StoryEditorOCM
Splitnabavlja se nova?

Vandali su potpuno uništili platformu za osobe s invaliditetom u Splitu, nema joj pomoći. ‘Osam puta se popravljala...‘

Piše Mia Uzinić
16. siječnja 2024. - 15:16

Platforma za osobe s invaliditetom, koja se nalazi na splitskim Prokurativama, već dvije godine nije u funkciji. Mnogi su zavapili i zapitali se odakle toliko manjak senzibiliteta za jednu od najugroženijih skupina te što to Grad već dvije godine sprječava u popravljanju i zaštiti ove platforme. 

image
Facebook/Valentino Bilić Prcić/

Fotograf Valentino Bilić Prcić jučer je upozorio na problem s kojim se susreću osobe s invaliditetom, a tragom te vijesti provjerili smo o čemu je riječ. 

Splićanin upozorio da ne radi platforma za osobe u kolicima: ‘Zašto prijatelju Ivica?‘; Opara: ‘Jer ju je postavio HDZ‘

image
Facebook/Valentino Bilić Prcić/

Kao osoba za kontakt u slučaju kvara naveden je serviser "Piel" kojem smo uputili upit o platformi.

- Platforma je do te mjere uništena da je njezin popravak nemoguć. Do sada smo je popravljali, a nakon popravka ona bude u funkciji dva dana prije nego je se ponovo dočepaju vandali te je unište. Grad je upoznat s ovim slučajem te je u planu instalacija potpuno nove platforme - kazali su nam. 

image
Facebook/Valentino Bilić Prcić/

Iz Upravnog odjela za komunalne poslove kažu da je netočna informacija da platforma za osobe s invaliditetom postavljena na ulazu na Prokurative nije u funkciji dvije godine.

- Naime, održavanje provodi tvrtka "Piel" koja obavlja redovnu kontrolu i uklanja nepravilnosti i koja je u osam navrata popravljala i otklanjala kvarove na platformi, od kojih je jedan kvar bio veći. Posljednjom devastacijom platforma je u potpunosti uništena.

Zbog nasilnog otvaranja gornjih ručki i poda došlo je do puknuća u motoru koji pokreće podizanje platforme. Pogonskom motoru je nastradala kočnica, napajanje je otuđeno i svi vanjski kontakti su razbijeni. Ekran platforme je također razbijen. Oba upravljača (gornji i donji) su neispravni i polomljeni.

O tome je obaviještena i policija koja provodi postupak. Uputili smo zahtjev za ponudu popravka, no s obzirom na prirodu kvarova vjerojatno će biti potrebno nabaviti potpunu novu platformu. Platforma je sada osigurana i privremeno zaklopljena iz sigurnosnih razloga te kako ne bi smetala prolasku ljudi - objašnjavaju iz Banovine.

Ovim putem apeliraju na sugrađane da ne devastiraju gradsku imovinu i komunalnu opremu te upozoravaju da takvi postupci predstavljaju kazneno djelo.

Iz Udruge za osobe s invaliditetom Split kažu da je njihov cilj, ali i cilj svih ostalih Udruga, unaprjeđenje života osobama s invaliditetom.

- Platforme su od nužnog značaja radi omogućavanja pristupa raznim institucijama, ustanovama i uslugama čime se osigurava neometano kretanje, a time i integracija u društvo.

Uvijek upozoravamo lokalne institucije o alatima koji doprinose inkluzivnosti osoba s invaliditetom te im omogućuju da aktivno sudjeluju u različitim aspektima života i budu ravnopravni članovi zajednice - poručila je Tea Gudelj, savjetnica za osobe s invaliditetom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 11:09