StoryEditorOCM
SplitIVF postupak

‘Zašto baš mi?‘ U Marmontovoj postavljena izložba koja prikazuje 40 priča osoba koje je dotaknula tema neplodnosti

Piše Frano Kiso, Petra Klarić
24. studenog 2023. - 13:51

Vjerovali ili ne, prošlo je 40 godina od rođenja prve bebe u Hrvatskoj uz pomoć izvantjelesne oplodnje, odnosno takozvanim IVF postupkom liječenja.

Povodom proslave 40 godina od prvog uspješnog  IVF-a u Hrvatskoj, u organizaciji Grada Splita i udruge "Roda" u Marmontovoj ulici u petak je otvorena izložba pod nazivom "Zašto baš mi?". To je jedno od prvih pitanja koje ljudi s dijagnozom neplodnosti postave, a izložba je prikaz četrdeset priča baš onih koje je dotaknula tema neplodnosti – osoba koje se s njom suočavaju, onih bez djece, s djecom, njihovih prijatelja, stručnjaka koji se bave ovim područjem.

- Zašto baš mi je jedno od najčešćih pitanja koje si postavljaju osobe s dijagnozom neplodnosti. Barem na početku. Kada krenu s liječenjem, vrlo brzo se to pretvori u traženje odgovora, očitavanje vlastitih nalaza, pronalaženje hrabrosti za preglede i postupke. Na putu do roditeljstva prolaze kroz niz pokušaja, neuspješne oplodnje ili gubitke trudnoće. Hormonsku injekciju za injekcijom nastavljaju odabran put svaki ciklus, iznova - stoji u predgovoru izložbe.

image

Split, 241123.
Marmontova ulica.
Postavljena je izlozba Zasto bas mi povodom 40.godisnjice prve bebe u Hrvatskoj rodjene uz pomoc IVF postupka.
Foto: Vojko Basic/CROPIX

Vojko Basic/Cropix

Ove priče govore o potrebi za pružanjem podrške osobama koje se suočavaju s neplodnosti, o dobrobiti liječenja neplodnosti te o važnosti brisanja društvene stigme s teme neplodnosti.

Grad Split pomaže financijski

Jedan od razloga zašto gradska vlast postavlja ovu izložbu u suradnji s udrugom Roda je i usvojeni Pravilnik Grada Splita o sufinanciranju troškova potpomognute oplodnje. Cilj je isticanja važnosti ove teme te upoznavanja svih stanovnika Grada Splita s Pravilnikom kojim se pruža financijska podrška parovima u njihovim nastojanjima da se realiziraju u najvažnijoj životnoj ulozi.

Inače, priče izložbe „Zašto baš mi“ bile su izložene u javnom prostoru Grada Zagreba, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog na Zrinjevcu tijekom listopada, a fotografi uključeni u kreiranje izložbe su Ida Skoko, Barbara Trbojević, Igor Dugandžić, Vjeran Hrpka i Darko Škrobonja.

Izložbu će te u splitskoj Marmontovoj ulici moći pogledati do 30. studenog.

image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 06:29