StoryEditorOCM
SplitSAMI SVOJI MAJSTORI

U centru Splita nalazi se pravi dragulj: složne ruke ove obitelji sve rade sami, a ekipa je oduševljena: Skužili su đir

Piše Lucija Vujnović
31. srpnja 2023. - 07:47

Među splitskim kalama nedaleko od Gradske ure nalazi se pravi dragulj za sve ljubitelje umjetnosti i "splitskog đira". Trgovina "ForGas butiga" smještena je u Krešimirovoj ulici, a nudi autentične postere i odjeću splitskih motiva.

Pravi splitski duh najbolje je sročen u rečenici s web stranice ovoga dućana koji je otvoren 2019. godine:

- Svaki artikl u dućanu dizajniran je i lagano ručno izrađen unutar tri generacije pod jednim sunčanim dalmatinskim krovom.

Autor cijelog asortimana splitski je umjetnik Mile Modic koji je po zanimanju fotografski dizajner, a ispričao nam je priču koja stoji iza ove smišne, dalmatinske butige.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Završio sam Školu likovnih umjetnosti u Splitu nakon koje sam grafiku na Umjetničkoj akademiji, no na trećoj godini sam se odlučio ispisati.

Na fakultetu sam već debelo ‘ušao‘ u cijeli taj svijet umjetnosti i već tada sam putovao i radio na relaciji Amerika - Hrvatska zajedno s dva prijatelja. To me odvuklo od faksa jer sam shvatio da ne trebam nužno završiti Akademiju za ono što ja želim raditi. 

image

Mile Modic:  Butiga je turistički đir, ali i lokalci su to dobro prihvatili

Vojko Bašić/Cropix

Dakle, Mile je sa svojim kolegama s fakulteta u studentskim danima, negdje 2000-tih, počeo raditi posao na daljinu balansirajući između Amerike i Hrvatske. 

- Mi smo bili prvi koji smo pokrenuli u Splitu tu cijelu priču. U Varošu smo otvorili studio "Rootylicious" negdje 2001. godine. Išli smo na sastanke u New York, dobivali smo razne nagrade, čak nas je i Adobe sponzorirao, držali smo predavanja i po Zagrebu. Ali uvik smo bili splitski đir. Bilo nam je dobro, guštali smo...

Od stvari koje su posebno značajne iz tog perioda, istaknuo je činjenicu da su izradili web stranice i nekim poznatim ličnostima poput Puff Daddyja, Will Smitha, pa i izrade reklama za američku košarkašku ligu NBA.

Ono što malo ljudi zna je da se sva proizvodnja događala u Varošu, a događa se i dan danas za "ForGas butigu".

Stara izreka "svugdje pođi, kući dođi" vrijedi i za Milu koji se, kaže, ipak malo zasitio putovanja i vremenskih razlika, a poželio je ostati tu u društvu svoje supruge. 

image
Vojko Bašić/Cropix

- Priča iza ovoga dućana je, dakle, da sam već počeo s radom prije 20-ak godina u Americi. No, žena mi je iz Splita i nakon što sam dobio i djecu, odlučio sam se maknuti od putovanja i biti isključivo tu. 

Već smo i prije "ForGasa" imali zajedno dućan koji se zvao "Little House". Isto ovo, samo što nismo imali prostor. Dućan je bio smješten u jednoj staroj kućici u Varošu i od tu je i nastala ideja. Godinu i nešto dana smo proizvodili, promovirali, gurali i pokušavali vidjeti kako sve to funkcionira.

image
Vojko Bašić/Cropix

Prvo su bile samo majice i sve smo sami tiskali, printali, dizajnirali. Onda sam je i ja polako vratio i fotografiji i tako su počeli i plakati...Vratio sam se tisku, fotografiji, analognim, sporijim tehnikama koje su sad nekako zanemarene. Sad se sve više ide na digitalu.

Iz "Little House" dućana nastao je ovaj sadašnji, a ideja za novim imenom proizišla je iz potrebe da se dobije jedinstveni naziv koji neće biti nepoznat ni engleskim i hrvatskim govornicima. 

- U tom prijašnjem dućanu imali smo simpa majicu Forgas i onda nam se svidilo kako dobro zvuči i kako dobro izgleda. Zaključili smo da bi se mogao stvoriti neki brend, neka priča.. Naša je rič, ali na engleskom isto zvuči, pa nam je bila baza... - prisjeća se Mile kako je nastao naziv njegove butige.

A cijela priča je ta da se nastoji vratiti splitskom slangu, našem splitskom govoru. Dućan je, kaže, popularan među turistima, no i lokalci su mu dali pozitivne povratne informacije. 

- Butiga je turistički đir, ali i lokalci su to dobro prihvatili. Skužili su ideju i dali su dosta dobrih feedbackova, pa se priča počela širiti. Inspirirao me i New York gdje sam radio nekoć, ali želio sam da bude povezano sa Splitom. 

image
Vojko Bašić/Cropix

"ForGas" je otvoren skoro cijele godine, osim nešto više od mjesec dana kad je ona ‘najljuća‘ zima.

- Svake godine ide sve bolje, idemo pomalo, nema nikakvog forsiranja. Dućan držimo otvorenim šta duže možemo. Prvi i pola drugog mjeseca idemo na godišnji, ali naš online web shop radi i tada. Cilj nam je da smo što duže otvoreni, da nismo isključivo turistička butiga. Ali opet... Mali smo, nema nas puno, rade se i duple smjene, pa se moramo malo i odmorit. Zimi je sve zatvoreno, nema svita, nitko se i ne trudi... 

"Mi smo samo obitelj koja uglavnom radi ono što voli. Dizajniramo, crtamo, krojimo, šivamo, tiskamo, plivamo, vozimo bicikl i trčimo" - piše na njihovoj web stranici, a oko dućana je doista angažirana cijela obitelj. 

image
Vojko Bašić/Cropix

- Imam dvoje djece. Kćer Lola je druga godina umjetničke škole, ima 14 godina. Sama je to odabrala, nismo je mi gurali u tom smjeru. Moj otac je također umjetnički đir, po zanimanju je grafičar i on je isto dosta pomogao u cijelom procesu. Radimo svi skupa, baš je familijarno. Sin Toma ima deset godina i on sudjeluje i rado pomaže. 

Mile kaže kako nije naišao na nikakve poteškoće koje bi istaknuo kao problem. 

- Prostor smo pronašli zahvaljujući prijatelju. Ja prolazim Varošom, pitam jel‘ ima možda koji prostor, on kaže da ima i eto ga. Potrefilo se tako. Familija nam je dosta pomogla. U usporedbi s američkim tempom života, ovo u nas je meni došlo ko odmor. Tamo se radi od 0 do 24.

Oni su non stop u nekom jakom tempu. Ode mi to ništa nije problem. Malo zna bit izazovno jer sve radimo sami, tiskamo, priozvodimo, ali ništa strašno. Nema vremenske razlike, ne rade se noćne smjene šta sam tamo stalno radio. Ima dosta tu zavrzlama, ali ne žugam. Ne isplati se. Možemo cili život nešto žugat, uvik nešto neće valjat, ali ne obaziremo se. Idemo naprid - kaže simpatični vlasnik ove trgovine. 

Myrea, 24-godišnja prodavačica također je zadovoljna poslom, a kako kaže, ovo je joj je najbolji studentski posao ikad kojeg obavlja i tijekom zime.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Tu radim od lipnja 2021. godine. Predobro mi je i prezadovoljna sam. Ovo mi je najbolje radno misto koje sam ikad imala. Kombiniram ovo uz faks, a radim i ljeit i zimi. Imam još dvije kolegice - Martu i Lucu. Nas tri se sve dogovaramo i usklađujemo, odlično se slažemo. Super je atmosfera, super su nam i šef i šefice. Ma sve pohvale. 

Kaže kako stranci najčešće kupuju majice koje su odlične za suvenire i poklone te kao uspomena na grad Split, a kupuju se i plakati i posteri.

-  Imamo tube koje su pogodne za nosit na putovanja, avion, buseve... Puno se koristi i web shop, osobito za prodaju plakata.

Ako se i sami želite uvjeriti i osjetiti atmosferu, predlažemo da navratite u "ForGas butigu" gdje ćete se u prvom doticaju s radovima ovog splitskog umjetnika osjetiti nalet ugodnih vibracija - šarene, humorističke radove, umjetničke fotografije lijepog Splita i vesele majice sa splitskim motivima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 23:07