StoryEditorOCM
Domaći nogomethoćemo reprizu

Kako zaustaviti Messija? Hrvatska ima dobro iskustvo iz Rusije, dvojica iskusnih trenera ponudili su nam svoju viziju

13. prosinca 2022. - 11:39

Kako zaustavit Lea Messija, tko će to uradit... Može li se to uopće... Ima načina, a ne mora mu se suprotstavit netko jedan na jedan, može ga se i momčadskom igrom nadmašit. Uostalom, to su naši “vatreni” uradili u Rusiji prije četiri godine, slavili smo 3:0... Imaju dobro iskustvo, Messi je poslije utakmice bio baš razočaran, ljutit, malo tko ga je tako nadigrao.

Sad bismo – reprizu.

Na početku Mundijala Saudijska Arabija je svladala Argentinu, znači – može se... I sad bismo da naši „vatreni” urade isto što i Saudijska Arabija. Bilo bi to novog finala vrijedno.

Messija je teško zaustavit jedan na jedan, Stanko Poklepović bi rekao kako bi ga „u ćibu” stavio, okružio dvojicom, trojicom, jedan ga prati, drugi mu balun oduzima, treći uskače ako zapne. Bilo je to u doba komentiranja kako je to Mourinho kao trener Intera zaustavio Messija i Barcelonu 2010. godine, eliminirao ga iz Lige prvaka.

image
AFP

U najavi je Bruno Petković rekao kako „ne pravimo nikad plan kako zaustavit pojedinca, pa tako ni Messija”. No, sigurno je da će se na dogovoru „vatrenih” raspravljat kako mu se suprotstavit i vidjet ćemo navečer što je odabrao Zlatko Dalić.

Naši sugovornici, dvojica iskusnih trenera Luka Bonačić i Ivan Pudar ponudili su nam svoju viziju. 

Luka Bonačić: ‘Na 30 metara od gola neka Messija preuzima Brozović, a najbliži neka pomogne’

Messija bi trebali čuvat Mario Boljat ili Dražen Mužinić, ne bi se naigrao, ne boj se. Kalimero ili Frfa. Ali, takvog mi danas nemamo u momčadi, a i drugačije se igra.
Ja bih se za ovu prigodu najradije vratio staroj, arhaičnoj taktici, stavi “policajca”. Trebalo bi striktno, ali ga - nemamo.

Prije smo imali specijalce, znate kako bi to radio specijalac, na Jurici Jerkoviću na primjer, protivnički trener bi rekao svome igraču zadatka stani uz Juru, ka’ taksena marka, a kad Hajduk izgubi balun, onda se odlijepi od njega i trči u napad, Jure te ne prati i imamo igrača viška. Zato je i Jerković morao prihvatit obaveznu igru.

A ovoj priči Jerković je Messi, pa bismo mogli nešto oko toga primijenit.

Doduše, danas se striktno ne igra, “čovjek na čovjeka” je uveo Rinus Michels po cijelom teren, to je nekad bilo avangardno, moderno, a danas su neki drugačiji parametri na sceni.

Messiju bi trebalo zatvorit dotok baluna, ako ga primi mirno i krene, onda ga je teško ‘vatat, soli na rep. Makar nije ni Messi brz kao prije.

Možemo li problem riješit tako da mi uzmemo balun i budemo bolji u posjedu? Nije ni to loše, imamo najbolji vezni red na Mundijalu, njih trojica, Modrić, Brozović, Kovačić, plus Majer, baš mi se sviđaju. Makar je za mene i Perišić top igrač, ali dobro, skrenuli smo s teme.

Možeš uzet balun, ali ne možeš ga imat cijelo vrijeme.

Ovako bih ja: na tridesetak metara od gola neka Messija preuzima Brozović, a najbliži Brozu neka pomogne. Messi je najopasniji na 25 metara od gola i tu ga treba spriječiti. Ima malu nogicu iz zgloba, ima taj gležanj, cap i – pogodi.

Po meni je utakmica 50:50, mi smo konstanta, nismo mi iznenađenje, stalno se držimo visoko. Ne trebamo sebe podcjenjivati. Bit će fajt, teški.

ivan pudar: ‘Igrač najbliže njemu treba stat’ sasvim blizu, uhvatit’ ga za ruku, što se kaže’

Kad bih ja birao flastera za Messija, onda nema boljih nego što su bili Drago Ćelić i Goran Šušnjara, kad bi oni stali na leđa igraču, zaustavili bi ga, a Ante Mladinić bi im rekao kad dotični krene i u wc na poluvrijeme, ajde za njim, ha, ha, ha... To su bila vremena. 

Ali, svaki igrač koji je moćan, zvijezda i ima ekstra kvalitete, uvijek nađe načina da se pokaže.

Ono što mene muči s Argentincima, nije vezano uz Messija. Treba se plašit provokacija više nego Messija, oni će radit 300 na sat da dođe do konflikta i kartona. Tu treba bit oprezan i ne nasjedat, imat živce hladne, bit miran.
A Messi će imat balun, stalno će bit kontakata i tražit će Argentinci kartone, žute, pa crvene...

Nemamo mi takvog igrača koji bi se samo Messijem bavio i krotio ga, uostalom imamo mi i iskustva iz Rusije s Argentinom i Messijem, nije ovo prvi put.
Moramo pazit da ne srljamo za njim s dvojicom, trojicom, jer oslobodi se onda prostor, a on može i zna podvalit balun nekom drugom i razigrat ga. Messi nije sebičan, nego voli dodavat drugome kad je u šansi. Ne znaš je li igra centralno, ili sa strane, možda povučeno, ali kad dobije balun nepredvidljiv je i opasan, dodaje “na špigetu”.

Igrač koji mu bude najbliže treba stat uz njega i uhvatit za ruku, šta se kaže, da ga stalno osjeća blizu, da mu ne odmakne.

Moramo i mi njihove stopere napadat, kao protiv Brazila, da ih opteretimo jedan na jedan, pa da se i oni muče i da Messi bude što više odsječen.

Osim Messija nema nam netko drugi napravit velike probleme, u redu, ne podcjenjujem igrače tipa Di Maria ili Lautaro Martinez, vrhunski su igrači, ali neće nitko prijeći dvojicu-trojicu i riješit sve sam. To može samo Messi i treba bit što bliže njemu da mu što manje lopta dolazi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:42