Sport Domaći nogomet

STATISTIKA GOVORI

'Modri' na Maksimiru love 100 pobjedu u povijesti nad Hajdukom

STATISTIKA GOVORI

U subotnjem dvoboju s Hajdukom, Dinamo lovi stotu pobjedu! Pedantni maksimirski statističar i novinar Miroslav Tomašević pobrojio je 236 međusobnih ogleda Dinama i Hajduka u osam različitih natjecanja: prvenstvo Kraljevine Jugoslavije, Banovine Hrvatske, NR Hrvatske, SFRJ, Jugokup, HNL, Hrvatski kup i Superkup.

Hajduk je pritom ostvario 74 pobjede. Od toga, dvadeset - usred Maksimira! Posljednja doduše datira iz rujna 2008. kada su Splićani slavili golovima Gabrića i Ibričića - 2:0. Spomenutog bi se događaja od domaćih igrača trebao sjećati Jorge Sammir budući da je bio u sastavu ''modrih''. ''Sociologija derbija'' posljednjih se godina ponešto izmijenila.

U proteklih pet sezona Hajduk je ostvario svega dvije pobjede (na Poljudu). Šest je susreta završilo bez pobjednika. Ostale utakmice (15) Dinamo je dobio. Dinamo je stoga i u subotu posvemašnji favorit. I u aktualnom prvenstvu ''modri'' imaju dvije pobjede (obje u Splitu) - 4:0 i 1:0. Dočim je susret u Maksimiru, 2. listopada prošle godine, završio bez pogodaka. U spomenutoj je utakmici na Dinamovoj klupi debitirao trener Ivajlo Petev.

- Vjerujem da ćemo ove subote imati više sreće - uzvratio je Bugarin na novinarsko podsjećanje trenerskog prvijenca u Maksimiru. U tjednu nakon Velikog tjedna, a uoči ''vječitog derbija'', hrvatskom se nogometu dogodio - ''slučaj Soudani''. Alžirski je reprezentativac suspendiran, ali i promptno rehabilitiran. Igrati sa Soudanijem ili bez njega, za Dinamovog je trenera Peteva detalj od presudne važnosti. Naime, u dosadašnjih je 17 utakmica s Hajdukom, ''Mr. Derby'' čak šest puta bio strijelcem.

- Naravno da nam je Soudani iznimno bitan i drago mi je što će biti u sastavu za susret s Hajdukom. Ne želim komentirati ostale stvari, koje su se događale oko Soudanija. Mislim da situacija poput one s Capanom ima na svakoj utakmici. A je li trebao biti kažnjen ili ne, neka odluče oni koji su za to meritorni. Trenutačno me jedino zanima kako pripremiti momčad za najveći hrvatski derbi.

Fraza Dinamovog trenera zvuči pomalo otrcano. Nije li malo pretenciozno gurati u prvi plan Hajduk i Dinamo dok je Rijeka izgledni favorit za osvajanje prvenstva?

- Možda je Rijeka trenutačni favorit jer ima četiri boda više. Ali do kraja ima još osam utakmica. I ovoga me trenutka zanima isključivo Hajduk. Može li vas Carillo, odnosno Hajduk, nečim iznenaditi? - Pretpostavljam da može. Svaki trener ima neku ideju igre. Hajduk ima dobre igrače, ali u konačnici, smatram da sve ovisi o nama. Posjedujemo kvalitetniju momčad, a nadam se i da ćemo odigrati pametno - zaključio je Petev.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet