Splitgmaz je uhvaćen

Zmija usred Splita: dogmizala do poznatog fast fooda, intervenirali vatrogasci

Piše PSD
shutterstock_1372319966

Splitski vatrogasci ponovno su imali posla sa zmijom, odnosno velikim blavorom.

Gmaz je ovaj put zatečen ispred fast fooda u Vukovarskoj ulici u nedjelju u poslijepodnevnim satima, a vatrogasi su ga, kako su izvijestili iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra, nakon dojave rađana uhvatili i zatim pustili u prirodu na sigurnoj lokaciji. 

Topliji dani znače i veću aktivnost zmija: stručnjaci objašnjavaju ponašanje poskoka i kako ga prepoznati te što učiniti u slučaju nenadanog susreta ili ugriza

Vatrogasci, su podsjetimo, i prošli četvrtk imali posla sa zmijom koja je ušla u obiteljsku kuću u Smaićevoj ulici u Žrnovnici. Javna vatrogasna postrojba Grada Splita dan prije izvukla je poskoka koji je zaglavio u električnom ormariću među kabelima u jednom postrojenju u Kopilici, na željezničkoj stanici.

Prije nekoliko dana zmija je zatečena u hodniku jedne kuće u Solinu, a interevnirali su opet vatrogasci. Sve zmije su uklonjene i puštene neozlijeđene u prirodu na sigurnim lokacijama.

- Pojava zmija u ovo doba nas uopće ne treba iznenađivati jer su one dolaskom toplijih dana aktivne. Uvijek ponavljam kako se grad širi, puno je zapuštenih poljoprivrednih površina, zaraslih šikara, izgradnja zadire u rubna gradska područja koja su nekad bila zelena i prirodne oaze zmijama, pa mora doći do interakcije - kazao nam je Tino Milat, kustos Prirodoslovnog muzeja Split.

- Zmije ne mogu same regulirati tjelesnu temperaturu, te ovise o temperaturi okoline, pa nije neobično da ulaze u objekte kako bi se rashladile, a kako je sve toplije, one su i u potrazi za vodom. Od zmija koje obitavaju na našem području, treba se čuvati poskoka - upozorava ovaj zoolog.

Sve ljutice imaju karakterističnu trokutastu glavu, a poskoka obilježava zdepasto tijelo i mali roščić na vrhu glave. Boje poskoka se kreću od žućkaste, preko crvenkaste do pepeljaste, a dosta ljudi crnokrpicu, koja je sivkasta s crnim šarama, zamijeni za otrovnog poskoka. Iako neotrovna, ta zmija se nekad ponaša kao ljutica.

Počela je sezona poskoka: donosimo detaljni 'profil' zmije koja može ubiti čovjeka, a otkrivamo i bezazleni trik kojim je možete 'nasmrt' preplašiti

#ZMIJA