stdClass Object ( [id] => 1233014 [title] => Sve više djece i adolescenata treba psihijatra, no liječnika sa specijalizacijama za probleme njihove dobi u Hrvatskoj nedostaje. Split bi taj problem mogao brzo riješiti [alias] => sve-vise-djece-i-adolescenata-treba-psihijatra-no-lijecnika-sa-specijalizacijama-za-probleme-njihove-dobi-u-hrvatskoj-nedostaje-split-bi-taj-problem-mogao-brzo-rijesiti [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tinejdžerica vam je često u sobi, leži i bulji u mobitel, više ne želi na treninge, s vama razgovara sve rjeđe, a kad je nešto upitate gleda u stranu i odgovara samo s “da”, “ne” ili “ne znam”... Nekada ste znali popričati o koječemu, a u zadnje vrijeme je muk, sve češće kaže da je umorna i da joj se spava. Ocjene u školi padaju. Zaljubljena je, pomislit ćete. I to nesretno. Pubertet, utješit ćete se. Ali to traje tjednima. Ipak se brinete, promijenila se, sve češće odbija jesti, sve rjeđe se tušira. Primijetili ste joj sitne rane na rukama, a ona vam već treći put govori da se slučajno ubola na šestar. Slučajno? Ne. Vaše dijete se možda samoozljeđuje, a vrlo vjerojatno proživljava teško razdoblje. Štoviše, vaša osmašica je možda korak do suicidalnih misli i više se ne možete praviti da se ništa ne događa.

Ne čekajte ni trenutka, obratite se za pomoć! Možda je vaše dijete jedno od 44 tisuće hrvatskih adolescenata u dobi od 10 do 19 godina koji imaju problem s mentalnim zdravljem. Da, a to je oko 11,5 posto, govore podaci UNICEF-a u izvještaju “Stanje djece u svijetu 2021”. Na globalnoj razini s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem je više od jednog na sedam adolescenata u dobi od 10 do 19 godina, a njih oko 46 tisuća svake godine počini samoubojstvo, što je među prvih pet uzroka smrti u toj dobnoj skupini.

Krajnji čas

Ta agencija UN-a je lani upozorila na to da su brojke oboljelih porasle, ali i na veliki nesrazmjer između potreba i ulaganja sredstava u mentalno zdravlje. E, a UNICEF kao da je upro prstom u Split!

Jer raspitali ste se, guglali, i otkrili da trebate dječjeg psihijatra, a ako živite u drugom hrvatskom gradu po veličini, sve donedavno vam je najbrže rješenje bilo da takvog liječnika platite. A to neće biti malo, jer samo jedan posjet sigurno nije dovoljan.

Kažemo donedavno jer već godinu dana KBC Split ipak ima dvije specijalistice dječje i adolescentne psihijatrije – dr. Maju Rogulj i dr. Anđelu Kovačević. Bio je krajnji čas da se pojave na Firulama jer kolika je potreba za njima govori i podatak da su samo u rujnu imale više pacijenata nego u pet mjeseci prošle godine. Doduše, podatak je to ujedno i o potrebi za liječnicima njihova usmjerenja.

---

image

Dr. Maja Rogulj: Roditelji obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. No bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomaka

Ante Čizmić/Cropix
---

- Kako bude više nas, bit će i više dijagnosticiranih – zaključuju mlade doktorice. Dodaju da je veliki porast pacijenata u Hrvatskoj uočen u 2020. godini u odnosu na prethodnu, ali jasno se vidi vrhunac nakon prva dva lockdowna u pandemiji COVID-a s tim što, napominje dr. Kovačević, to može biti posljedica i činjenice da u to vrijeme nije bilo ambulantnih pregleda.

Dr. Rogulj je i obiteljski psihoterapeut, a dr. Kovačević edukant grupne psihoanalitičke terapije. Kažu kako se svaki mjesec povećava broj prijema, a kroz godinu dana u Splitu je obavljeno oko 1800 pregleda i broj se svakodnevno povećava.

Već godinama, doduše, na splitskim Mejama postoji tim liječnika pri Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju gdje radi dvoje subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije i gdje se stoga tjednima čeka na pregled. Poznata je i Služba za zaštitu mentalnog zdravlja pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, ali njihov tim se više bavi preventivom. Čitav je niz stručnjaka educiranih za rad s djecom, neki u Splitu djeluju još od ratnih godina. Sve svjesniji porasta problema kroz rad u raznim udrugama godinama su apelirali na institucije da se u gradu stvore pravi uvjeti za kvalitetno liječenje djece i mladih.

- Do prije dvije godine u Klinici za psihijatriju KBC-a Split radio je kolega subspecijalist za djecu i adolescente, ali na vlastiti zahtjev ponovno radi sa starijima. Imali smo još jednu kolegicu koja se preselila u Zagreb i tako je bolnica bila praktično ostala bez stručne psihijatrijske pomoći za mlađe od osamnaest godina – govori prof. prim. dr. sc. Trpimir Glavina, predstojnik Klinike.

Status struke

Manjak tih specijalista u Hrvatskoj uočen je već prije više od deset godina pa je strateškim planom preporučeno da dječja i adolescentna psihijatrija dobije status posebne specijalizacije koju hitno treba razvijati te povećati i broj stacionarnih kreveta, kao i kapacitete dnevnih bolnica bez kojih je liječnicima rad ograničen. I tako je KBC-u Split, kojemu gravitira cijelo područje od Zadra preko Mostara do Dubrovnika, iz objektivnih razloga trebalo vremena da ozbiljnije zakorači u taj dio medicine. Nije jedini, doduše, jer u cijeloj zemlji ima oko 45 dječjih psihijatara, a trebalo bi ih, prema nekim procjenama, biti oko 140.

U bolnici na Firulama od 2015. postoje tehnički i prostorni uvjeti za obavljanje djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije, no trebalo je kroz proteklo vrijeme educirati ljude tako da danas u zapadnom krilu, nasuprot Klinike za plućne bolesti, uz dvije mlade specijalistice ordinira čitav tim stručnjaka za rad s djecom i mladima (psiholozi, socijalni radnik, radni terapeut, medicinska sestra). Ipak, još uvijek se pacijenti kojima je potreban ostanak na bolničkom liječenju upućuju u Zagreb ili rjeđe u Rijeku. Stacionar je predviđen, ali do otvaranja je još dug put pa još uvijek, unatoč pomacima, ni u jednoj bolnici od Prevlake do Zagreba nema bolničkog kreveta za djecu ili adolescente kojima je potrebna pomoć psihijatra, a psihijatrica KBC-a Osijek dr. Katarina Dodig Ćurković lani je javno upozorila na to.

- Kad bismo sad otvorili stacionarno liječenje, dvije kolegice morale bi dežurati praktično svaki drugi dan. Mi svi specijalisti psihijatrije možemo formalno-pravno pregledati djecu, ali s obzirom na razvoj znanosti i specifičnost rada s djecom nismo dovoljno kompetentni i educirani za tu dob. Svakako, još od 2015. godine se u Splitu mislilo o tome, počelo je s prvim specijalizacijama iz dječje i adolescentne psihijatrije, ali stjecajem okolnosti tek sada možemo reći da smo na putu do pravih uvjeta za liječenje. Trenutno nam je još četvero liječnika na specijalizaciji, od kojih će dvoje završiti za dvije godine, imamo odobrenje za upis još dvoje mladih liječnika ove godine, a iduće godine tražit ćemo specijalizaciju za još troje pa bismo tako za otprilike šest godina imali respektabilan tim od nekih jedanaest specijalista – zadovoljan je dr. Glavina.

Generacijski imperativi

Što se to događa s djecom i mladima? Zašto raste broj oboljelih? Što smo im to mi odrasli uradili? Jesu li brojke posljedica i sve veće destigmatizacije problema? Nekada je u Splitu bila rugalica “ti si za Mraza”. Dr. Miroslav Mrass bio je, naime, jedan od najpoznatijih psihijatara u gradu i šire. Koje su najčešće dijagnoze, simptomi?

---

image

Dr. Anđela Kovačević: Zamislite dijete koje iz prehrane izbacuje nezdrave namirnice! Zvuči bolno kad to kaže netko tko ima deset godina

Ante Čizmić/Cropix
---

- U porastu su anksioznost, depresija, samoozljeđivanje i suicidalnost – govore mlade liječnice. Uočile su da nekada od pojave prvih simptoma do dijagnoze prođe i po godinu do dvije dana jer se pripisuju klasičnom pubertetu pa problem lako izmakne nadzoru. Najčešće se u djece i mladih javljaju poremećaji raspoloženja i ponašanja, od hiperaktivnosti do regresije, poremećaji ishrane, odlazak u ovisnosti, bijeg od kuće, konzumacija droga, stanje stalnog umora, izostanak motivacije, povlačenje u sigurnost doma i izbjegavanje vršnjačkih odnosa, promjene na fizičkom planu, disfunkcionalnost i općenita nemogućnost adekvatnog ponašanja u zadanim okvirima – pojašnjava dr. Rogulj. Napominje da i na perfekcionizam treba gledati s oprezom. To je često slučaj s odlikašima, ima “pet nula”, ali u pozadini se bori s pritiskom koji prijeti eksplozijom u anksioznost. Stisak društva, nametnute norme vladanja za uspjeh u budućnosti, stalno natjecanje u razredu, sportskom klubu, uspjesi za upis u srednju školu, potom matura za upis na fakultet - sve to svakako ne može jednako podnijeti svatko.

A roditelji, koji stalno žure i rade u zebnji za egzistenciju te pate od raznih tjeskoba uslijed loših vijesti kojima nas svakodnevno bombardiraju kao “nerazvrstanim” smećem, imaju velika očekivanja od djece i malo vremena za njih. Djeca vrijeme provode pred ekranima i na društvenim mrežama s kojih ih vrebaju generacijski imperativi i trendovi, od vanjskog izgleda do ponašanja.

- Zamislite dijete koje iz prehrane izbacuje nezdrave namirnice! To u desetoj godini zvuči bolno – kaže dr. Kovačević. Informira nas da je u psihijatriji uveden i pojam “zaraza samoozljeđivanja”.

- U ovoj eri informatizacije jedni na druge utječu i međusobno se kopiraju.

Neke od dijagnoza u mlađim danima, kažu stručnjaci, ponekad regrutiraju kasnija ozbiljna oboljenja, no najčešće, na sreću, bivaju upamćene kao epizode. Ali činjenica da su poteškoće prevladane uz pomoć stručnjaka ljudima ostaje kao podsjetnik da je to uvijek iznova moguće. Ponekad će im u kasnijoj dobi biti potreban samo savjet i razgovor.

Ali kad i kako dođe do tragičnog ishoda? U Hrvatskoj je u porastu broj pokušaja samoubojstava djece mlađe od 14 godina u usporedbi s prvih pet mjeseci ove i prošle godine. Ove godine do srpnja je bilo 18 pokušaja samoubojstva, od čega 14 u djevojčica. U prvih pet mjeseci bilo je i pet samoubojstava djece do 18 godina, a jedno je bilo mlađe od 14 godina. “Posebno zabrinjava činjenica da su to djevojke, znači 70 posto u odnosu na 30 posto dječaka. Djevojke su nam zapravo bitno stradale u pandemiji”, izjavila je dr. Dodig Ćurković u Saboru.

---

image

Dr. Glavina: Za otprilike šest godina imat ćemo respektabilan tim od desetak specijalista dječje psihijatrije

Ante Čizmić/Cropix
---

- Adolescencija je dob u kojoj se svaka kriza doživljava kao konačna. Djeca su stroga prema sebi. Primjerice, njima prekid neke emocionalne veze, prijateljske ili partnerske, stvara sliku da će zauvijek ostati sami. Teško je to zamislivo, ali da, neki su u tom trenutku potencijalno autodestruktivni - pojašnjava dr. Glavina.

Zato je svaka, pa i najmanja najava samoubojstva, sve i da je u šali, alarmantna. Ako govore nešto poput “bolje bi mi bilo da me nema”, “želio bih da mogu nestati”, radi se o pozivu upomoć. Roditelji ih često optužuju da samo traže pažnju i stalno nešto izvoljevaju, ali treba ih motriti s krajnjim oprezom, preporuka je stručnjaka.

- Roditelji, obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. Međutim, bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomaka - kaže dr. Rogulj.

Grupne terapije

U dnevnoj bolnici održavaju se i grupne terapije, i djece i roditelja, uključeno je više pristupa. Posebnost Odjela dječje psihijatrije je i soba za igru koja se koristi za dijagnostiku i u terapijske svrhe. Mlade liječnice same ulažu u dodatnu edukaciju, a najveći dio specijalizacije odradile su u KBC-u Zagreb i u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mlade u Kukuljevićevoj ulici. Prisjećaju se slučaja djevojčice u petom razredu sa suicidalnim mislima.

- Ništa se nije moglo verbalizirati, potpuno se zatvorila u sebe. Tu nam je pomogla dijagnostika s crtežima – govore nam dok na Odjelu gledamo crteže tjedna, kako su naslovile ploču s dječjim radovima. Poruka uz “izložbu” glasi: “Najbolje stvari u životu su besplatne”.

To je sigurno točno, ali za opremanje ovog odjela splitskog KBC-a u dogledno vrijeme bit će, osim kadra, potreban i novac. Kako doznajemo, stići će većim dijelom iz poduzetničkih donacija.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Kolika je potreba za dečjim psihijatrima govori podatak da su jedine dvije specijalistice za dječje mentalno zdravlje koje od prije godinu dana rade u splitskom KBC-u samo u rujnu imale više pacijenata nego u pet mjeseci prošle godine. Doduše, podatak je to ujedno i o potrebi za liječnicima njihova usmjerenja

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mentalno zdravlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] =>

Kolika je potreba za dečjim psihijatrima govori podatak da su jedine dvije specijalistice za dječje mentalno zdravlje koje od prije godinu dana rade u splitskom KBC-u samo u rujnu imale više pacijenata nego u pet mjeseci prošle godine. Doduše, podatak je to ujedno i o potrebi za liječnicima njihova usmjerenja

Mentalno zdravlje 2 0 11003 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-13 09:31:49 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-16 20:09:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-16 20:09:03 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4132 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Kolika je potreba za dečjim psihijatrima govori podatak da su jedine dvije specijalistice za dječje mentalno zdravlje koje od prije godinu dana rade u splitskom KBC-u samo u rujnu imale više pacijenata nego u pet mjeseci prošle godine. Doduše, podatak je to ujedno i o potrebi za liječnicima njihova usmjerenja [metadata] => robots= author= title=Sve više djece i adolescenata treba psihijatra, no liječnika sa specijalizacijama za probleme njihove dobi u Hrvatskoj nedostaje. Split bi taj problem mogao brzo riješiti [metakey] => psihijatar, kbc split, djeca i adolescenti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23563208.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23586849.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23563210.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/13\/23563207.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Shutterstock","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dr. Maja Rogulj: Roditelji obi\u010dno na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, u\u010dinite ne\u0161to s njim. No bez otvaranja pri\u010de cijele obitelji, \u0161to je bolno, nema pomaka<\/p>","","

Dr. Glavina: Za otprilike \u0161est godina imat \u0107emo respektabilan tim od desetak specijalista dje\u010dje psihijatrije<\/p>","

Dr. An\u0111ela Kova\u010devi\u0107: Zamislite dijete koje iz prehrane izbacuje nezdrave namirnice! Zvu\u010di bolno kad to ka\u017ee netko tko ima deset godina<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","60:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1241","hd_23563208_1920.jpg":"1920x1080","k_23563208_1280.jpg":"1280x1280","k_23563208_1024.jpg":"1024x1024","k_23563208_640.jpg":"640x640","k_23563208_480.jpg":"480x480","k_23563208_340.jpg":"340x340","k_23563208_220.jpg":"220x220","o_23563208_1280.jpg":"1280x827","o_23563208_1024.jpg":"1024x661","o_23563208_640.jpg":"640x413","o_23563208_480.jpg":"480x310","o_23563208_340.jpg":"340x219","o_23563208_220.jpg":"220x142","h_23563208_1280.jpg":"1280x854","h_23563208_1024.jpg":"1024x683","h_23563208_640.jpg":"640x427","h_23563208_480.jpg":"480x320","h_23563208_340.jpg":"340x227","h_23563208_220.jpg":"220x147","pp_23563208_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563208_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563208_640.jpg":"640x814","pp_23563208_480.jpg":"480x611","pp_23563208_340.jpg":"340x432","pp_23563208_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_23586849_1920.jpg":"1920x1080","k_23586849_1280.jpg":"1280x1280","k_23586849_1024.jpg":"1024x1024","k_23586849_640.jpg":"640x640","k_23586849_480.jpg":"480x480","k_23586849_340.jpg":"340x340","k_23586849_220.jpg":"220x220","o_23586849_1280.jpg":"1280x720","o_23586849_1024.jpg":"1024x576","o_23586849_640.jpg":"640x360","o_23586849_480.jpg":"480x270","o_23586849_340.jpg":"340x191","o_23586849_220.jpg":"220x123","h_23586849_1280.jpg":"1280x854","h_23586849_1024.jpg":"1024x683","h_23586849_640.jpg":"640x427","h_23586849_480.jpg":"480x320","h_23586849_340.jpg":"340x227","h_23586849_220.jpg":"220x147","pp_23586849_1280.jpg":"1280x1628","pp_23586849_1024.jpg":"1024x1303","pp_23586849_640.jpg":"640x814","pp_23586849_480.jpg":"480x611","pp_23586849_340.jpg":"340x432","pp_23586849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1232","hd_23563210_1920.jpg":"1920x1080","k_23563210_1280.jpg":"1280x1280","k_23563210_1024.jpg":"1024x1024","k_23563210_640.jpg":"640x640","k_23563210_480.jpg":"480x480","k_23563210_340.jpg":"340x340","k_23563210_220.jpg":"220x220","o_23563210_1280.jpg":"1280x821","o_23563210_1024.jpg":"1024x657","o_23563210_640.jpg":"640x410","o_23563210_480.jpg":"480x308","o_23563210_340.jpg":"340x218","o_23563210_220.jpg":"220x141","h_23563210_1280.jpg":"1280x854","h_23563210_1024.jpg":"1024x683","h_23563210_640.jpg":"640x427","h_23563210_480.jpg":"480x320","h_23563210_340.jpg":"340x227","h_23563210_220.jpg":"220x147","pp_23563210_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563210_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563210_640.jpg":"640x814","pp_23563210_480.jpg":"480x611","pp_23563210_340.jpg":"340x432","pp_23563210_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_23563207_1920.jpg":"1920x1080","k_23563207_1280.jpg":"1280x1280","k_23563207_1024.jpg":"1024x1024","k_23563207_640.jpg":"640x640","k_23563207_480.jpg":"480x480","k_23563207_340.jpg":"340x340","k_23563207_220.jpg":"220x220","o_23563207_1280.jpg":"1280x840","o_23563207_1024.jpg":"1024x672","o_23563207_640.jpg":"640x420","o_23563207_480.jpg":"480x315","o_23563207_340.jpg":"340x223","o_23563207_220.jpg":"220x144","h_23563207_1280.jpg":"1280x854","h_23563207_1024.jpg":"1024x683","h_23563207_640.jpg":"640x427","h_23563207_480.jpg":"480x320","h_23563207_340.jpg":"340x227","h_23563207_220.jpg":"220x147","pp_23563207_1280.jpg":"1280x1628","pp_23563207_1024.jpg":"1024x1303","pp_23563207_640.jpg":"640x814","pp_23563207_480.jpg":"480x611","pp_23563207_340.jpg":"340x432","pp_23563207_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15199062 Threads: 3 Questions: 3169448677 Slow queries: 7097603 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235341965 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sve-vise-djece-i-adolescenata-treba-psihijatra-no-lijecnika-sa-specijalizacijama-za-probleme-njihove-dobi-u-hrvatskoj-nedostaje-split-bi-taj-problem-mogao-brzo-rijesiti-1233014 [printLink] => /split/sve-vise-djece-i-adolescenata-treba-psihijatra-no-lijecnika-sa-specijalizacijama-za-probleme-njihove-dobi-u-hrvatskoj-nedostaje-split-bi-taj-problem-mogao-brzo-rijesiti-1233014?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 600772 [name] => psihijatar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => psihijatar [link] => /tag/psihijatar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 694280 [name] => djeca i adolescenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-16 22:09:22 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca-i-adolescenti [link] => /tag/djeca-i-adolescenti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Kolika je potreba za dečjim psihijatrima govori podatak da su jedine dvije specijalistice za dječje mentalno zdravlje koje od prije godinu dana rade u splitskom KBC-u samo u rujnu imale više pacijenata nego u pet mjeseci prošle godine. Doduše, podatak je to ujedno i o potrebi za liječnicima njihova usmjerenja

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mentalno zdravlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve više djece i adolescenata treba psihijatra, no liječnika sa specijalizacijama za probleme njihove dobi u Hrvatskoj nedostaje. Split bi taj problem mogao brzo riješiti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23563208.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Dr. Maja Rogulj: Roditelji obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. No bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomaka

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23563208.jpg [title] =>

Dr. Maja Rogulj: Roditelji obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. No bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomaka

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23586849.jpg [title] => Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23563210.jpg [title] =>

Dr. Glavina: Za otprilike šest godina imat ćemo respektabilan tim od desetak specijalista dječje psihijatrije

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/13/23563207.jpg [title] =>

Dr. Anđela Kovačević: Zamislite dijete koje iz prehrane izbacuje nezdrave namirnice! Zvuči bolno kad to kaže netko tko ima deset godina

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tinejdžerica vam je često u sobi, leži i bulji u mobitel, više ne želi na treninge, s vama razgovara sve rjeđe, a kad je nešto upitate gleda u stranu i odgovara samo s “da”, “ne” ili “ne znam”... Nekada ste znali popričati o koječemu, a u zadnje vrijeme je muk, sve češće kaže da je umorna i da joj se spava. Ocjene u školi padaju. Zaljubljena je, pomislit ćete. I to nesretno. Pubertet, utješit ćete se. Ali to traje tjednima. Ipak se brinete, promijenila se, sve češće odbija jesti, sve rjeđe se tušira. Primijetili ste joj sitne rane na rukama, a ona vam već treći put govori da se slučajno ubola na šestar. Slučajno? Ne. Vaše dijete se možda samoozljeđuje, a vrlo vjerojatno proživljava teško razdoblje. Štoviše, vaša osmašica je možda korak do suicidalnih misli i više se ne možete praviti da se ništa ne događa.

Ne čekajte ni trenutka, obratite se za pomoć! Možda je vaše dijete jedno od 44 tisuće hrvatskih adolescenata u dobi od 10 do 19 godina koji imaju problem s mentalnim zdravljem. Da, a to je oko 11,5 posto, govore podaci UNICEF-a u izvještaju “Stanje djece u svijetu 2021”. Na globalnoj razini s dijagnosticiranim mentalnim poremećajem je više od jednog na sedam adolescenata u dobi od 10 do 19 godina, a njih oko 46 tisuća svake godine počini samoubojstvo, što je među prvih pet uzroka smrti u toj dobnoj skupini.

Krajnji čas

Ta agencija UN-a je lani upozorila na to da su brojke oboljelih porasle, ali i na veliki nesrazmjer između potreba i ulaganja sredstava u mentalno zdravlje. E, a UNICEF kao da je upro prstom u Split!

Jer raspitali ste se, guglali, i otkrili da trebate dječjeg psihijatra, a ako živite u drugom hrvatskom gradu po veličini, sve donedavno vam je najbrže rješenje bilo da takvog liječnika platite. A to neće biti malo, jer samo jedan posjet sigurno nije dovoljan.

Kažemo donedavno jer već godinu dana KBC Split ipak ima dvije specijalistice dječje i adolescentne psihijatrije – dr. Maju Rogulj i dr. Anđelu Kovačević. Bio je krajnji čas da se pojave na Firulama jer kolika je potreba za njima govori i podatak da su samo u rujnu imale više pacijenata nego u pet mjeseci prošle godine. Doduše, podatak je to ujedno i o potrebi za liječnicima njihova usmjerenja.

---

image

Dr. Maja Rogulj: Roditelji obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. No bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomaka

Ante Čizmić/Cropix
---

- Kako bude više nas, bit će i više dijagnosticiranih – zaključuju mlade doktorice. Dodaju da je veliki porast pacijenata u Hrvatskoj uočen u 2020. godini u odnosu na prethodnu, ali jasno se vidi vrhunac nakon prva dva lockdowna u pandemiji COVID-a s tim što, napominje dr. Kovačević, to može biti posljedica i činjenice da u to vrijeme nije bilo ambulantnih pregleda.

Dr. Rogulj je i obiteljski psihoterapeut, a dr. Kovačević edukant grupne psihoanalitičke terapije. Kažu kako se svaki mjesec povećava broj prijema, a kroz godinu dana u Splitu je obavljeno oko 1800 pregleda i broj se svakodnevno povećava.

Već godinama, doduše, na splitskim Mejama postoji tim liječnika pri Poliklinici za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju gdje radi dvoje subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije i gdje se stoga tjednima čeka na pregled. Poznata je i Služba za zaštitu mentalnog zdravlja pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, ali njihov tim se više bavi preventivom. Čitav je niz stručnjaka educiranih za rad s djecom, neki u Splitu djeluju još od ratnih godina. Sve svjesniji porasta problema kroz rad u raznim udrugama godinama su apelirali na institucije da se u gradu stvore pravi uvjeti za kvalitetno liječenje djece i mladih.

- Do prije dvije godine u Klinici za psihijatriju KBC-a Split radio je kolega subspecijalist za djecu i adolescente, ali na vlastiti zahtjev ponovno radi sa starijima. Imali smo još jednu kolegicu koja se preselila u Zagreb i tako je bolnica bila praktično ostala bez stručne psihijatrijske pomoći za mlađe od osamnaest godina – govori prof. prim. dr. sc. Trpimir Glavina, predstojnik Klinike.

Status struke

Manjak tih specijalista u Hrvatskoj uočen je već prije više od deset godina pa je strateškim planom preporučeno da dječja i adolescentna psihijatrija dobije status posebne specijalizacije koju hitno treba razvijati te povećati i broj stacionarnih kreveta, kao i kapacitete dnevnih bolnica bez kojih je liječnicima rad ograničen. I tako je KBC-u Split, kojemu gravitira cijelo područje od Zadra preko Mostara do Dubrovnika, iz objektivnih razloga trebalo vremena da ozbiljnije zakorači u taj dio medicine. Nije jedini, doduše, jer u cijeloj zemlji ima oko 45 dječjih psihijatara, a trebalo bi ih, prema nekim procjenama, biti oko 140.

U bolnici na Firulama od 2015. postoje tehnički i prostorni uvjeti za obavljanje djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije, no trebalo je kroz proteklo vrijeme educirati ljude tako da danas u zapadnom krilu, nasuprot Klinike za plućne bolesti, uz dvije mlade specijalistice ordinira čitav tim stručnjaka za rad s djecom i mladima (psiholozi, socijalni radnik, radni terapeut, medicinska sestra). Ipak, još uvijek se pacijenti kojima je potreban ostanak na bolničkom liječenju upućuju u Zagreb ili rjeđe u Rijeku. Stacionar je predviđen, ali do otvaranja je još dug put pa još uvijek, unatoč pomacima, ni u jednoj bolnici od Prevlake do Zagreba nema bolničkog kreveta za djecu ili adolescente kojima je potrebna pomoć psihijatra, a psihijatrica KBC-a Osijek dr. Katarina Dodig Ćurković lani je javno upozorila na to.

- Kad bismo sad otvorili stacionarno liječenje, dvije kolegice morale bi dežurati praktično svaki drugi dan. Mi svi specijalisti psihijatrije možemo formalno-pravno pregledati djecu, ali s obzirom na razvoj znanosti i specifičnost rada s djecom nismo dovoljno kompetentni i educirani za tu dob. Svakako, još od 2015. godine se u Splitu mislilo o tome, počelo je s prvim specijalizacijama iz dječje i adolescentne psihijatrije, ali stjecajem okolnosti tek sada možemo reći da smo na putu do pravih uvjeta za liječenje. Trenutno nam je još četvero liječnika na specijalizaciji, od kojih će dvoje završiti za dvije godine, imamo odobrenje za upis još dvoje mladih liječnika ove godine, a iduće godine tražit ćemo specijalizaciju za još troje pa bismo tako za otprilike šest godina imali respektabilan tim od nekih jedanaest specijalista – zadovoljan je dr. Glavina.

Generacijski imperativi

Što se to događa s djecom i mladima? Zašto raste broj oboljelih? Što smo im to mi odrasli uradili? Jesu li brojke posljedica i sve veće destigmatizacije problema? Nekada je u Splitu bila rugalica “ti si za Mraza”. Dr. Miroslav Mrass bio je, naime, jedan od najpoznatijih psihijatara u gradu i šire. Koje su najčešće dijagnoze, simptomi?

---

image

Dr. Anđela Kovačević: Zamislite dijete koje iz prehrane izbacuje nezdrave namirnice! Zvuči bolno kad to kaže netko tko ima deset godina

Ante Čizmić/Cropix
---

- U porastu su anksioznost, depresija, samoozljeđivanje i suicidalnost – govore mlade liječnice. Uočile su da nekada od pojave prvih simptoma do dijagnoze prođe i po godinu do dvije dana jer se pripisuju klasičnom pubertetu pa problem lako izmakne nadzoru. Najčešće se u djece i mladih javljaju poremećaji raspoloženja i ponašanja, od hiperaktivnosti do regresije, poremećaji ishrane, odlazak u ovisnosti, bijeg od kuće, konzumacija droga, stanje stalnog umora, izostanak motivacije, povlačenje u sigurnost doma i izbjegavanje vršnjačkih odnosa, promjene na fizičkom planu, disfunkcionalnost i općenita nemogućnost adekvatnog ponašanja u zadanim okvirima – pojašnjava dr. Rogulj. Napominje da i na perfekcionizam treba gledati s oprezom. To je često slučaj s odlikašima, ima “pet nula”, ali u pozadini se bori s pritiskom koji prijeti eksplozijom u anksioznost. Stisak društva, nametnute norme vladanja za uspjeh u budućnosti, stalno natjecanje u razredu, sportskom klubu, uspjesi za upis u srednju školu, potom matura za upis na fakultet - sve to svakako ne može jednako podnijeti svatko.

A roditelji, koji stalno žure i rade u zebnji za egzistenciju te pate od raznih tjeskoba uslijed loših vijesti kojima nas svakodnevno bombardiraju kao “nerazvrstanim” smećem, imaju velika očekivanja od djece i malo vremena za njih. Djeca vrijeme provode pred ekranima i na društvenim mrežama s kojih ih vrebaju generacijski imperativi i trendovi, od vanjskog izgleda do ponašanja.

- Zamislite dijete koje iz prehrane izbacuje nezdrave namirnice! To u desetoj godini zvuči bolno – kaže dr. Kovačević. Informira nas da je u psihijatriji uveden i pojam “zaraza samoozljeđivanja”.

- U ovoj eri informatizacije jedni na druge utječu i međusobno se kopiraju.

Neke od dijagnoza u mlađim danima, kažu stručnjaci, ponekad regrutiraju kasnija ozbiljna oboljenja, no najčešće, na sreću, bivaju upamćene kao epizode. Ali činjenica da su poteškoće prevladane uz pomoć stručnjaka ljudima ostaje kao podsjetnik da je to uvijek iznova moguće. Ponekad će im u kasnijoj dobi biti potreban samo savjet i razgovor.

Ali kad i kako dođe do tragičnog ishoda? U Hrvatskoj je u porastu broj pokušaja samoubojstava djece mlađe od 14 godina u usporedbi s prvih pet mjeseci ove i prošle godine. Ove godine do srpnja je bilo 18 pokušaja samoubojstva, od čega 14 u djevojčica. U prvih pet mjeseci bilo je i pet samoubojstava djece do 18 godina, a jedno je bilo mlađe od 14 godina. “Posebno zabrinjava činjenica da su to djevojke, znači 70 posto u odnosu na 30 posto dječaka. Djevojke su nam zapravo bitno stradale u pandemiji”, izjavila je dr. Dodig Ćurković u Saboru.

---

image

Dr. Glavina: Za otprilike šest godina imat ćemo respektabilan tim od desetak specijalista dječje psihijatrije

Ante Čizmić/Cropix
---

- Adolescencija je dob u kojoj se svaka kriza doživljava kao konačna. Djeca su stroga prema sebi. Primjerice, njima prekid neke emocionalne veze, prijateljske ili partnerske, stvara sliku da će zauvijek ostati sami. Teško je to zamislivo, ali da, neki su u tom trenutku potencijalno autodestruktivni - pojašnjava dr. Glavina.

Zato je svaka, pa i najmanja najava samoubojstva, sve i da je u šali, alarmantna. Ako govore nešto poput “bolje bi mi bilo da me nema”, “želio bih da mogu nestati”, radi se o pozivu upomoć. Roditelji ih često optužuju da samo traže pažnju i stalno nešto izvoljevaju, ali treba ih motriti s krajnjim oprezom, preporuka je stručnjaka.

- Roditelji, obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. Međutim, bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomaka - kaže dr. Rogulj.

Grupne terapije

U dnevnoj bolnici održavaju se i grupne terapije, i djece i roditelja, uključeno je više pristupa. Posebnost Odjela dječje psihijatrije je i soba za igru koja se koristi za dijagnostiku i u terapijske svrhe. Mlade liječnice same ulažu u dodatnu edukaciju, a najveći dio specijalizacije odradile su u KBC-u Zagreb i u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mlade u Kukuljevićevoj ulici. Prisjećaju se slučaja djevojčice u petom razredu sa suicidalnim mislima.

- Ništa se nije moglo verbalizirati, potpuno se zatvorila u sebe. Tu nam je pomogla dijagnostika s crtežima – govore nam dok na Odjelu gledamo crteže tjedna, kako su naslovile ploču s dječjim radovima. Poruka uz “izložbu” glasi: “Najbolje stvari u životu su besplatne”.

To je sigurno točno, ali za opremanje ovog odjela splitskog KBC-a u dogledno vrijeme bit će, osim kadra, potreban i novac. Kako doznajemo, stići će većim dijelom iz poduzetničkih donacija.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Shutterstock Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Dr. Maja Rogulj: Roditelji obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. No bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomaka

Ante Čizmić/Cropix

Dr. Glavina: Za otprilike šest godina imat ćemo respektabilan tim od desetak specijalista dječje psihijatrije

Ante Čizmić/Cropix

Dr. Anđela Kovačević: Zamislite dijete koje iz prehrane izbacuje nezdrave namirnice! Zvuči bolno kad to kaže netko tko ima deset godina

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sve-vise-djece-i-adolescenata-treba-psihijatra-no-lijecnika-sa-specijalizacijama-za-probleme-njihove-dobi-u-hrvatskoj-nedostaje-split-bi-taj-problem-mogao-brzo-rijesiti-1233014 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fb296c22e2fffe2a54cd975fee38a364ba95cbf8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+vi%C5%A1e+djece+i+adolescenata+treba+psihijatra%2C+no+lije%C4%8Dnika+sa+specijalizacijama+za+probleme+njihove+dobi+u+Hrvatskoj+nedostaje.+Split+bi+taj+problem+mogao+brzo+rije%C5%A1iti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsve-vise-djece-i-adolescenata-treba-psihijatra-no-lijecnika-sa-specijalizacijama-za-probleme-njihove-dobi-u-hrvatskoj-nedostaje-split-bi-taj-problem-mogao-brzo-rijesiti-1233014 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsve-vise-djece-i-adolescenata-treba-psihijatra-no-lijecnika-sa-specijalizacijama-za-probleme-njihove-dobi-u-hrvatskoj-nedostaje-split-bi-taj-problem-mogao-brzo-rijesiti-1233014 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] =>

Kolika je potreba za dečjim psihijatrima govori podatak da su jedine dvije specijalistice za dječje mentalno zdravlje koje od prije godinu dana rade u splitskom KBC-u samo u rujnu imale više pacijenata nego u pet mjeseci prošle godine. Doduše, podatak je to ujedno i o potrebi za liječnicima njihova usmjerenja

[type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Mentalno zdravlje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitMentalno zdravlje

Sve više djece i adolescenata treba psihijatra, no liječnika sa specijalizacijama za probleme njihove dobi u Hrvatskoj nedostaje. Split bi taj problem mogao brzo riješiti

Piše Silvana Uzinić
16. listopada 2022. - 22:09
Dr. Maja Rogulj: Roditelji obično na rubu snaga, djecu dovedu kao pokvareni aparat, učinite nešto s njim. No bez otvaranja priče cijele obitelji, što je bolno, nema pomakaAnte Čizmić/Cropix

Tinejdžerica vam je često u sobi, leži i bulji u mobitel, više ne želi na treninge, s vama razgovara sve rjeđe, a kad je nešto upitate gleda u stranu i odgovara samo s “da”, “ne” ili “ne znam”... Nekada ste znali popričati o koječemu, a u zadnje vrijeme je muk, sve češće kaže da je umorna i da joj se spava. Ocjene u školi padaju. Zaljubljena je, pomislit ćete. I to nesretno. Pubertet, utješit ćete se. Ali to traje tjednima. Ipak se brinete, promijenila se, sve češće odbija jesti, sve rjeđe se tušira. Primijetili ste joj sitne rane na rukama, a ona vam već treći put govori da se slučajno ubola na šestar. Slučajno? Ne. Vaše dijete se možda samoozljeđuje, a vrlo vjerojatno proživljava teško razdoblje. Štoviše, vaša osmašica je možda korak do suicidalnih misli i više se ne možete praviti da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:08