Sport Domaći nogomet

genij ili miljenik sreće

Ni impresivan niz na početku Bišćanova mandata nije promijenio mišljenje navijača - i dalje okreću palac dolje na spomen njegova imena

genij ili miljenik sreće

Nogometni genij ili kockar kojega uporno prati sreća? Teško se naprečac prisjetiti – je li ijedan debitant u Prvoj HNL imao start poput Igora Bišćana?

U mjesec i pol dana nasljednik Matjaža Keka vodio je momčad Rijeke u osam utakmica (šest prvenstvenih i dvije u Hrvatskom kupu). Epilog: sedam pobjeda i jedan remi! Pobjednički niz Riječana s Bišćanom na klupi nagrdio je jedino Hajduk (1:1), na Poljudu. 

Fenomen Igora Bišćana utoliko je veći jer su predviđanja javnosti bila gotovo jedinstvena: naslijediti Matjaža Keka, najtrofejnijeg trenera u povijesti Rijeke, bilo je poput izazova – ruskog ruleta. Poglavito za trenera na početku karijere. Pa, još sa stigmom ‘’nepoželjnog lika’’.

Naime, unatoč impresivnih rezultata riječkog kluba, Armada na spomen Igora Bišćana palac okreće – prema dolje. Aktualne pobjede još nisu prebrisale sjećanja na incident otprije dvadeset godina kada je Bišćan kao igrač Dinama neprimjereno reagirao spram riječkih navijača, uhvativši se za međunožje. 

Bišćan se trenerskim pozivom bavi svega (nepune) tri sezone. Vodio je tek dva kluba (prije Rijeke), no ostavio je trag: Rudeš je uveo u Prvu HNL, a s ljubljanskom Olimpijom osvojio je duplu krunu. Stožice je napustio zbog ‘’različitog poimanja nogometa’’, u odnosu na vlasnika kluba, Milana Mandarića. No, nakon otpusta Bišćana, Olimpija je (ove sezone) promijenila već četvoricu trenera.  

Imponira njegova mirnoća i staloženost

Igor Bišćan je trener koji razumije nogometnu igru. Igračima, uz taktičku sistematičnost, imponira njegova mirnoća i staloženost. Prema medijima je iznenađujuće tolerantan i otvoren.

Bilo bi međutim zanimljivo vidjeti kako bi trener Bišćan tolerirao igrača Bišćana, lika koji je ponekad djelovao posve neobuzdano: od izljeva bahatosti (kada je ismijavao talijanskog reprezentativca Albertinija – ‘’Demetrio, Demetrio, koga si ti u životu predriblao?’’) do uličnog, odnosno uličarskog incidenta (kada je nokautirao taksista i slomio mu vilicu). Ili pak napuštanja kampa hrvatske reprezentacije u Brežicama i višegodišnje izolacije (od medija i svekolike nogometne javnosti)...

Bišćan je očigledno prošao preobrazbu od ekscesnog tipa do fenomena i savršeno je svjestan spoznaje kako trenutačna čarolija nepobjedivosti ima ograničen rok trajanja...

- Ponosan sam na rezultate koje je momčad Rijeke ostvarila otkako radimo zajedno. Nije jednostavno pobjeđivati u nizu i vraćati se u utakmicu nakon rezultatskog minusa. Nastavljamo s napornim i kontinuiranim radom. Nadam se da će ova serija potrajati što duže iako je normalno očekivati i slabija izdanja, uz neminovne poraze. No, sadašnji rezultati nude vjeru da smo na pravom putu – tvrdi Igor Bišćan.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet