StoryEditorOCM
SplitMEĐUNARODNA SURDNJA

Strani policajci stigli u Split na ispomoć za vrijeme sezone; Poljaci najčešće gube dokumente, a gosti iz BiH...

Piše Ana Pivčević
5. srpnja 2023. - 14:26

Tradicionalno, već 15. godinu zaredom u Split su stigli strani policijski službenicu tijekom ljetnih mjeseci u okviru Međunarodne policijske suradnje u projektu "Sigurna turistička destinacija 2023."

Podršku splitskim policajcima pružat će kolege iz Italije, Njemačke, Savezne pokrajine Bavarske, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Poljske, Francuske i Češke, a očekuje se još dolazak policajaca iz SAD-a i Južne Koreje. 

image
Jakov Prkić/Cropix

- Ukupno 26 policijskih službenika bit će tijekom ljeta zajedno s nama u aktivnostima na terenu. Riječ je o prepoznatom projektu i iskusnim policijskim službenicima koji se vraćaju već nekoliko puta na naše područje. Glavni cilj je vidljivost, dostupnost te pomoć i podrška našim gostima kada se nađu u problemu - kazao je Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije PU splitsko-dalmatinske.

image
Jakov Prkić/Cropix

Strani policijski službenici bit će raspoređeni u policijskim postajama na području Splita, Trogira, Makarske, Omiša, Zračne luke te u postaji Pomorske policije, a u svim izvanrednim događajima bit će mobilni i kretat će se na području cijele naše županije.  

Iz Savezne pokrajine Bavarske točnije Münchena stigao je 27-godišnji Ivan Čeko kojem je ovo prvi put u Splitu gdje će i raditi. 

- Otac mi je u Hrvatskoj odrastao tako da je za mene velika čast što mogu biti ovdje. Osjećam se skoro kao doma. Prilika je ovo da upoznam sve sličnosti i razlike između hrvatske i njemačke policije - rekao je Čeko. 

Na pitanje oko razularenog ponašanja turista u Splitu, kazao je da već ima iskustva s time. 

- I u Bavarskoj imamo slične probleme, pogotovo za vrijeme trajanja Oktoberfesta. To bude ludnica i nadam se da ću sa svojim iskustvom pomoći i u Splitu. U Münchenu imamo takozvanu "münchensku liniju" što znači da, kada su u pitanju manji prekršaji, jako puno komuniciramo s građanima kako bismo izgradili što bolji odnos - objasnio je Čeko. 

Poljski policajac Damian Kreft ove godine radit će u Trogiru, a ovo mu je drugi put u Hrvatskoj na službenoj dužnosti. 

- Prije toga dolazio sam u Hrvatsku kao turist. Najčešći problemi poljskih turista su gubitak dokumenata i prometne nesreće, a nadam se da ćemo im i ove godine olakšati boravak u Hrvatskoj. Hrvatski sam učio kada sam bio u Zagrebu, a nakon dva mjeseca ovdje mislim da ću biti još i bolji - kazao je Damian. 

image

Poljski policajac Damian Kreft

Jakov Prkić/Cropix

U Trogiru će biti smješten i slovački policijski službenik Martin Kandráč kojem je ovo osma godina da je na ispomoći u Hrvatskoj. 

- Mislim da su naši državljani iz Slovačke koji ovdje dolaze na odmor zadovoljni što smo i mi tu. Kada imaju problem mogu se nama obratiti i lakše im je sporazumjeti se - rekao je Kandráč.

Majda Ramić, policijska službenica iz Bosne i Hercegovine, treću godinu zaredom bit će stacionirana u Makarskoj. 

- U Makarskoj se osjećam kao kod kuće i tamo bude najviše gostiju iz Bosne i Hercegovine. Super mi je i uvjeti su odlični. Za sada je sve savršeno. Što se tiče problema naših državljana u Hrvatskoj, najčešće je riječ o narušavanju javnog reda i mira i sudjelovanje u prometnim nesrećama - kazala je Ramić. 

Ova međunarodna suradnja zalog je za krajnju ocjenu uspješne turističke sezone, istaknuo je Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske.

image

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske
 

Jakov Prkić/Cropix

- Svi su ovdje primljeni kao policajci i prijatelji od kojih želimo učiti i s kojima želimo dijeliti naša znanja. Želimo da se osjećaju ugodno, sigurno i dobro i da na takav način pomognu svim turistima iz bilo koje države na svijetu da se osjećaju isto. Kolege policajci su svaki dan u kontaktu s državljanima zemalja iz kojih dolaze.

Velika prednost nam je što oni mogu premostiti jezičnu barijeru u onom trenutku kada se dogodi neugodan i nesretan događaj.

Izvrsna je stvar kada im možemo pružiti i psihološku pomoć jer je našim gostima sigurno lakše kada vide policajca iz svoje države koji s njima lako komunicira i može im pomoći da se snađu i osjećaju sigurnije u trenutku kada im je to potrebno - rekao je načelnik Marendić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:45