StoryEditorOCM
Domaći nogometkonačna odluka

Hrvatski prvoligaš ostao bez trenera: Napravio je velik posao, ostavio trag u HNL-u i odlučio otići

Piše Robert Matteoni/ SN
6. lipnja 2023. - 13:54

Gonzalo Garcia više nije trener Istre 1961! Urugvajski stručnjak je nakon dvije sezone u klubu sa Drosine odlučio da je vrijeme za promjenu te se sa vodstvom Istre 1961 dogovorio o sporazumnom raskidu ugovora koji je trajao do lipnja 2024.godine.

To je više manje bila očekivana vijest, jer je Garcia već nakon utakmice sa Slaven Belupom, 27.svibnja, dao naslutiti kako je njegova misija u pulskom prvoligašu došla svome kraju, pišu Sportske novosti.

Nakon 76 utakmica (21-22-33, 91:116) i 85 osvojenih bodova (37%) očito je došlo do zasićenosti sa njegove strane. Raditi u Hnl-u unutar žestoke natjecateljske priče Lige 10 iznimno troši struku i igrače i Garcia je, kako je kazao, da je u Puli dao sve što je mogao. Isto tako je projekt Istra njemu dao što je mogao, prije svega dvogodišnje veliko iskustvo. Za trenera koji ima 39 godina, a prije Pule imao je tek sezonu samostalne karijere u Twenteu, Istra 1961 je bila važna etapa trenerskog sazrijevanja, bez obzira na njene limite.

Na stranu brojke i statistike, Gonzalo Garcia je kao trener Zeleno-žutih napravio veliki posao u kontekstu mijene mentaliteta. Od prvog dana, protiv svih skepsi, forsirao je napadački nogomet i stav kako u svakoj utakmici, bez obzira gdje i s kim se igra, njegova momčad mora ići proaktivno, sa željom da pobjedi.

Prve je sezone Istra ponovila deveto mjesto, ali napredak je bio očit. To se potvrdilo u drugoj sezoni u kojoj su Puležani igrali prepoznatljivi, ofenzivan i dobar nogomet. Bili su jako blizu osiguranja prve europske vize u povijesti pulskog nogometa, ali i ovako upisali su najbolji plasman i najbolji bodovni učinak otkako je HNL-a. Uza sve to, pod vodstvom Garcie su napredovali mnogi igrači, od kojih su neki kao Mauro Perković, Dion Beljo, ostvarili važne transfere u Dinamo odnosno Augsburg.

Tko će biti novi trener Istre 1961 za sada je nepoznanica, dijelom i zato što su na Drosini gajili nadu kako će se Gonzalo Garcia ipak predomisliti te ostati u Puli. Nudili su mu novi, duži i financijski povoljniji ugovor, ali u ponedjeljak je konačno rasčistio svoje vizije te ih priopćio klupskom vodstvu. Kako je i zaslužio Garcia, on i Istra su se razišli u prijateljskom tonu.

Što se tiče njegova stručnog stožera vjerojatno je kako će biti posljedičnih promjena, jer logično je da svaki novi trener ima svoje vizije i bliske suradnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 17:11