StoryEditorOCM
Splitdan stručnih praksi

Top poslodavci u lovu na buduće zaposlenike na splitskom Ekonomskom fakultetu: studenti oduševljeni ponudom poslova

Piše Lucija Vujnović
7. rujna 2023. - 16:14
U moru poslodavaca tu su bile i naše nasmijane kolegice iz Slobodne Dalmacije, a njihovo predstavljanje naše tvrtke izazvalo je veliki interesAnte Čizmić/Cropix

Iskustvo je najbolji učitelj, a Dan stručnih praksi koji se održao u atriju Ekonomskog fakulteta u Splitu omogućio je studentima da se upoznaju s poduzećima koja im pružaju priliku da steknu poslovno iskustvo.

Istovremeno se odvijao i događaj "Tvoj poslodavac" u sklopu kojeg su se mogle saznati informacije o poslodavcima, pitati ih o otvorenim natječajima za slobodna radna mjesta i razvoju karijere, sudjelovati na radionicama, kao i dogovoriti studijske posjete poslodavcima. 

Od 11 do 14 sati na Danu stručnih praksi predstavljena su poduzeća koja nude praksu te su imali priliku upoznati studente, prezentiraju im svoje poslovanje i radne zadatke za stručnu praksu.

Koordinator za stručnu praksu, izv. dr. sc. prof. Slavko Šodan iznimno je zadovoljan odazivom i reakcijama studenata.

– Imamo preko 30 prijavljenih firmi, oko 120 studenata i 10-ak udruga. Ovo je samo jedan dio naše baze poslodavaca s kojima surađujemo, imamo više od 110 poslodavaca. Na popisu su firme iz cijele regije i šire, a tu su čak i neke inozemne tvrtke koje su također omogućile da se kod njih održava praksa. Cilj je upoznati poslodavce i dati im priliku da odaberu studente za održavanje prakse u toj firmi prema svojim preferencijama. Ovaj se događaj održava drugi put, organizirali smo ga i prošle godine. Ponosni smo na naš program, odnosno predmet Stručna praksa, koji studenti u svojim anketama ocjenjuju vrlo visokim ocjenama. Kažu da su naučili nešto novo te da su im stečena znanja bila korisna u implementaciji i radu – poručio je prof. Šodan.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ističe važnost stručne prakse koja studentima omogućava da steknu nova znanja i vještine potrebne za razvoj karijere i kojih, smatra, u Hrvatskoj nedostaje.

– Mi smo među prvima uveli predmet stručne prakse i on postoji već skoro 10 godina. Kao fakultet pokušavamo što više ići u tom smjeru. Stručna praksa je izborni predmet koji bira student, mi ga ne prisiljavamo na to, a na taj način želimo doći do onih koji su stvarno zainteresirani i motivirani. Predmet traje 22 radna rada te se u tom periodu odrađuje praksa u firmama. Ovo je potpuno besplatno poslodavcima, a nudi im priliku da kroz probni rad upoznaju potencijale. Ono što posebno ističemo je da svaki treći student dobije zaposlenje tijekom studija.

image
Ante Čizmić/Cropix

Uvid u perspektivu poslodavca pružio nam je Vlado Ozretić, zaposlenik tvrtke Valcon.

– Tvrtka je orijentirana prvenstveno na razvoj softvera te softver nudi kao završni proizvod. Projekti variraju od web-platformi do aplikacija za mobilne uređaje. Imamo urede u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, a u svakom od tih ureda imamo naše developere i projektne menadžere koji razvijaju softver za naše klijente najčešće iz zemalja zapadne Europe, poput Nizozemske, Danske, Belgije, Velike Britanije...

Tvrtka je, kaže, uvijek u potrazi za novim talentima i mladim nadama, a istaknuo je i kompetencije koje današnji poslodavci osobito cijene.

image
Ante Čizmić/Cropix

– Važno je pokazati volju za učenjem i entuzijazam u radu u ovoj branši te je poželjno imati i osnovno predznanje, od toga polazimo... Osim toga, student mora imati urođenu znatiželju, pokazati trud, biti u trendu s najnovijim vijestima iz svijeta tehnologije, a istaknuo bih i važnost socijalnih vještina i kreativnosti. Imamo već nekoliko prijava, uglavnom su to studenti s Informatičkog menadžmenta i Marketinga. Drago nam je da ljudi dolaze kod nas odraditi stručnu praksu koja im posluži u daljnjem radu, to je zaista odlična referenca – poručio je.

A i studenti, koji su šetali atrijem sa svojim životopisima u rukama, iskazali su zadovoljstvo događajem koji ih je, kažu, iznenadio ponudom.

image

Studentima se predstavila i Ribola

Sd/Slobodna Dalmacija

– Nismo očekivali da će biti ovako puno firmi. Ponuda je stvarno odlična – ustvrdila je studentica Lucijana Drašković, studentica iz Solina.

Ante Bežovan, inače iz Runovića, a živi i studira u Splitu na Menadžmentu malog poduzeća, istaknuo je:

– Najbolji dojam su mi ostavili poslodavci iz Tommyja, bili su najkonkretniji i najotvoreniji. Tu bih želio odraditi svoju praksu, ali i ostali su bili jako zanimljivi i svidjele su mi se ponude. I T-com je ostavio dobar dojam. Bolje su veće firme. Inače, događaj je odličan, ponuda također, stvarno je jako puno firmi tu.

image

 Ante Bežovan i Lucijana Drašković

Ante Čizmić/Cropix

A u moru poslodavaca tu su bile i naše nasmijane kolegice iz Slobodne Dalmacije, a njihovo predstavljanje naše tvrtke izazvalo je veliki interes.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
image

Studentima se predstavila i Ribola

Sd/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 23:27