Sport Domaći nogomet

prvi čovjek ‘crvenih’ istaknuo je: nismo klub za borbu za opstanak

Slaven Žužul: Ulažem svoj novac i hoću da smo u vrhu!

prvi čovjek ‘crvenih’ istaknuo je: nismo klub za borbu za opstanak
Nakon potresa koji je izazvala smjena Ivana Katalinića i ustoličenjepovratnika Tonća Bašića tlo na Parku mladeži se polako smiruje uz blagenaknadne udare. Predsjednik Splita Slaven Žužul dotaknuo se nekih ujavnosti otvorenih pitanja. Poslije smjene Katalinić je istaknuo jekako mu se ‘noga’ spremala još nakon poraza od Fulhama u Londonu.

Prvičovjek Splita Žužul osvrnuo se na te napise i izjave demantiravši kakoje to imalo utjecaj na promjenu na klupi.
- Nema govora da ispadanje od Fulhama imalo ikakve veze sa smjenomtrenera. Utakmice protiv Domžala i Fulhama su naš ponos, a ne našasramota. Tu smo još jednom dokazali da vrijedimo kao momčad i kao klubte da smo na dobrom putu. Stvar je stava i ambicija - naglasio jeŽužul, pa potom pojasnio.

-Stav uprave i struke je da ova momčad vrijedi, da možemo biti u vrhulige i ponovo se boriti za Europu. Ostvarili smo to prošle godine, ovegodine smo iskustveno i igrački jači te ne vidim razlog da jedan takavuspjeh ne ponovimo. Netko će reći da možda precjenjujem našu momčad,ali čvrsto stojim na zemlji i vjerujem da nam je mjesto pri vrhutablice. Trener ne misli tako i morali smo mu se zahvaliti. Postaviticiljeve nisko je zapravo alibi igra u kojoj ako ostvariš sve iznad togato možeš prezentirati kao uspjeh. Pet bodova u četiri utakmicejednostavno su loš rezultat i mislim da tu nema spora - istaknuo jeŽužul.

Ne može pobjeći činjenica kako je Split unatoč slabijem bodovnom saldupružao dobre igre. Nakon oba ogleda s Fulhamom i hrabre igre (osimprvog dijela u Londonu) kojom su se suprostavili Englezima uzdignutihsu čela napuštali travnjak, nadigrali su potpuno Karlovac.

Bili su‘crveni’ mnogo bolji i od Slaven Belupa i Osijeka, apsolutno sunadigrali rivale, ali je problem bila realizacija.
- Te igre samo su dokaz da vrijedimo. U svemu tome trener Katalinić imavelike zasluge, to smo znali vrednovati i na tome smo mu zahvalni. Radise o iskusnom i trofejnom treneru koji je sigurno doprinio razvojukluba. Dovesti Tonća Bašića kao mladog trenera je rizik, ali zarpreuzimanje ovog kluba nije bio rizik. Mladi trener nosi svježinu, novipristup i vjeru u momčad. U igrače se uvukla nesigurnost, neke nam segreške ponavljaju, pa je struka zajedno s nama iz uprave odlučila daidemo na novo rješenje - rekao je Žužul.

U Splitu su se odlučili na povratak Bašića koji je momčad doveo iz treće do prve lige.
-Tonći Bašić je trener s ambicijom, posvećen nogometu i klubu koji usvakom trenutku pruža svoj maksimum i to će zasigurno prenijeti naigrače. Također, on je i splitovac, a vrlo važno će biti za budućnostovog kluba ako uz igrače uspije iznjedriti i uspješnog trenera. Profiltrenera kao što je Katalinić bio je neophodan klubu prilikom ulaska uprvu ligu, a budućnost pripada trenerima kao što je Bašić.

ZaBašića su isti ljudi iz čelništva kluba prije 14 mjeseci govorili kakoje neiskusan i angažirali Katalinića, a iako je u međuvremenu stekaoUEFA Pro licenciju, 37-godišnji Bašić nije u proteklom razdoblju vodionijedan klub.
- Istina, ali je završio školu koja mu je bila potrebna da možesamostalno vodi prvoligašku momčad, a klub i momčad su stekli iskustvoigranja u prvoj ligi te mislim da će mu sad biti puno lakše nositi se stom situacijom. Važno je i to što je kroz cijelu sezonu pratio igrenaše momčadi i bio uz klub. Neke od tih igrača je trenirao, a ovenajmlađe koji su budućnost kluba, poznaje u dušu i spreman je s njimaići u borbu za Europu.

Žužuli i dalje žele Europu, ali i vjeruju kako se ‘crveni’ mogu nositi i s Hajdukom i Dinamom.
-Sportski je nadati se i raditi sve da to tako zaista i bude. Hrvatskaliga ne može i ne smije biti samo Dinamo i Hajduk. Slaven Belupo,Cibalija, Osijek, Rijeka i drugi pa sve su to klubovi koji zaslužujurespekt. Institucije su to iza kojih stoje gradovi, navijači i zašto bitrebali a priori pristati na sredinu ljestvice. Nitko ne očekuje dabudemo prvi i bilo bi pretenciozno postavljati to kao imperativ. Ipak,pokazali smo da možemo igrati i s jačim ekipama od onih koje ste navelii jednostavno ne mogu pristati na to da na početku sezone kao ciljpostavljamo opstanak. Doći u priliku da igramo protiv Fulhama u Londonubio je imaginaran cilj pa smo ga postigli. Pa zašto onda ne bi podigliletvicu i u prvenstvu? - rekao je Žužul.

Prvasmjena trenera otkad je u HNL-u razdjevičila je ‘crvene’ koji su dugoostavljali utisak specifičnog kantuna HNL-a, oaze koja se izdvaja odostatka hrvatskog nogometa po mnogim pitanjima. Nakon promjeneKatalinića po tom pitanju su postali vrlo slični ostatku lige. Dapačečak je prva trenerska glava ove sezone u prvoj ligi pala upravo u Parkumladeži.

Mogli bi sada Splićani upasti u ‘trapulu’ da im to uđe unaviku?
- Kontinuitet vođenja kluba i momčadi je iznimno važan i zato ovaodluka nije donesena olako. No, u ovaj klub ulažem svoje novce i utrenutku kad su struka i uprava procijenili da stvar ne ide u dobromsmjeru morali smo povući poteze. Prvenstvo je tek počelo i puno jebodova u igri. Nema razloga da vrlo brzo ne dođemo gdje nam je mjesto,a to je ponavljam vrh tablice. Nadamo se da će Tonći Bašić dugo bitinaš trener. Bit ćemo s njegovim radom strpljivi, a on će nam sigurnouzvratiti rezultatima.

FRANE VULAS
FOTO: T. DUBRAVEC / CROPIX

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Domaći nogomet
Page 1 of 4FirstPrevious[1]234Last