StoryEditor
Domaći nogometpreko ograde

Ovo je već ozbiljno pitanje pred početak sezone: kako HNS misli držati pod kontrolom gledatelje koji se okupljaju oko stadiona

11. kolovoza 2020. - 19:44
Srđan Vrančić/Hanza media

Sada sve već polako postaje ozbiljno pitanje koliko neke ishitrene odluke mogu donijeti veliku štetu. Na prijedlog Natjecateljske komisije HNS-a i Radne skupine za povratak nogometu, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza donio je odluku kako će se utakmice Hrvatski Telekom Prve lige, Hrvatskog nogometnog kupa, Druge hrvatske nogometne lige, Prve hrvatske nogometne lige za juniore te Prve hrvatske nogometne lige za pionire i kadete u natjecateljskoj godini 2020./21. do daljnjeg igrati bez gledatelja.

Dakle – bez gledatelja, uz prazne tribine. I dok prvoligaški klubovi imaju tribine, pa su travnjaci "zaštićeni" od pogleda znatiželjnika javlja se pitanje što je s nižim ligama. Infrastruktura na tim igralištima nije niti izbliza zadovoljavajuća. A morat će se igrati – bez gledatelja.

No činjenica je pak da su sigurnosni uvjeti kada govorimo o nižim ligama na rubu, pa čak i možemo govoriti izvan kontrole. I ne bez razloga jer internetskim stranicama kruži slika utakmice polufinala Županijskog kupa Splitsko-dalmatinske županije između Uskoka i Solina. Igra se prema odluci HNS-a, bez gledatelja.

Problem je što se na "popularnom zidiću" iza gola igrališta Iza Grada okupilo 300-njak znatiželjnika koji prate utakmicu. Fizička distanca gotovo i ne postoji, razmaka nema nikakvog. No, ispoštovana je odluka HNS-a, na tribinama nema nikoga.
Pitanje je za Izvršni odbor HNS-a, ako se već vodi toliko računa o sigurnosti gledatelja, zar ne bi bilo bolje i sigurnije da su ovi bili na tribinama, na pristojnoj udaljenosti i pod kontrolom, a ne ovako.

Zar ne bi bilo puno bolje odrediti neki dopušteni kapacitet gledatelja s obzirom na stadion i da sve bude pod nadzorom, a ne da se navijači skupljaju oko stadiona i ispod tribina gdje je gotovo nemoguće držati kontrolu i nadzor kako bi se zadovoljile sve epidemiološke preporuke

Vremena do početka prvenstva još ima, odluka se lako može još jedno sagledati s nekoliko aspekata i donijeti preporuka s obzirom na uvjete. Uostalom HNS je imao gledatelje na tribinama, niti jedan stadion nije bio neko žarište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 18:05