StoryEditorOCM
Splitperi deri

Zavirite u pogon bez kojeg bi splitski zdravstveni sustav imao velikih problema. ‘Kao obitelj smo i baš nam je lipo‘

Piše split sd
1. kolovoza 2023. - 11:11

Klinički bolnički centar Split najopterećenija je bolnica u zemlji i veliki pogon u kojem su, osim medicinskog osoblja, iznimno važni i svi oni djelatnici koje pacijenti ne vide, a oni svakodnevno marljivo rade da bi KBC Split funkcionirao i da bi kvaliteta usluge za pacijente bila na vrhunskoj razini.

Među njima su i vrijedni djelatnici praonice rublja, njih 60-ak, koji brinu o opskrbi, pranju, peglanju i popravku tekstila splitske bolnice. Dnevno obrade gotovo pet tona tekstila koji prođe ovaj put: Transportni radnik skuplja nečistu robu po odjelima te je dovozi u praonicu. Tu se ona razvrstava i stavlja na pranje u tunelsko postrojenje ili pojedinačne strojeve. Roba s pranja izlazi u odvojeni dio odjela za čisti tekstil gdje ju se na traci razvrstava prema namjeni obrade, na glačanje ili sušenje. Kad je roba obrađena skladišti se i transportni je radnik vozi natrag prema odjelima.

Posla je zaista puno jer osim posteljnog i operacijskog rublja, radne odjeće i čitavog ostalog tekstila za KBC Split, ovi radnici obrađuju i tekstil za Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu SDŽ.

O dovoljnoj količini tekstila i njegovoj kvaliteti brigu vodi viša medicinska sestra Darka Eškinja koja je u praonici splitskog KBC-a provela 30 godina radnog staža kao voditeljica skladišta rublja. „Ispočetka mi je bilo čudno što će viša medicinska sestra raditi u praonici, ali pokazalo se da ovdje ima puno zadataka i detalja o kojima treba brinuti. Da ovaj odjel ne funkcionira dobro nastali bi razni problemi“, istaknula je, a s njom se slažu i druge kolegice koje naglašavaju da ni jedan bolnički odjel ne može bez tekstila kvalitetno napraviti njegu ni zbrinuti bolesnike.

Zahvaljujući ulaganjima u proteklih nekoliko godina, uvjeti rada su poboljšani, pa iako je posao fizički zahtjevan, radnici su zadovoljniji. „Prije je bilo tu napornih dana kada se radilo na velikim temperaturama bez klime, ali s godina se dosta poboljšalo i idemo naprijed. Puno nam je bolje“, kazala je Miljana Čović koja u ovom pogonu radi već 38 godina. Samo godinu manje staža u praonici ima Nada Mešin koja naglašava da je „odjel sada moderniji međutim dobro bi nam došlo mlađih djelatnica. Mi smo sve starije i nemoćnije“.

image
kbc split
image
kbc split

Osim pranja, peglanja i slaganja tekstila, u sklopu odjela djeluje i šivaonica u kojoj djelatnice vezu bolničke oznake, šivaju i održavaju bolnički tekstil. „Ovdje radim već 25 godina i super mi je. Jedna smo mala obitelj, svi smo složni i baš nam je lipo“, kazala je voditeljica krojačke radionice Zrinka Budimir Bekan.

„Želimo zadovoljne radnike koji su sretni na poslu. Uložili smo u zajedničke prostore i općenito u radne uvjete kako bi djelatnici radili u toplinski primjerenom klimatiziranom prostoru, pod svjetlom koje ne oštećuje vid te da nisu izloženi kloru i ostalim otrovnim supstancama“, ističe voditelj Odjela praonice rublja Alen Ćurin, dipl. ing. el.

image
kbc split
image
kbc split

Boljim radnim uvjetima uvelike je doprinijela nabava najmodernijih strojeva koji postoje na svjetskom tržištu njemačke tvrtke Kannegiesser i češke tvrtke Ipso. Strojevi su vrijedni preko četiri milijuna eura, a posljednji od njih u praonicu splitske bolnice su stigli prošli mjesec. Svečano ih je u pogon pustio ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović.

image
kbc split

„Ponosni smo na našu energetsku učinkovitost, ali i sustav upravljanja kvalitetom. Osim već spomenutih strojeva koriste se i najmodernija kemijska sredstva kao i suvremeno softversko upravljanje. Strogo smo propisali sve standarde održavanja, a u suradnji s našim epidemiološkim odjelom redovito vršimo i kontrolu zdravstvene kvalitete te možemo garantirati da tekstil iz praonice na odjele stigne apsolutno biološki čisto“, kazao Ćurin.

Ono što ih razlikuje od ostalih praonica je da jedini u širem okružju, uključujući međunarodne okvire, rade prema najvišim standardima kvalitete koje je propisao njemački institut Robert Koch i potvrdilo Ministarstvo zdravstva kroz Nacionalni standard pranja i održavanja rublja u zdravstvenim ustanovama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 05:51