StoryEditorOCM
Splitda im se ne zamiri

Stranka im diktira i glazbeni ukus? Dva festivala u isti vikend, na jednome HDZ-ovci, na drugome Puljak i njegovi...

Piše Gabrijela Radanović
26. lipnja 2023. - 14:23

U Splitu su se proteklog vikenda održala dva glazbena festivala. Lijepo je bilo imati više izbora za izlazak, ali bi bilo još ljepše da su se prve tri večeri Splitskog festivala i Melodije Jadrana održale u različitim terminima kako bi publika imala priliku pogledati jednu i drugu manifestaciju.

Međutim, takvo nešto nije bilo niti u primisli organizatorima. Štoviše, trebalo je dokazati čiji je festival bolji ili jači. Većina Splićana je svjesna koji je tome razlog. Naime, nakon što se promjenom gradske vlasti promijenio se i organizator Splitskog festivala, nakon 15-ak godina, jedna od najpoznatijih domaćih manifestacija otišla iz ruku Tomislava Mrduljaša jer je Turističko vijeće jednoglasno podržalo program Stivija Vučkovića.

Nedugo nakon, Mrduljaš je najavio novi festival - Melodije Jadrana.

Čini se kao da se povijest ponavlja, ali je malo drugačiji kontekst. Podsjetimo, Zdenko Runjić je 1993. zbog neslaganja s vodstvom Splitskog festivala organizirao svoj festival Melodije Jadrana, što je ustvari rezultiralo procvatom zabavne glazbene scene zbog dvije usporedne manifestacije. Zato organizacija još jednog festivala može ponovo izazvati dobar efekt na splitsku glazbenu scenu, možda kroz neke iduće godine organizacije te dvije priredbe, ali je ova prva godina trebala samo dokazati tko je jači ili glavni, a na vama je da procijenite ima li uopće pobjednika.

Znakovito je i što je oživio naziv "Melodije Jadrana", a glazbenici su se, kako onda, tako i sada, opredijelili hoće li ostati vjerni Mrduljašu ili će ipak sudjelovati na nešto drugačijem i programom bogatijem Splitskom festivalu. Koliko god se glazbenici pokušavaju barem u javnosti distancirati od politike, ovoga puta nisu mogli jer su političari intenzivirali objave na društvenim mrežama i jasno podijelili ova dva festivala na onaj koji je po guštu oporbi i onaj više odgovara gradskoj vlasti.

Ko je čiji?

Vijećnici Centra i splitski čelnici sudjelovali su na Splitskom festivalu. Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić dijelili su objave s Prokurativa, a gradonačelnik Ivica Puljak je tangom otvorio drugu večer festivala.

- Kristina Đanić i ja plesom smo otvorili novu večer Splitskog festivala “Prokurative plešu”. Splitski plesni klubovi su pokazali svoj talent i vještine, a posebno su bile zanimljive obrade starih hitova sa Splitskog festivala.

Oduševljen sam kvalitetom prikazanih plesnih vještina mladih. Stvarno imamo talentiranu djecu i mlade, baš možemo biti ponosni! - napisao je Puljak.

S druge strane horda HDZ-ovaca je plesala, pljeskala i fotografirala se na Melodijama Jadrana.

- Melodije Jadrana pružaju onaj dobro poznati glazbeni užitak, bez kojeg smo mogli ostati! - naglasio je u svojoj Facebook objavi HDZ-ov gradski vijećnik Jakša Balov i nastavio obrazlagati već jasno:

- Grad Split odustao je od institucije kakva je tradicijom postao Splitski festival, u formatu kojeg smo voljeli, cijenili i pjevušili. Pjesme koje su ostale iza njega ostaju i dalje među nama. Poteštati su prolazni, glazba ostaje, a kad se i tradiciju pokuša ubiti, nađu se oni koji usprkos gradonačelniku očuvaju ono što su Split i splitsko biće.

Zahvaljujem Tomislavu Mrduljašu i cijeloj ekipi na organizaciji ovog prelijepog festivala, prekrasnih u svakom smislu Melodija Jadrana - poručio je Balov.

Uz njega, na Melodijama Jadrana iz redova HDZ-a bila je Sunčana Glavak europarlamentarka, Davor Pavić, glasnogovornik Splitsko-dalmatinske županije, župan Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja, saborski zastupnik Ante Bačić, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević, dožupan Ante Šošić.

image

Tomo Mrduljaš okružen splitskim HDZ-ovcima

Joško Šupić/Cropix

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se netko od njih, barem protokolarno, pojaviti na jednoj od iduće četiri večeri Splitskog festivala, budući da je riječ o gradskom događaju za koji je ove godine od Grada i Turističke zajednice Splita osiguran budžet od milijun kuna. Tako nas od 29. lipnja i zaključno 2. srpnja očekuje "Retrospektiva" na kojoj će se izvoditi hitovi Olivera, Miše Kovača, Vice Vukova, Tereze Kesovije, Mile Hrnića, Meri Cetinić i drugih u novim aranžmanima izvesti drugi pjevači uz Jazz orkestar HRT-a.

Bit će i "Večer mladih izvođača", "Ništa kontra Splita", jubilej Nenada Vilovića, čije pjesme izvode Dean Dvornik, Krešo Bengalka i Žuvi, Đorđi Peruzović, Luka Nižetić, Lidija Bačić, Tereza Kesovija, Darko Domljan, Ana Opačak, Colonia, Ana Sasso, Zorica Kondža i drugi te završna natjecateljska večer s 22 nove pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 22:57