Domaći nogomettaktika za goste

Mandžukić ipak ne može, Kalinić će probati razbiti grčki bunker!

Piše Frane Vulas
9. studeni 2017. - 18:49

Grčki reprezentativni nogomet je već tradicionalno sušta suprotnost oku ugodne i razvikane tika-take. Praktičnost prije svega. Praktika-taka. Sva sredstva su dopuštena da se izbori njegovo veličanstvo rezultat. Umjetnički dojam je pritom blago rečeno nebitan. Uostalom, tako su se ne tako davne 2004. godine i okitili naslovom prvaka Europe. A hrvatski izbornik Zlatko Dalić priprema hrvatsku taktika-taku kako da razbije tu grčku utvrdu. No, neće ni tu biti umiranja u ljepoti, čeka nas rovovska bitka. Kako da mudrom igrom "kockasti" steknu kapital za uzvrat? Ključ je, jasno je, u krilima i bokovima jer na stranama su, procjena je struke takva, Grci najtanji. Bez obzira što najpoznatiji grčki nogometaš, stoper Rome Kostas Manolas, ne igra zbog kazne FIFA-e (zbog namjernog čišćenja od žutih kartona), a drugi standardni startni stoper Sokratis Papastathopoulos iz Borussije Dortmund ima problema s ozljedom.   

Nakon što je taktiku za Ukrajinu pripremao u zrakoplovu, ovaj put je barem imao vremena da se protivnik temeljito skenira, ali i da se probere igrački kadar. Ima tu povratnika (Strinić, Rebić), a ima i debitanata na ovom nivou (Vlašić). Prvi potezi već su neko vrijeme jasni. Na poziciju lijevog beka, odmah u prvih 11, vraća se Strinić koji kao i njegova Sampdoria pruža vrlo dobre igre.

Tako će se Vrsaljko nakon kijevskog eksperimenta moći vratiti na svoju standardnu poziciju na desnoj strani. U ozbiljnim kombinacijama je i Rebić, ali izglednije je kako će ipak biti džoker s klupe. Stalno je o Rebiću i Vlašiću biranim riječima Dalić govorio kao o igračima koji su sposobni u skučenom prostoru napraviti višak, s obzirom na način igre protivnika. Puno se proboja očekuje od Perišića i Strinića na jednoj, ali i Kramarića i Vrsaljka na drugoj strani.

Umjesto ozlijeđenog Mandžukića uskočit će Kalinić i biti u prvih 11, Kramarić je neupitan nakon dva gola Ukrajincima, a od Perišića se na krilu mnogo očekuje. Problem Daliću je ozljeda Badelja koji je trebao biti ključ za zaustavljanje neugodnog ofenzivnog veznjaka Olympiacosa Fortounisa. Očekuje se kako Dalić nije spreman žrtvovati Modrića u ofenzivnom dijelu vezne linije, što je u Kijevu polučilo uspjeh. Iza Kalinića, kao potpora njemu, Kramariću i Perišiću, bit će opet Modrić, a ulogu defenzivnijeg Badelja u tandemu s Rakitićem preuzeti bi trebao Brozović. U reprezentaciji je sličnu ulogu Brozović imao zadnji put još prije dvije i pol godine, u eri Nike Kovača.

#NIKOLA KALINIć#HRVATSKA NOGOMETNA REPREZENTACIJA