StoryEditorOCM
Domaći nogometza euro 2024.

Završetkom natjecanja po skupinama Lige nacija iskristalizirala se i slika jakosnih skupina: Hrvatska u prvom potu za Euro s Nizozemskom, Španjolskom...

Piše Ivan Renić
28. rujna 2022. - 20:21

Završetkom natjecanja po skupinama Lige nacija iskristalizirala se i slika jakosnih skupina za ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine. Hrvatska je izborila prvo mjesto u grupi te joj je tako pripalo mjesto u prvom, najjačem potu. Podsjetimo, ždrijeb će se održati u Njemačkoj 9. listopada.

Vatreni će biti izvučeni u skupinu od ukupno pet reprezentacija, umjesto „standardnih” šest kako bi se ponešto oslobodio kalendar za odigravanje „Final Foura” Lige nacija koji je na rasporedu u lipnju sljedeće godine. U skupini s našima neće se tako naći nijedan „fenjeraš”, odnosno reprezentacija iz posljednje jakosne grupe.

Plasman na Euro izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake od deset kvalifikacijskih skupina. Njemačka je, kao domaćin, to već automatizmom učinila. Još tri preostala putnika dobit će se doigravanjem u koje će ići najbolje momčadi iz Lige nacija koje se nisu uspjele plasirati uobičajenim putem. Isplati se, dakle, zapeti za Ligu nacija. UEFA-in projekt sve više izgleda kao pun pogodak...

Što to znači za Hrvatsku? Izbornik Zlatko Dalić imat će tako asa u rukavu. Ne bi, doduše, bilo dobro da se nađemo u situacija da ga moramo iskoristiti, ali neka ga tu – za svaki slučaj. Naime, čak i da Vatreni ne budu među prve dvije ekipe u svojoj skupini, zahvaljujući dobrom plasmanu u Ligi nacija imaju već osigurano mjesto u dodatnim kvalifikacijama.

U najjačem potu s nama su još Nizozemska, Španjolska, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švicarska i Poljska. U drugom nam, između ostalih, prijete Francuska i Engleska, ali i Bosna i Hercegovina te Srbija. Iz trećeg pota ne bi bilo zgorega izbjeći skandinavski duo Norvešku i Švedsku. U četvrtom po kvaliteti se izdvaja Turska, dok bi se kao potencijalna mina u petom potu mogla pokazati Slovačka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:11