StoryEditorOCM
Domaći nogomettaktika praktika

Dalić mora presjeći, naći pravu zamjenu za Gvardiola, tu će odluku bazirati i na kvalitetama protivničke momčadi

Piše Frane Vulas
14. lipnja 2023. - 07:45

One godine kada je Nizozemska posljednji put poražena na stadionu De Kuip u Rotterdamu, hrvatski izbornik Zlatko Dalić je završio igračku karijeru u Varteksu. Bilo je to davne 2000. godine. Sada je već šestu godinu izbornik Hrvatske, s dvije medalje sa svjetskih prvenstava iza sebe i završnicom Lige nacija ispred, polufinalom s Nizozemcima u Rotterdamu pred vratima. Taj niz Nizozemaca je impresivan, ali je i izazov. Za rušenje tog niza morat će Dalić opet biti na visini zadatka, kao što su ‘kockasti‘ i on bili u prvoj fazi Lige nacija.

Za to će Dalić konačno morati presjeći neke odluke. Otkad je zbog ozljede trbušnog zida otpao Joško Gvardiol traje potraga tko će igrati u stoperskom paru s Joškom Šutalom. Iskustvo kaže iskusni Domagoj Vida, koji iza sebe ima individualno i momčadski dobru sezonu u Grčkoj. S bivšim klubom Marka Livaje AEK-om iz Atene osvojio je Vida dvostruku krunu. No, i Martin Erlić je odigrao kada je trebalo impresivno u prvom dijelu Lige nacija i itekako je pokazao da se na njega može računati. S dobrom sezonom iza sebe u talijanskom Sassuolu. Lani je igrao u Ligi nacija umjesto da je bio na bratovom vjenčanju. Odigrao je oba okršaja s Francuskom i gostovanje u Danskoj. Opcija je i Josip Stanišić, kao i za poziciju desnog beka.

Dalić će tu odluku bazirati i na kvalitetama protivničke momčadi. To što nema Memphisa Depaya ne znači da su problemi za Hrvatsku puno manji. U vrhu napada se očekuje Liverpoolov Cody Gakpo, a na krilima brzanci Donyell Malen iz Borussije Dortmund i PSV-ov Xavi Simons, nova nada ‘tulipana‘.

No, iznenađenje koje bi mogao prirediti Dalić je na lijevom krilu gdje bi izbornik mogao postaviti Luku Ivanušeca, a Ivana Perišića povući na lijevog bočnog. Kao što je s Perišićem bio slučaj u susretu za treće mjesto s Marokom na SP-u u Kataru.

Dinamov Ivanušec drugi dio sezone odigrao je u fantastičnoj formi. Prihvatio je da je otpao s popisa za Katar zbog loše forme uzrokovane ozljedom i uhvatio se posla. Prostor koji je dobio odlaskom Mislava Oršića u Southampton maksimalno je iskoristio, bio je Dinamova lokomotiva. A Oršićevo mjesto možda preuzme i u reprezentaciji, ono koje je Oršić imao protiv Maroka kada je i zabio pobjednički pogodak za 2:1, na asistenciju Marka Livaje kojeg također nema u Nizozemskoj.

Ako se pak odluči na konzervativniju soluciju, ako odluči neke nove izbjeći revolucionarne promjene u početnoj postavi, onda bi prednja trojka trebali biti Pašalić, Kramarić i Perišić, a na svojem uobičajenom mjestu bi na lijevoj strani zadnje linije bio Borna Sosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 10:32