StoryEditorOCM
SplitRASTE ZABRINUTOST

U splitskim vrtićima otkriven neugodan nametnik, epidemiolozi upozoravaju roditelje: Režite djeci nokte, perite ruke...

Piše M. Dr.
18. prosinca 2023. - 21:44

Pojava male dječje gliste u pojedinim vrtićkim kolektivima na području Splita zabrinula je dio roditelja. Mala dječja glista vrlo je čest zdravstveni pro­blem dječje dobi. Tome su posebno izložena djeca koja borave u kolek­tivima.

Splitski vrtićki kolektiv odmah je kontaktirao epidemiološku službu koja će odlučiti o daljnjem postupanju.

- Tijekom listopada imali smo dva slučaja u većem vremenskom razdoblju, te sada još jedan slučaj. Za sada kemoprofilaksu cijele skupine trenutno nećemo provoditi.

Ukoliko se u narednim danima pojavi još jedan slučaj, ponovno ćemo kontaktirati županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo - obavijestili su iz vrtića ovog ponedjeljka roditelje.

image

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Roditelji su dobili i detaljne upute kako se ponašati s obzirom na to da je potrebno provoditi pojačane higijenske mjere dva mjeseca od pojave infestacije.

Roditelji se dakle, u slučaju bilo kakve sumnje, prvenstveno moraju javiti svojim pedijatrima koji će uputiti dalje na na perianalni otisak te propisati lijek koji se uzima dva puta u razmaku od 14 dana.

Kemoprofilaksa se preporučuje i članovima obitelji oboljelog djeteta, a nakon popijene kompletne terapije u trajanju kroz 14 dana, potrebno je napraviti tri kontrolna perianalna otiska.

image
Jakov Prkić/Cropix/ilustracija

- Djeca se mogu vratiti u skupine nakon završene terapije s potvrdom pedijatra da ne boluju i mogu pohađati vrtić - napominju iz ovog splitskog kolektiva.

Praćenje skupina

Osim toga, pojačani higijenski postupci provode se tri tjedna od početka uzimanja terapije, dok se djeca unutar skupine moraju pratiti sljedeća dva mjeseca.

Oglasili su se i iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

- Osim temeljitog pranja ruku toplom tekućom vodom i tekućim sapunom nakon uporabe toaleta, mijenjanja pelena, prije rada s hranom važno je i čišćenje i podrezivanje noktiju ruku. Dnevno jutarnje tuširanje (ne kupanje), pranje perianalne regije, presvlačenje donjeg rublja...

Djecu osim toga valja nadzirati da ne grizu nokte ili sisaju prste i da ne češu stražnjicu oko čmara (može im se pomoći tako da im se noću stave pamučne rukavice). Četkice za zube treba držati zatvorene, te ih dobro isprati prije korištenja - savjetuju s Higijenskog.

Rublje i posteljina

Donje rublje i posteljina peru se i suše na visokim temperaturama (iznad 55°C), navode iz NZJZ-a.

- Plišane igračke peru se strojno i stavljaju u sušilicu rublja na temperaturi većoj od 55 stupnjeva Celzijusovih, zaražena djeca dok se liječe neka ih ne upotrebljavaju, preporuča se također i nošenje donjeg rublja i noću. Nositi treba uže donje rublje, pripijeno uz tijelo (da ne dođe do rastresanja jajašaca).

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

Osim toga, donje rublje mijenja se dnevno kao i pidžama. Svaki član kućanstva ima svoj ručnik za brisanje poslije tuširanja kojeg se pere poslije svake upotrebe. Ručnike za ruke mijenjaju se i peru svaki dan. Najbolje je koristiti jednokratne papirnate ubruse za brisanje ruku.

Posteljina, dok traje liječenje, mijenja se najmanje dva puta tjedno, a donje rublje, posteljinu, ručnike i igračke ne otresajte u zatvorenom prostoru, jer se jajašca tako šire u okolicu - upozoravaju iz NZJZ-a.

Okolni prostor

Navode da se sve prostorije u kojima se zadržava oboljeli, osobito sanitarne i spavaće prostorije, dnevno usisavaju, zrače i čiste te da se pusti dnevno svijetlo.

Za čišćenje je dovoljno upotrebljavati uobičajena sredstva za čišćenje, navode. Dnevno je pak potrebno očistiti predmete koje oboljeli stalno upotrebljava ili dotiče (igračke, pribor za osobnu higijenu, kvake, strujne prekidače, slavine itd.), a iza čišćenja prostorija treba temeljito oprati ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 07:44