StoryEditor
SplitAJME, TAJ COVID

U samoizolaciji 308 učenika splitskih škola i 173 mališana iz vrtića. Izvan stroja i dosta učitelja i odgajatelja. Iz gradske uprave pozivaju na oprez

22. rujna 2020. - 14:30
Split, 070920. Prvi dan skole u OS Bol.Nastava ce se odvijati prema preporukama ministarstvar znanosti i obrazovanja za rad u uvjetima povezanima uz COVID-19. Na fotografiji: ucenici kojima smjena pocinje u 8 h ulaze u skoluNikola Vilic/Cropix

Kako je bilo i za očekivati, korona je početkom pedagoške i školske godine ušla i u vrtiće i škole, zbog čega je određen broj djece završio u samoizolaciji.

Prema izvješćima predškolskih ustanova i škola čiji je osnivač Grad Split, a koje moraju svakodnevno dostavljati podatke o broju djece, situacija je na dan 22. rujna, slijedeća: u četiri ustanove predškolskog odgoja u Splitu u samoizolaciji je 11 odgojnih skupina djece (od ukupno 220 skupina) sa 173 djeteta (od ukupno 4700 djece). U samoizolaciji se nalazi 30 djelatnika/ca, a pozitivno je 8 djelatnika/ca.

U 29 osnovnih škola Grada Splita u samoizolaciji je 14 razrednih odjela (od ukupno 692 razredna odjela) u 7 osnovnih škola s ukupno 308 učenika (od ukupno 13789 učenika), od čega se 11 razrednih odjela vraća na nastavu u škole u periodu od 23.-28. rujna 2020. godine. U samoizolacije je 22 djelatnika, a pozitivno je 5 djelatnika.

Sukladno odlukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, kao i drugim nadležnim institucijama, da se ulože maksimalni napori za normalan rad ustanova i povratak djece u škole i vrtiće, izdane su i upute za sprječavanje širenja virusa, posebno među najosjetljivijim skupinama Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputile su školama i vrtićima protokol postupanja u cilju organizacije što sigurnijeg prihvata djece, ali i zaštite zaposlenika, a koje su objavljene na web stranicama ustanova.

- Grad Split je osigurao dodatna financijska sredstva za nabavu sredstava za dezinfekciju kao i digitalnih toplomjera te drugih traženih sredstava, te je u neprestanoj komunikaciji i suradnji s ustanovama, ali i Stožerom civilne zaštite i drugim nadležnim tijelima.

Ukoliko se utvrde propusti u postupanju ili nesavjesno postupanje zaposlenika isti će biti sankcionirani. Suočavamo se s velikom stigmatizacijom pozitivnih i samoizoliranih od strane onih koji nisu u takvoj situaciji. Najveći dio njih su žrtve, a ne neodgovorni pojedinci te ovim putem upućujemo apel prema javnosti da se smanji stigmatizacija prema tim pojedincima.

Zahvaljujemo roditeljima na razumijevanju i strpljivosti, svjesni njihove brige za zdravlje djece, što nam je svima primarni cilj. Također, zahvaljujemo i svim djelatnicima koji čine sve da gotovo 14000 djece pohađa osnovne škole u Splitu u što boljim uvjetima te oko 4700 djece u gradskim vrtićima kao i oko 1700 djece u privatnim vrtićima.

Zaštita ovog sustava nam je od primarne važnosti, a sve radnje poduzimamo u suradnji sa stručnim službama, posebno epidemiološkom strukom - poručuju iz Grada Splita.

item - id = 1045987
related id = 0 -> 1137193
related id = 1 -> 1137174
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2021 05:53