StoryEditorOCM
SplitGRAĐEVINSKO ČUDO

Uđite u jedan od najmisterioznijih podzemnih objekata u Hrvatskoj! Nalazi se u Splitu, no malo tko ga je vidio iznutra

Piše SPLIT SD
27. ožujka 2024. - 18:46

Facebook stranica Koordinacije, specijalizirane mjesečne emisija o građevinarstvu, donosi kratku šetnju kroz - kako kaže autor priloga - "‘jedan od najmisterioznijih podzemnih objekata u Hrvatskoj"

On se nalazi u Splitu i okolici,  i to više od 1700 godina, ali malo tko od stanovnika tog kraja vidio ga je iznutra. Unutra su se kroz ulaz na Ravnim njivama spustili autori videa koji prikazuje unutrašnjost Dioklecijanova akvedukta, najbolje očuvanog spomenika ovakve vrste u državi. "Prošetajte" i vi s njima, u tri kratke epizode:

Akvedukt je sagrađen istodobno kad i slavna palača, kako bi car imao dovod kvalitetne izvorske vode  za piće, kupanje i zabavu.

Radi se o iznimnom građevinskom poduhvatu kada uzmemo u obzir da je vodovod, sa crpilištem na rijeci Jadro, dugačak preko 9 kilometara, te da kontinuirano prati nagib od 3%, bez obzira na teren kojim prolazi. Visinska razlika između početka i kraja je 33 metra. Stoga na ulazu u grad primjećujemo monumentalne kamene lukove nadzemne sekcije duge 180 i visoke 16,5 metara.

image

Ulaz u Dioklecijanov akvedukt na Ravnim njivama

SCREENSHOT/FACEBOOK/KOORDINACIJA

No, krećući se dalje prema Splitu, vodovodu se gubi svaki trag. Kanal se spušta duboko pod zemlju i nastavlja dalje ispod Brda, Ravnih njiva i Kopilice, sve do današnje "Općine", gdje se, prema mnogim teorijama, nalazio veliki rezervoar odakle se voda dalje distribuirala manjim kanalima. Dio podzemne sekcije prolazi kroz kompaktnu stijenu, čvrstu tupinu, što tehnički aspekt prokopavanja ovog tunela čini još fascinantnijim.

Akvedukt je devastiran u 6. stoljeću za vrijeme Gotskih ratova. Sljedećih 13 stoljeća neće biti u funkciji, sve do 1880. godine, kada ga obnavlja slavni splitski gradonačelnik Antonio Bajamonti. Upravo povodom povijesnog dovođenja vode u grad, sagrađena je i slavna Monumentalna fontana... 

image

Vanjski dio Dioklecijanova akvedukta

 

Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:09