StoryEditor
SplitGAUDEMUS IGITUR

Sveučilište u Splitu na korak do pokretanja jednog od najtraženijih studija: Filozofski fakultet starta s Psihologijom na engleskom jeziku

1. srpnja 2020. - 08:44
Božidar Vukičević/Ilustracija/ HANZA MEDIA

Odlične vijesti za sve splitske maturante, ali i one iz cijele Splitsko-dalmatinske županije i okolice: Sveučilište u Splitu na korak je do pokretanja jednog od najpopularnijih studija u državi, zbog kojega su do sada generacije Splićana odlazile studirati u Zagreb, Rijeku ili Zadar. Doduše, za sada će ovaj iznimno traženi studij u Splitu moći studirati samo na engleskom jeziku i to uz plaćanje.

- S obzirom na veliki interes maturanata Sveučilište u Splitu pokreće preddiplomski sveučilišni studij Psihologije na engleskom jeziku. U tijeku je završetak evaluacijske procedure, stoga postoji mogućnost upisa studenata već ove jeseni - potvrdila nam je Antonija Žaja Čičak, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Sveučilišta u Splitu.

Studij će se izvoditi na splitskom Filozofskom fakultetu, a u izvođenju će sudjelovati nastavnici te sveučilišne sastavnice. Planirana godišnja kvota je 30 studenata, a obzirom da je riječ o samofinancirajućem studiju, cijena po semestru će iznositi 13 tisuća kuna.

Pokretanje ovog studija u skladu je sa strateškim ciljevima Uprave Sveučilišta, kao člana alijanse Europskog sveučilišta mora (SEA-EU), zajedno sa sveučilištima u Cádizu, Bretanji, Kielu, Gdanjsku i Malti. Riječ je o internacionalizaciji studijskih programa, osnaživanju kvalitete, uključivosti i kompetitivnosti europskog obrazovanja.

U planu je, kako doznajemo, i pokretanje diplomskog studija Psihologije i na hrvatskom i na engleskom jeziku.

Napomenimo da je, prema zadnjim raspoloživim informacija Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studij Psihologije ma zagrebačkom Filozofskom fakultetu drugi na top listi najpoželjnijih studija u cijeloj državi. Upisna kvota je 76 brucoša, a za njih 381 to je prvi izbor. Prijavljenih je čak 1 172! Samo je veći interes za studijem Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, tamo je 455 studenata za prvi izbor izabralo ovaj studij koji upisuje samo 80 studenata godišnje.

I studij Psihologije na Riječkom sveučilištu je među top deset najpoželjnijih u Hrvatskoj. Ogroman je interes i za mjestom na studijima Psihologije na Sveučilištu u Zadru, kao i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Sve u svemu, sasvim je izvjesno i da će Splitsko sveučilište svoju kvotu bez problema ispuniti.

Izdvojeno

25. kolovoz 2020 08:39