Sport Atletika

ometala istragu

Olimpijska pobjednica suspendirana na osam godina zbog dopinga

ometala istragu

Kenijka Jemima Sumgong, aktualna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendirana je na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima, objavila je u petak Jedinicu za integritet atletike (AIU).

Sumgong, prva olimpijska pobjednica u maratonu iz Kenije na OI u Rio de Janieru, bila je pozitivna na EPO na testiranju provedenom pet mjeseci prije uspjeha na Igrama što joj je donijelo suspenziju na četiri godine.

Sazvan na zahtjev AIU-a, disciplinski sud Međunarodne atletske federacije (IAAF) je ocijenio da je Sumgong tijekom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu.

Sud je na kraju odlučio suspendirati 34-godišnju Sumgong na osam godina, a suspenzija počinje teći od datuma presude 17. siječnja.

Objašnjavajući pozitivan nalaz Sumgong je istražiteljima rekla da je primila  injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida vanmaterične trudnoće što je potkrijepila liječničkom potvrdom.

No istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran "čime je namjerno pokušala ometati istragu", navodi se u presudi.

Sumgong je već jednom bila suspendirana, 2012. na jednu godinu nakon žalbe na odluku o dvije godine zbog uzimanja zabranjenog steroida Prednisolona.

Želiš prvi znati vijesti o Hajduku?

SD Hajduk
Naslovnica Atletika