StoryEditorOCM
SplitPORUKA S POVODOM

Župan Boban poručio nasilnicima: ‘Budi muško, poštuj ženu! Nisi muškarac i nisi čovjek ako kreneš na fizički slabijeg‘

Piše Split SD
22. rujna 2023. - 19:48

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u petak je u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poručio kako je hrvatsko zakonodavstvo na iznimno visoku razinu podignulo rješavanje problema nasilja.

- Uz zakonodavne okvire i sve ono što rade policija, sudovi i odvjetništva rade, najvažnije od svega je svakom građaninu prisvijestiti: Budi muško, poštuj ženu! Nisi muškarac i nisi čovjek ako kreneš na fizički slabijeg od sebe“, poručio je župan.

image
Splitsko-dalmatinska županija

Danica Baričević, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije podsjetila je kako je nasilje prisutno u svakoj društvenoj sredini.

- Bitnu razliku čini odnos društva i kako ćemo se mi kao društvo ponijeti prema tom negativnom fenomenu. Hrvatska se odlučila za nultu stopu tolerancije za bilo kakvu vrstu nasilničkog ponašanja, a o tome svjedoče i mjere Vlade koje je ugradila u zakonske procedure - rekla je Baričević.

Novih zakonskih rješenja dotaknula se i Vedrana Šimundža Nikolić, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

- Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem već u dva mandata ima snažan i jasan prioritet, a to je borba protiv nasilja i suzbijanje nasilja pod svaku cijenu.

U tom smislu je Vlada u javno savjetovanje uputila paket zakonodavnih izmjena vezanih uz kazneno pravnu i prekršajno pravnu problematiku koja se tiče borbe protiv nasilja i zaštite žena i žrtava nasilja općenito - poručila je Šimundža Nikolić.

image
Duško Marušić/Cropix

Izmjenama Kaznenog zakona uvodi se i novo kazneno djelo „teško ubojstvo ženske osobe“ kao kvalificirani oblik kaznenog djela ubojstva s propisanom maksimalnom kaznom dugotrajnog zatvora. Uz to, povećavaju se kazne za silovanje i teško kazneno djelo protiv spolne slobode na pet do 12 godina zatvora.

Proširuje se i mogućnost određivanja zaštitnog nadzora po punom izvršenju za kaznena djela protiv braka, obitelji i djece te se ukida zastara progona i izvršenja kazne zatvora za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta. Kazneno djelo teškog ubojstva žene također neće zastarijevati, ističe ministarstvo.

image
Shutterstock 

Navode i kako se izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji propisuju se i veće kazne za nasilje u prekršajnim postupcima. Usvajanjem ovih izmjena spolno uznemiravanje više neće biti prekršaj, već isključivo kazneno djelo.

Izmjenama paketa zakona osnažuje sustav zaštite prava žrtava te će sudovi kod izbora i mjere kazne u obzir uzimati i posljedice koje je žrtva pretrpjela kaznenim djelom.

Propisuje se pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o određivanju, produljenju ili ukidanja mjera, a za kršenje mjere određivat će se istražni zatvor, podjednako u kaznenom i prekršajnom postupku.

Ministarstvo precizira da će sudovi prilikom donošenja odluke o mjeri opreza morati uzeti očitovanje žrtve o opasnosti za njezinu sigurnost, a kod pojedinačne procjene žrtve tijela kaznenog postupka trebat će uzeti u obzir rizične faktore za ponavljanje nasilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:53