StoryEditor
SplitBRAK IZ NUŽDE

To što Puljak neće izvjesiti zastavu duginih boja, samo je prvi u nizu kompromisa koji će proizići iz neželjenog braka s Mostom, tako da je Ivica, poput prethodnika Andre, dobio ‘svoga Keruma‘

9. srpnja 2021. - 12:10

Jedno su komunalni, lokalni izbori, a sasvim nešto drugo parlamentarni. Banalizirajmo: na općinskoj i gradskoj razinini raspravlja se samo o škovacama, a na državnom o partizanima i ustašama. Je li zaista tako? Nije.

Činjenica da je nova gradska vlast odbila na Pjaci podići zastavu duginih boja, potvrđuje da se ni Banovinom ne može vladati preskačući ideološke teme. Gradska se vlada nije ni formirala, a već joj zbog LGBT zajednice prijeti raskol.

Jasno je da se u vrijednosne sudove mostovaca čija se stranka sve više pretvara u reprezente klerikalne desnice, ne uklapaju običaji liberalnog, naprednog, slobodarskog Zapada, na kojem se u čast seksualnim manjinama na važnim gradskim institucijama i istaknutim mjestima viju šarene bandire. Čak ni u Trumpovoj Americi se to nije dovodilo u pitanje. Koga zanima, neka "izgugla": dugine boje su posvuda u EU i SAD-u, to je postala stvar dobrog običaja i simbol tolerancije većine prema manjini. Različitosti se moraju prihvaćati, rečeno je to i nekidan u Europskom parlamentu, nakon čega su se čule osude incidenta na Zagreb Prideu. Svaka vrsta homofobije u civiliziranom se svijetu tretira faktički i formalno kao zločin iz mržnje.

Ivica Puljak (Centar) dobio je "svoj HGS". Naravno da njegov imenjak Ivica Grković nije Željko Kerum, ali je jasno da će programska koalicija klapati na ovakvim pitanjima i da se to neće moći izbjeći. I da će se, kad god nešto takvo iskrsne, blagi čovjek Puljak povlačiti radi mira u kući i višeg cilja. I to mu se ne može zamjeriti. Ništa mu drugo ne preostaje. Očito je da će Centar i partneri s ljevice stalno plaćati "mostarinu" jer ih je na to prisilila izborna matematika.

image
Paun Paunovic/Cropix

Ivan Kovačić, Marko Vučetić, Vlaho Orepić, Ines Linić Strenja, Ante Pranić i njegova Lista mladih iz Vrgorca, a prije svih njih Stipe Petrina: svatko je od njih u svom trenutku "sišao" s Mosta shvativši da ta stranka više ni simbolički ne povezuje dvije strane političkog spektra, već se drži samo desne strane obale. To je prvi prozreo politički najiskusniji Petrina. Zasmetalo mu je što se politički sastanci na kojima se okupljaju nazivaju "klauzurama" jer, kako je poručio Petrovu, on nije svećenik. Sve mu je to oko Mosta izgledalo "too much", pa su se on i družina s Neretve razveli i prije nego što su se politički (s)vezali.

image
Damir Krajac/Cropix

Most se tako, godinu po godinu, mandat po mandat, ugnijezdio na desnici. I da nije sveangažiranog Mira Bulja, tko zna što bi bilo s njim. Tu su mu konkurencija HDZ i Domovinski pokret. A s njima će teško na kraj. Domovinski pokret će vremenom zauzdati sve što je tvrđe od zajedničara, a Škoro će postati nešto kao HDZ-ov Ante Đapić, dok se HDZ neće dati izgurati s desnog centra. Oni su, kako to vole reći, stožerna stranka, a prije pokret koji se do dana današnjeg nije do kraja transformirao u političku partiju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Sva ova politička podrhtavanja Mosta, najviše će osjetiti Puljak i njegovi centristi. Gradonačelniku Splita trebat će vraški puno umijeća da bi pomirio nepomirljivo. No, hoće li zbog toga patiti Split i Splićani? Hoće; jer ništa bolje, ponavljam, nije bilo ni Andri Krstuloviću Opari sa Željkom Kerumom koji mu je bio žešća opozicija od same opozicije, što se u konačnici odrazilo na realizaciju brojnih gradskih projekata. Čeka nas ako ne isti, a onda barem sličan scenarij.

item - id = 1111488
related id = 0 -> 1127629
related id = 1 -> 1127607
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2021 11:08