StoryEditorOCM
SplitMOŽE SE I DRUGAČIJE

U ovoj splitskoj školi odustali su od pekara, obroke djeci pripremaju kuharice: ‘Hrana se ne baca, traže se i repete...‘

Piše Lucija Vujnović
21. rujna 2023. - 19:56

U hrvatskim školama počeo je projekt besplatnih obroka za sve učenike, a škole su mogle zatražiti i kuhare. Jedna od tih škola je Osnovna škola "Kamen-Šine", koja ima svoju školsku kuhinju i blagovaonicu, a obroke pripremaju njihove kuharice.

– Kad je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokrenulo projekt, imali smo marende koje smo, kao i ostale splitske škole, naručivali iz pekare "Babić". Onda je Ministarstvo reklo da možemo zatražiti zapošljavanje kuharica za podjelu obroka. Podnijeli smo zahtjev i dobili smo rješenje, odnosno pravo na dvije nove kuharice – objasnio nam je ravnatelj škole Bože Ujević.

image
Saša Burić/Cropix

– Školske kuharice počele su s radom na početku ove školske godine, a sve obroke pripremamo i dijelimo u školi. Jedna kuharica je u jutarnjoj smjeni, druga u popodnevnoj, a imamo i treću, koja je samo za produženi boravak, u kojem je 67 djece.

Školska kuhinja postoji već tri godine, a s obzirom na kapacitet prostora, učenike su podijelili u dvije grupe.

– Prvo krećemo s djecom iz produženog boravka. Nakon drugog sata idu niži razredi, a nakon trećeg dolaze viši razredi. Tako je i u jutarnjoj i u popodnevnoj smjeni – kaže ravnatelj.

Dnevno 400 obroka

U školi se podijeli oko 400 obroka dnevno, a jelovnik je vrlo raznolik.

image
Saša Burić/Cropix

– Danas je mramorni kolač s jogurtom, prošli smo tjedan imali kolače, sendviče uz neko voće, banane, jabuke... – kazala nam je Josipa Đipalo, jedna od kuharica. Ona je, kaže, također oduševljena ovim novitetom u školama.

A ako netko ima zdravstvenih problema ili alergije, njima se ponudi alternativa, no takvih nije puno.

– Djeca su odlična, pristojna i sve lijepo pospreme nakon što pojedu. Sve se pojede, ne baca se puno hrane, a nekad traže još. Kod nas nema "ne volim" ili "neću"... - pohvalila se.

image
Saša Burić/Cropix

Jelovnik koji su osmislili vrijedi za iduća dva tjedna, no planiraju osmisliti plan prehrane za cijeli mjesec kako ne bi ponavljali iste proizvode.

– Tek smo krenuli s ovim pa istražujemo, no uskoro planiramo sve kompletirati. Imali smo problema s opremanjem kuhinje, nabavljanjem nove opreme, kupovanjem novih stolova i stolica, pa smo sve nekako brzinski realizirali. Uskoro ćemo to učiniti još boljim – poručio je ravnatelj, te je istaknuo da primjećuje da su djeca puno zadovoljnija.

image
Saša Burić/Cropix

– Mislim da je ovo puno bolje nego kad smo dopremali hranu. Hrana je svježija, odmah im je servirano, zgodnije je i zdravije. Već znamo što djeca vole, a što ne vole, pa im nudimo ono što znamo da će sigurno pojesti - navodi ravnatelj.

U popodnevnoj smjeni zatekli smo učenike prvih i trećih razreda, koji su jedva dočekali vidjeti što je danas za marendu. Na stolu su ih dočekali mramorni kolač i jogurt.

image
Saša Burić/Cropix

Pozitivne reakcije

– Jel‘ ovo s čokoladom? Njami – prva je reakcija jedne prvašice.

– Marende su super. Bude svašta, kolači, jabuke, pahuljice...

– Ja najviše volim pahuljice ili puding, to mi je naj, naj, naj od svega – odlučno je zaključila jedna učenica.

– Meni su oni kao prstići, ali ovako u papiru – kaže dok prstima objašnjava oblik tog peciva.

– Meni nikad ništa ne ostane – ponosno je izjavio drugi učenik.

Odmor u popodnevnoj smjeni počinje u 15.35 sati i traje 20 minuta, a nakon što djeca pojedu, ostatak vremena provedu igrajući se u školskom dvorištu.

Osim što su reakcije učenika iznimno pozitivne, i roditelji su rasterećeni briga povezanih s prehranom djeteta u školi. Više ne moraju pripremati obroke kod kuće ni brinuti se oko novca za marendu znajući da ih u školi čeka pripremljena svježa hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 23:38