StoryEditorOCM
Hajduklegenda bijelih

Alen Bokšić: To što radi Livaja je čudesno, jednom smo pričali o Hajduku, lijepo mi je rekao...

Piše Jurica Radić/SN
26. kolovoza 2023. - 10:02

Marko Livaja danas slavi 30. rođendan. Neki će reći zar već 30, ali godine idu. Međutim godine se ne vide u Livajinoj izvedbi na travnjaku. Dapače, i ove sezone Livaja lakoćom zabija na hrvatskim travnjacima. Zabija kao mladić u najboljim danima, a sada stiže u njemu omiljeni Varaždin gdje se već nauživao pogodaka i pobjeda. Nijednom još nije zaigrao u Varaždinu, a da nije postigao zgoditak u pobjedi Hajduka. Kakva je čestitka za rođendan iz njegova kluba upitali smo predsjednika Hajduka Lukšu Jakobušića - pišu Sportske novosti.

- Neka nas počasti s tri boda za rođendan. Ništa više nam u subotu ne treba - kazao nam je Jakobušić.

Velike fešta za rođendan neće biti, jer "desetka" Bijelih kasno se vraća iz Varaždina, ali bit će dovoljno slavlje s pobjedom u baroknom gradu. Kakav je Marko Livaja izvan terena, kakav je čovjek kada nije u kopačkama, zapitali smo njegovog velikog prijatelja i nekoć slavnog vaterpolistu Marija Budimira.

- Predobar, poštenjačina. Sušta suprotnost onoj slici koju neki imaju što vide u njemu kroz njegove temperamentne reakcije - kazat će nam Budimir.

- Marko je čovjek za učiniti, pomoći. S godinama se smirio i posvetio nogometu.

Mogli bismo dodati i svim ostalim sportovima, jer Livaja voli igrati, ali ne voli gubiti.

- Pravi natjecateljski karakter. Da igra s malom djecom, da igra što bismo mi rekli "na franje", želi pobijediti. Gdje god vidi loptu on će zaigrati. Balun mu je na prvom mjestu. Padel? Da, znao je igrati i padel, svi sportovi njega interesiraju. Želi se natjecati, takav je profil čovjeka.

Uz Livaju je vezana i jedna zanimljiva činjenica koja kaže da unatoč 30 godina u životnom kalendaru još uvijek nema vozački ispit za automobil.

- Uglavnom ga supruga Iris vozi na utakmice. I prijatelji. Nije nikada bio zainteresiran za vožnju auta. Gradom se vozi na električnoj bicikli. I to su mi rekli da brzo juri, ha, ha....

Neuhvatljiv na biciklu kao i za suparničke napadače. Livaja je poseban u puno detalja, čak se ni velikan poput Alen Bokšića nije libio ustvrditi:

- Livaja je mađioničar!

image
Tom Dubravec/Cropix

Zašto mađioničar? Objasnio je legendarni Bokšić:

- Samo Livaja može dati gol kao Dinamu pred mjesec dana. Samo on može onako nešto izmisliti, kao pravi čarobnjak izvući zeca iz šešira i preokrenuti utakmicu iz ničega.

Bokšić je igrač koji je stvarao povijest splitskog kluba, njegova rečenica "igrao sam za Hajduk i još neke manje klubove" ostala je neponovljiva u opisu veličine Bijelih. Zato i Bokšićeva opservacija Livaje ima specifičnu težinu.

- U povijesti Hajduka je bilo malo igrača kao Livaja. Da, i ja sam dio povijesti kluba, ali to što radi Livaja je čudesno. U dvije i pol godine koliko igra za Hajduk možda je prošlo pet utakmica nisu imale njegov odlučujući potez. Nije zabio pogodak u Europi za Hajduk, ali malo se utakmica uopće igralo zadnjih sezona u europskim natjecanjima. Pogodio je vratnicu protiv Grka, da je zabio onaj pogodak pričalo bi se o tome kao o zgoditku Bake Sliškovića protiv Sparte.

Kada se o Livajinoj karijeri govori, uvijek se postavlja i pitanje "je li mogao više?".

- Jednostavno, nije se dogodilo. Nekom se otvori u karijeri, nekome ne otvori, treba imati i sreće.

Ima li Livaja s 30 godina prostor za napredak u nekom velikom europskom klubu?

- Jednom sam pričao s njim i lijepo mi je rekao "tu sam u Hajduku i super mi je". Što mu više od toga treba - zaključio je Bokšić.

Istina, Livaja je najsretniji u Hajduku. Igra odlično, živi u gradu u kojem se najbolje osjeća okružen prijateljima s kojima vrijeme najviše provodi na kupalištu Jadrana na Zvončacu. Ikona je navijača, ikona je kluba, s 30 godina već ima posebno mjesto u povijesti Hajduka i hrvatskog nogometa.

- Hajduk jednostavno ne može bez Livaje - ustvrdio je i Darijo Srna, još jedan iz plejade velikih imena splitskog kluba.

S 30 godina Livaja ima ugovor s Hajdukom na još četiri sezone. Hoće li obvezu odraditi do kraja, hoće li produžiti, sve su to pitanja na koja će budućnost ponuditi jasne odgovore. Kada je slavio 27. rođendan kao igrač AEK-a nije ni slutio gdje će biti tri godine kasnije, zato ni danas ne treba špekulirati što će se dogoditi u futuru. Treba se samo prepustiti aktualnom trenutku i uživati u Livajinom nogometu. Tek mu je 30, ispred njega je još puno godina igranja, puno radosti primarno za navijače Hajduka, ali i sve ljubitelje pravog nogometa. Sretno Marko!

BROJKE LIVAJE U HAJDUKU

2020./21.: 17 nastupa - 7 golova

2021./22.: 40 nastupa - 32 gola

2022./23.: 43 nastupa - 21 gol

2023./24.: 6 nastupa - 4 gola

Ukupno: 106 nastupa - 64 gola

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:11