StoryEditorOCM
SplitTEK SUTRA SASTANAK

Teška sramota za Banovinu; roditelji bolesne djece još ne mogu u smještaj koji je gotov prije 10 mjeseci: ‘Strpite se‘

Piše Božidar Lončar
14. rujna 2023. - 18:40

Još jedan tjedan prolazi, a službenog odgovora iz Banovine kada će se otvoriti Kuća za roditelje bolesne djece u objektu "Četiri Palme" na Blatinama još nema.

Deveterosobni stan s osam dvokrevetnih soba za roditelje čija se djeca liječe u splitskoj bolnici i dalje je pod ključem.

Upit smo poslali i 5. rujna i odgovor nismo dobili. Osim slatkorječivosti i obećanja o ispunjenju "lijepe priče" koja je i dalje samo "priča". Ili bolje rečeno, za sada, jedno veliko "ništa".

image







 

Nikola Vilić/Cropix

U dva navrata smo dokazali da u procesu otvaranja "Četiri palme" neko laže. Prvi put krajem kolovoza, kada nam je Grad odgovorio da je "ostvarena suradnja s KBC-om Split" oko protokola za primanje roditelja čija su djeca u bolnici, na što su nam iz bolnice idući dan odgovorili da nikakvi kontakti s Gradom nisu ostvareni.

Tek će sjesti

Prvog rujna je Grad bio u pregovorima s bolnicom, prema riječima Ivice Puljka, uz obećanje da će se objekt otvoriti "za nekoliko dana". KBC Split nam 5. rujna odgovara da "do danas nije uključen u izradu protokola za smještanje u objekt ‘Četiri palme’".

image
Grad Split

- Ja bih da se strpite još nekoliko dana, to je jedna od ljepših priča – izjavio je prvog rujna gradonačelnik.

Strpljen-spašen. I strpjeli smo se. I čekali. Prošlo je “nekoliko dana”. Strpljivi su bili i u bolnici, koji su nakon “nekoliko dana”, ili točnije četiri dana od izjave gradonačelnika i dalje bili isključeni iz procesa izrade protokola.

Došla je i sjednica Gradskog vijeća u četvrtak 7. rujna. Službenog odgovora na upit nije bilo. Ivica Puljak opet obećava dok “Četiri palme” u svega tjedan dana postaju "druge teme". Ili "ne-teme"?

- To je jedna jako lijepa priča, vrlo dirljiva priča, vidjet ćete kako ćete je uspjeti povezati - kazao je.

"Lijepa priča". Istim je riječima opisao "Četiri palme" kada je objekt otvoren 16. prosinca 2022. godine. Deset mjeseci od otvaranja gradonačelnik nije lijepim riječima uspio otvoriti vrata objekta "Četiri palme".

image

Otvaranje objekta "Četiri palme" 16. prosinca 2022.



 

Nikola Vilić/Cropix

Budući da iz Grada stižu informacije koje nam ne ulijevaju povjerenje, a od gradonačelnika riječi koja otvaraju sva vrata, onda iz KBC-a dolaze informacije koje bi nas trebale usrećiti. Ako se opet ne pokaže suprotno. Deset mjeseci od otvaranja, Grad je kontaktirao bolnicu.

- Grad Split nas je kontaktirao u svezi izrade protokola za smještaj u objektu "Četiri palme". Dogovoren je prvi radni sastanak koji će se održati u petak 15. rujna.

Nekadašnji gradski vijećnik Ante Zoričić, koji je s Ivicom Grubišićem Girom inicirao ideju izgradnje objekta “Četiri palme” 2016., gradonačelnika je nazvao Pinokijom.

- Kada imate čovjeka koji je nesposoban, ali konstantno laže kao Pinokio, onda nakon petnaest ili dvadeset dana ne možete očekivati da će odjednom postati sposoban, ali možete očekivati da će imati veći nos - kratko je podvukao.

Petak bi mogao biti pametniji. Nadamo se da bismo tada mogli dobiti odgovor kada će se otvoriti Kuća za roditelje i pod čijom će ingerencijom biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 18:38