Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Splitkredit do 10 milijuna eura

U prvoj polovini 2016. na splitskim ulicama novi autobusi 'Prometa'

Piše PSD.
26. siječnja 2015. - 15:37
Bude li sve išlo planiranim tijekom, u prvoj polovini 2016. godine na splitskim ulicama mogli bi vidjeti nove "Prometove" autobuse.

Prvi korak u tom nastojanju dogodio se u ponedjeljak u Banovini, gdje su su Edo Meštanek, direktor "Prometa" i Vedrana Jelušić Kašić, direktorica Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) potpisali mandatno pismo kojim se iskazuje međusobni interes spomenutih dviju strana za sufinanciranje nabavke novih vozila i projektne dokumentacije.

Kako nas je izvijestila Jelušić Kašić, radilo bi se o kreditu u iznosu do 10 milijuna eura na razdoblje od deset godina s vremenom počeka od dvije godine i kamatom nižom od one pod kojom se Hrvatska zadužuje na međunarodnom tržištu, a sigurno će, tvrdi, biti ispod četiri posto. Važno je napomenuti kako će spomenuti kredit vraćati "Promet", bez jamstva Grada, a instrument osiguranja njegovog urednog servisiranja bit će hipoteka nad autobusima.

-Grad Split je zbog turističkog značaja posljednjih godina prepoznat kao partner EBRD-a te se nadamo se da je ovo tek početak suradnje. Program nabavke autobusa u suradnji s "Prometom" pripremit ćemo u idućih pet mjeseci.

No, radi se o širem projektu od same nabavke autobusa, koji uključuje i program restrukturiranja i unaprijeđenje operativne efikasnosti poduzeća. Kao podršku Gradu iz kredita će ići 275 000 eura za izradu Studije održivog razvoja javnog gradskog prijevoza – najavljuje prva žena EBRD-a za Hrvatsku.

Doduše, ako nas pamćenje dobro služi, još za vrijeme mandata gradonačelnika Ivana Kureta dogovorena je izrada Prostorno- prometne studije šireg područja Grada Splita, koju je napravio IGH, no ona do danas nije ugledala svjetlo dana i koristi se već šest godina kao radni materijal u Gradu i Županiji.

Gradonačelnik Ivo Baldasar istaknuo je kako nije jednostavno u ovako teškoj situaciji u kojoj se "Promet" nalazi doći u kreditni aranžman u kojem još, posebno naglašava, dobivamo i 515 000 eura bespovratnih sredstava za financiranje projektne dokumentacije i sve ono što je neophodno za nabavku vozila.

-Ovdje se radi o direktnoj pomoći EBRD-a u restrukturiranju "Prometa", gdje Banka pristupa kao partner, na čemu smo mi iznimno zahvalni, tako da ova nabavka nije od danas do sutra. Nakon što prođe sva potrebna procedura, ugovor bi se potpisao iza 30. lipnja ove godine – najavio je gradonačelnik.

Edo Meštanek najavio je da će kroz par dana biti završen posao specifikacije broja i tipa vozila koji su potrebni javnom prijevozniku, no već sada okvirno može reći da bi se okvirno radilo o 30-ak autobusa, i to većinom zglobnih. U voznom parku "Prometa" trenutno se nalazi 158 vozila, od čega je 70-ak zglobnih.

Baldasar je najavio da će se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća naći prijedlog nagodbe sa slovenskom tvrtkom A-Cosmos, koju bi trebao platiti Grad. Istovremeno, radi se i na planu restrukturiranja javnog prijevoznika. Kako nas je izvijestio Meštanek, za sada se plaće redovito isplaćuju za 751 zaposlenika ovog trgovačkog društva. Kako već znamo, ono što "Prometu" konstantno generira gubitke su vangradske linije, čijim bi izdvajanjem, smatra Baldasar, taj problem bio riješen.

Piše Nikolina Lulić
-26.siječnja 2015. - potpisano pisma namjere između Prometa i EBRD-a za sufinanciranje nabavke novih autobusa, projektne dokumentacije i studija

iza 30.lipnja 2015. godine – potpisivanje ugovora o kreditiranju (uz suglasnost Gradskog vijeća)

-u prvoj polovini 2016. godine bi trebali biti isporučeni autobusi

#PROMET

Izdvojeno