StoryEditorOCM
SplitPOD OKRILJEM MRAKA

Tko je išarao mural u spomen na Irca?

11. travnja 2016. - 01:23
Snimio Joško Dadić

Mural posvećen poginulom dragovoljcu Domovinskog rata Ircu Thomasu Crowleyju - u Ulici Matice hrvatske, nepoznat netko, skriven mrakom, u noći sa subote na nedjelju – pokušao je uništiti. Kažemo pokušao, jer je ekipa iz Torcide u samo dva sata uspjela dovesti mural u stanje u kakvom je bio prije „noćnog napada“.

Kako smo vas već izvještavali – navijači Hajduka su u suradnji s veteranima HOS-a u subotu poslijepodne prikazali svijetu i narodu mural pod nathodnikom koji iz Ulice Ruđera Boškovića vodi prema Kampusu.

Thomas Tom Crowley, pripadnik IX. bojne „Rafael vitez Boban“, rođen je kao Irac, ali – tvrde njegovi suborci – poginuo je kao Hrvat, nakon bitki na novljanskom, jasenovačkom, livanjskom, mostarskom, drniškom ratištu, Popovu polju, Maslenici, oslobađanju Škabrnje, kod Biograda, na Svilaji i na južnom bojištu – poginuo je 10. lipnja 1995. godine, prolazeći kroz minsko polje.

Vandal s početka naše priče crvenim je autosprejem išarao hrvatski grb na zastavi, prekrižio istom bojom pozdrav „Za dom spremni“, na grbu zastave HOS-a, a na rukav Crowleyjeve uniforme ispisao je slova: NOB.

Zašto je „irsko hrabro srce“ zasmetalo vandalima – ne znamo, ono što sigurno znamo, a potvrđeno nam je u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, jest da su policijski izvidi još uvijek u tijeku i da se za počiniteljima ovog (ne)djela intenzivno traga. O svemu je izviješteno i gradsko Komunalno redarstvo.

"Zaista nije jasno kome smeta spomen na pokojnog Thomasa koji je svoj život položio za Hrvatsku. Ovaj velikan iz naše postrojbe za života je bio primjer svojim suborcima. Veliki ratnik, gospodin, prijatelj i otac" – objavili su na društvenim mrežama veterani HOS-a.

Inače, ovo nije prvi put da se dira u mrtve junake IX. bojne, a potpis je uvijek isti. Mrak, anonimnost, nedostatak empatije. Nepoznatom nekom - na dušu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 20:30