga. Dario Melnjak (opet strijelac!) bio je i lijevi stoper, puštao bi da Dino Mikanović zdesna ode visoko u napad, on bi se priključio stoperima na centru. Slijeva je u napad hitao Emir Sahiti...

Ispred je ordinirao Marco Fossati kao jedini baš klasični zadnji vezi, metronom igre, dok su Lukas Grgić i Filip Krovinović bili baš ono što bi se reklo spojke, djelovali su sasvim ofenzivno. Tako se Hajduk postavio u linijama dijagonalno, na skaline, stepenasto, a u srcu napada su se našli Marko Livaja i Nikola Kalinić, blizu jedan drugog, ali se nisu gušili, bili su oplemenjeni činjenicom što su im suigrači blizu.

Lokomotiva se nije stavila bunkeraški, grčevito, pa je i to pomoglo...

Grgić se, dakle, držao sasvim udesno, napadački prema ofenzivnom Mikanoviću, a Krovinović lijevo, odakle je i pao njegov topovski pogodak.

KLASNI IGRAČI:

Stigosmo dakle do pogodaka Nikole Kalinića i Filipa Krovinovića, oba gola su autorsko djelo, kod prvoga je asistirao Grgić... Dakle, rasteretili su Livaju, pa Hajduk više nije samo jednosmjerna ulica, stavi barikadu na Livaju, začepiš protok i gotovo. Bio je značajan učinak pratećeg ansambla, a Krovinovićev gol kao specijalitet izdaleka.

Golovi Melnjaka i Sahitija potvrdili su koliko je raznolik Hajduk bio večeras.

LIVAJA I KALINIĆ ZAJEDNO:

Bit će tu još dobrih i manje dobrih partija, ali se više nitko neće zapitati mogu li zajedno. Naravno da mogu, pa tako se i reprezentacija sastavlja, od najboljih igrača. Ovo je bila sasvim ofenzivna postavka kojoj se Lokomotiva nije umjela oduprijeti, poimanje trenera Silvija Čabraje da „igrači uživaju u igranju nogometa” ispostavilo se na način da su mogli uživati u - akcijama Hajduka!

Nikola Kalinić je k tome igrač utakmice, po našoj prosudbi, donio je dodatnu kvalitetu, pa je i momčad kompletnija, ukupno moćnija. Očito je trebalo nešto više treninga i razgovora da sve sjedne kako treba. Livaja je pak asistirao za gol Sahitiju, koji je pak odigrao dojmljivu partiju na poziciji gdje smo očekivali Stipu Biuka.

VAR DODA, VAR UZME:

Prvi pogodak Hajduka je priznat za centimetre što Nikola Kalinić nije bio u ofsajdu, a Jerko Crnčić je signalizirao ofsajd. Onda je Lukas Grgić zabio za 2:0, ali ipak ne, ne, VAR je pokazao da se Grgić i rukom poslužio... Varljivo, ali eto, VAR doda, VAR uzme, večeras nitko nije mogao zaustaviti raspojasani Hajduk, a ovakva Lokomotiva najmanje.

Kako smo ih ocijenili

Lovre Kalinić 6,5
Imao je sasvim malo posla na vratima, mogli smo ga ostaviti i neocijenjenoga...

Dino Mikanović 7,5 
Udarao je ritam po desnoj strani, sasvim napadački orijentiran, pravo osvježenje kao što je to bio Mađar Gergo Lovrencsics s početka sezone. Sad je Dino preuzeo štafetu na desnom beku, bio i blizu da bude strijelac, branič Lokomotive mu je skinuo pogodak s gol-crte.

Francisco Ferro 6,5
Kao desni stoper odigrao je sasvim korektno, važna je glava i u napadačkom segmentu

Josip Elez 6,5 
Lijevi stoper, a zapravo libero, kad bi mu se Melnjak sasvim približio s lijeve strane.. Kao korektor obrane b.o., „bez osobitosti”, što znači dobro.

Dario Melnjak 7 
Zahtjevna uloga da u obrani kontrolira velik dio prostora, ne samo uz lijevu crtu nego i u sredini polja. Njegova sklonost ofenzivi k tome ponovno je urodila pogotkom, pratio akciju, stigao i to je to.

Marco Fossati 7
Došao je na svoje u ulozi jedinog zadnjeg veznog, mogao se dodavati bez grešaka, nije bio ni pritisnut protivnicima, pa je lakoćom davao ritam iz dubine, to je ono što najbolje zna.

Lukas Grgić 7
U ulozi desne spojke, sasvim ofenzivno, tamo prema nadirućem Mikanoviću, kao novina u izboru Dambrauskasa. Šteta što mu pogodak nije priznat..

Filip Krovinović 7,5
Sjajna partija, a još bolji pogodak iz šuta što ga je raspalio ljevicom. Pronašao je i njemu trener pravo mjesto (protiv Lokomotive), da se slobodno razigra na sredini polja, malo više slijeva.d.

Emir Sahiti 7,5
Igrao je „Biuka”, čisto lijevo krilo, uz obavezu da se vrati po potrebi duboko u obranu i kao lijevi bek. Ta elastičnost Hajdukova rasporeda najviše je njemu pasala, dominirio je lijevom stranom, vrtio protivnike, probijao ih, na kraju i zabio.

Nikola Kalinić 8
Najbolji po našem sudu, s nekoliko dodira iskazao najvišu klasu, svojim kretnjama demonstrirao posebnu kvalitetu. Lobovao Nevistića i otvorio put pobjedi.

Marko Livaja 7,5
Ako nije postizao pogotke, asistirao je, Sahitiju izravno za pogodak, a sudjelovao je centaršutem za pogodak Melnjaka.

Gergo Lovrencsics (dobio žuti karton, pa ga nema u Osijeku), Jani Atanasov i David Čolina od 69., pa Marin Ljubičić od 75., te Jan Mlakar od 82. minute ušli su kad je rezultat već glasio 4:0, pa nema potrebe da ih ocijenimo, bili su bez posebna učinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 16:12