Sport Domaći nogomet

LOPTA JE OKRUGLA

Nisu bili prolaznici na Svjetskom prvenstvu: dvije su reprezentacije u prvom nastupu uzele broncu

LOPTA JE OKRUGLA

Reprezentacije koje su prvi put izborili nastup na Svjetskom prvenstvu bili su ponekad samo prolaznici, ali pojavljivale su se generacije koje su znale potpuno promijeniti poredak na svjetskoj ljestvici. Pet njih je ostaviilo dubok trag na samo turniru, ali su se upisale i u svjetsku nogometnu povijest.

Tko je znao što bi se moglo dogoditi 1998. godine u Francuskoj, prvi je to bio nastup Hrvatske na World Cupu, dvije godine ranije na EP-u u Engleskoj su ostali malo razočarani zbog prevelikih očekivanja. No legendarni Ćiro Blažević galvanizirao je momčad u Francuskoji iako su bili u sjeni domaćina i očekivane titule “galskih pijetlova” Hrvati su stigli do polufinala gdje su upravo sa Francuzima odigrali ravnopravan dvoboj, ali se po prvi (i posljednji put) među strijelcima ukazao Lilian Thuram. No sam nastup na mundijalu bio je veličanstven, država na nogama, “razbijena” Njemačka, muke s Japanom i Rumunjskom ....I povijest, debitanti koji su dogurali protiv “oranja” otišli najdalje, do bronce.

Jednaki plasman ostvario je u svom prvom pojavljianju na SP-u i Portugal predvođene legendarnim Eusebiom. Njegova velika individualna kvaliteta bili su jamac da bi Portugal na Mundijalu u Engleskoj mogao nešto konkretnije napraviti. I uspjeli su, Eusebio je bio čaroban sa četiri gola protiv Sjeverne Koreje, pa onda dva gola Peleovom Brazilu. Njegov zgoditak iz penala nije bio dovoljan protiv Engleza u polufinalu, ali su na kraju upravo njegovim pogotkom svladali Sovjetski Savez i uzeli broncu.

Te iste 1966. godine Sjeverna Koreja se prvi put plasirala na Svjetsko prventvo, stadion u Middlesbroughu će ostati zauvijek zabilježen u njihovoj povijesti kao mjesto gdje su svladali veliku Italiju. Bila je to priča iz bajke, ulazak među osam najboljih, ali onda su naletjeli na Eusebija i tu je priči došao kraj..

Priča Walesa ima prizvuk politike, naime Velšani su izborili nastup preko dodatnih kvalifikacija na Svjetsko prvenstvo 1958. godine i to prvenstveno jer su Sudan i Bedlgija odbili igrati protiv Izraela. U Švedskoj su dobili finalista Mađarsklu u skupini, ali su naletjeli u četvrtfinalu na mladog 17-godišnjeg Pelea i to je bio kraj njihovog nastupa.

Senegal se prvi put na svjetskoj smotri pojavio 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, talentirana generacija, momčad Bruna Metsua šokirala je branitelje naslova Francuze, a društvo u kojem Papa Bouba Diop predvodio društvo odradila je remije sa Urugvajem i Danskom čime su “trikolore” poslali kući. Hewnri Camara je osigurao pobjedu u produžecima na Švedskom, a kraj je došao u još jednom odličnom dvoboju protiv Turske koji ovaj turnir pamte kao najbolji u svojoj eri.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet