StoryEditorOCM
Splitnova situacija

U Split su se vratila komunalna pravila iz doba Krstulovića Opare. Ivošević tumači što to znači: ‘Neće biti štete...‘

Piše Gabrijela Radanović
5. srpnja 2023. - 07:32

Željko Alfirević, vlasnik “No Stressa”, na Visokom upravnom sudu ukinuo je Odluku o komunalnom redu. Baš taj dokument koštao ga je štekata pokraj Stare gradske vijećnice.

Kako će se takva presuda manifestirati na cijeli grad, a pogotovo na staru gradsku jezgru, tek ćemo saznati. Alfirević jedno sigurno zna – njegov ružičasti štekat mora se vratiti na Pjacu, ali pitanje je hoće li se njegove želje realizirati.

Nakon što je takva presuda objavljena, dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji je zadužen upravo za taj dio upravljanja gradom, rekao je da je razlog ukidanja Odluke zakonski nedovoljno trajanje javnog savjetovanja.

Pravni učinci

– Trajalo je 20 dana, zakonski rok je 30 dana. Razlog hitnosti donošenja odluke bila je u tada nadolazećoj turističkoj sezoni i zbog mogućnosti da ugostitelji imaju prijelazni rok prilikom prilagodbi do sezone. Ništa sadržajno u Odluci nije problematizirano, pa ona u novom postupku neće doživjeti nikakve bitne promjene. Štoviše, dodatno ćemo je sami dotjerati u nekim detaljima koje smo uočili i planirali u budućnosti korigirati. Do donošenja nove odluke niti jedan ugovor suprotan konzervatorskim smjernicama neće biti potpisan, jer ne želimo dopustiti ni najmanju štetu našem kulturnom dobru – najavio je Ivošević.

image

Bojan Ivošević

Duje Klarić/Cropix

Jasno je da je presuda na slučaju Alfirevića ukinula bilo kakve pravne učinke koje je proizvela odluka Gradskog vijeća od trenutka njezina ukidanja 29. lipnja ove godine, kad je ponovno stupila na snagu Odluka o komunalnom redu iz doba Andre Krstulovića Opare. Međutim, što je sa svim ugovorima koji su potpisani dok je Odluka bila važeća?

– Na terenu ostaju na snazi ugovori koji su u međuvremenu sklopljeni jer Odluka nije poništena, već ukinuta – rekao je Ivošević. Dakle, ugovori s ugostiteljima koji su potpisani na temelju nove i ukinute Odluke o komunalnom redu ostaju važeći. Prema tumačenju iz Banovine, štekati se ne mogu vraćati tamo gdje ih više nema i ne mogu se ponovno okačiti zvučnici na terase koji su ukinuti prema novoj Odluci o komunalnom redu.

Postoje štekati koji još uvijek koriste javnu površinu na temelju stare Odluke o komunalnom redu, koja je sada opet na snazi, a trebali su se prilagoditi novim uvjetima tek kad im istekne ugovor. No sada očigledno neće biti tako jer je ponovno aktivirana stara Odluka o komunalnom redu.

Bez obzira na to, riječ je o sektoru koji pokriva dogradonačelnik Bojan Ivošević i kod kojega su još uvijek i sukno i škare. Tako svaki ugovor za štekat upravo on mora potpisati, a jedan od njih je i potencijalno novi ugovor koji će tražiti Željko Alfirević za “No Stress”.

U skladu s najavom zamjenika Ivoševića, Grad je odmah jučer raspisao novo internetsko savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o komunalnom redu. Ovaj put će trajati 30 dana, ali nije najavljeno kako je trebalo biti prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, pa bi i ta buduća odluka mogla nekad pasti iz istih, proceduralnih, razloga. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:03