StoryEditorOCM
SplitDi će im duša?

Već je uništen lift za osobe s invaliditetom u novom splitskom pothodniku, šef kotara otkrio cijenu popravka. Nije malo

Piše Split SD
19. veljače 2024. - 15:22

Nakon što su ga još uvijek nepoznati vandali uništili, popravljeno je dizalo za osobe s invaliditetom u pothodniku ispod Ulice Moliških Hrvata, pohvalio se Damir Barbir, predsjednik GK Trstenik i nezavisni gradski vijećnik.

- Popravak je građane Splita koštao 5000 eura pa i ovim putem napominjem i molim sve, iako znam da velika većina naših sugrađana ovakvo što nikada ne bi napravila, da čuvaju našu zajedničku imovinu, posebno kada je postavljena da bi pomogla ranjivim članovima društva.

image

Damir Barbir

Privatni album

Većini, naizgled, beznačajni detalji, osobama s invaliditetom mogu činiti razliku između mogućnosti kretanja vlastitim gradom i de facto zarobljeništva na ulicama na kojima su rođeni. Važno je da kao grad to osvijestimo.

Splitsko Gradsko vijeće, nedavno je na inicijativu Socijalnog vijeća, kojem sam na čelu, usvajanjem izmjena i dopuna Odluke o socijalnoj skrbi, izglasalo porast visina naknade za korisnike osobne invalidnine Zavoda za socijalni rad s 19,91 eura na 60 eura.

image
Joško Ponoš/Cropix

Socijalno vijeće je usvojilo i prijedlog da Grad Split, prilikom sklapanja novih ugovora o zakupu poslovnih prostora u vlasništvu Grada, stavi ugovornu obvezu zakupcima da prilagode pristup osobama s invaliditetom u prostorima u kojima je to moguće.

Sve navedeno su mali koraci, ali svaki pomak u pravom smjeru je nužan da bi postigli civilizacijski minimum koji jednostavno moramo ostvariti jer dugujemo cijenjenim članovima našeg društva.

image
Joško Ponoš/Cropix

Važno je, ponavljam, da kao grad to osvijestimo.

U sklopu Socijalnog vijeća nastavljamo s djelovanjem te ovim putem ponovno pozivam sve zainteresirane, koji imaju konkretne prijedloge, da nam se obrate, kako bi zajedno poboljšali kvalitetu života naših sugrađana - navodi Barbir u svom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 00:29