StoryEditor

HNS opet zabio autogol: u nogometnom svijetu postoje ozbiljni savezi i oni koji to nisu

17. listopada 2019. - 09:54

Hrvati možda nisu najbolji u nogometu, ali su sigurno svjetski prvaci u spravljanju afera. Posljednjoj svjedočimo upravo ovih dana...

Uoči odlučujuće kvalifikacijske utakmice, sa Slovačkom, čelni ljudi HNS-a (uz svesrdnu pomoć medija) nastojali su događaj s Rujevice premjestiti – na drugu lokaciju. Za ugošćivanje slovačke reprezentacije, izbornik Zlatko Dalić zagovarao je ambijent Poljuda.

Istovremeno, većina igrača kao idealno mjesto za završni kvalifikacijski dvoboj vidjela je u Maksimiru. Potonjoj opciji priklonio se i HNS. Ponajprije zbog zarade. Kako tvrde na 11. katu Green Gold tornja, segment osiguranja ‘’napuhao’’ je troškove organizacije splitske utakmice (s Mađarima) na tri milijuna kuna.

Negativni odgovor Uefe 

Dalić svakodnevno zaprima liječnička izvješća svojih aduta i traži alternativna rješenja za izočnu stopersku liniju: Lovren – Vida. Jamačno, hrvatski izbornik ovoga trenutka još nema predodžbu sastava koji će sučeliti Slovacima.

No, njegovi su se problemi činili minornima naspram onih u koje se ‘’uvalio’’ HNS. Od pokretanja akcije HNS-a za preseljenjem utakmice u Maksimir, praktički su gotovo svi relevantni detalji glede tog susreta bili nepoznati. U svezi utakmice Hrvatske i Slovačke znan je bio jedino datum odigravanja – 16. studenog 2019. 

O svojim zahtjevima za izmještanjem domaćinstva HNS je obavijestio UEFA-u i Nogometni savez Slovačke. Nekoliko je dana hrvatski nogomet živio u neizvjesnosti... 

A onda – (ne)očekivani obrat!? HNS na službenoj stranici objavljuje svekolikom pučanstvu kako će se utakmica protiv Slovačke odigrati kako je i predviđeno – na riječkoj Rujevici!

Dakako u HNS-ovom očitovanju nema nigdje detalja o negativnom odgovoru UEFA-e i utjecaju Slovaka na ovakav epilog priče. U HNS-u su lakomisleno mislili kako će ‘’sa svojim slovačkim prijateljima riješiti sve nedoumice glede promjene lokacije igranja’’.

Bili su spremni nadoknaditi gostima troškove propale rezervacije hotela. Slovaci se međutim očigledno nisu suglasili s ‘’novonastalim okolnostima’’. Imali su obzira prema vlastitim navijačima među kojima su mnogi već rezervirali ulaznice i bukirali smještaj na Kvarneru. 

Nogometnim vokabularom, HNS je zabio – autogol! Vrlo je vjerojatno da će ‘’odgovorni oci hrvatskog nogometa’’ preko sklonih im medija pokušati plasirati jeftini spin: ‘’igrači su željeli igrati u Maksimiru, mi smo im to htjeli omogućiti, ali nismo uspjeli’’!

Igrači htjeli veći stadion

Istina ih međutim teško optužuje. Izvršni odbor HNS-a donio je 11. srpnja odluku o odigravanju utakmice Hrvatska – Slovačka, na Rujevici. Već tada su neki igrači, uključujući i kapetana reprezentacije Luku Modrića, pitali čelnike Saveza:

- Zašto ste se odlučili za mali stadion? Možda će nam trebati pobjeda i podrška navijača!

Dobili su lakonski odgovor: ‘’ma, sigurno ćemo do tada već osigurati nastup na Euru’’.

Cijela priča o neuspjelom pokušaju promjene domaćinstva ‘’u zadnji čas’’ samo nas uvjerava kako u nogometnom svijetu postoje ozbiljni savezi i – oni koji to nisu. Bez obzira na snagu i kvalitetu nacionalne momčadi. Seriozni nogometni savezi itinerer organiziranja domaćinskih utakmica definirali su prije početka natjecanja. HNS tu problematiku rješava – od slučaja do slučaja.  

Izdvojeno

10. srpanj 2020 03:00