StoryEditorOCM
Splitopasan fetiš

Što to pali splitske vandale da gotovo svaku noć potpaljuju kontejnere? Vatrogasci su uputili i posebno upozorenje vozačima

Piše Merien Ilić
31. siječnja 2022. - 18:50

Paljenje kontejnera po Splitu postalo je, nažalost, česta pojava u gradu, što zbog nepažljivih građana, što zbog sumanutih umova.

Gotovo svaki drugi dan splitski vatrogasci izlaze na teren zbog dojave o zapaljenim kontejnerima. Prema izvješću Županijskog vatrogasnog operativnog centra Split, u noći s nedjelje na ponedjeljak kontejneri su ponovno gorjeli. Prvo jedan plastični u Rokovoj ulici, gdje je priskočio građanin koji je ugasio požar do dolaska vatrogasaca. Potonji su nakon ponoći intervenirali zbog dojave za plastični kontejner u Bihaćkoj ulici, a potom i za jedan u Savskoj poslije dva sata u noći.

– Gotovo svaki drugi, treći dan imamo intervenciju zbog zapaljenih kontejnera. Sada se to čak i smanjilo u odnosu na prijašnje godine, ali svakako, takve su nam intervencije učestale i nepotrebne. Ne ulazimo u to jesu li namjerne ili nenamjerne jer se o svemu obavijesti policija.

Apeliramo na građane da pripaze na to što bacaju u kontejnere jer se često i slučajno izazove plamen, a ako gore opasne tvari, onda se i ljudsko zdravlje dovodi u opasnost. Također, vozači neka pripaze gdje parkiraju vozila jer su česti slučajevi da vatra zahvati i vozila u blizini pa je materijalna šteta velika – kaže nam Mario Mikas, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, čiji kolege često izlaze noću na teren zbog loših navika nekih građana.

image
Vojko Bašić/Cropix

O aktualnim požarima kontejnera opet je obaviještena policija. Uostalom, kad se dogodi požar na kontejnerima, i Grad i "Čistoća" dužni su o tome obavijestiti policiju i osiguravajuća društva zbog nastale materijalne štete na osobnim vozilima.

Lani je Općinski sud u Splitu donio pravomoćnu presudu protiv muške osobe koja je zapalila čak 20 kontejnera na Gripama i Lokvama, te je dobio uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci ako u iduće dvije godine ne ponovi prekršaj. Također, trebao je "Čistoći" nadoknaditi štetu u iznosu od 40 tisuća kuna.

Pitali smo i Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku o slučajevima paljenja kontejnera. Od početka godine na području Splita zabilježili su čak 21 slučaj opožarenih kontejnera. U svakom slučaju, policijski su službenici na mjestu događaja obavili očevid i provode se kriminalistička istraživanja.

– Tijekom 2021. godine ukupno je prijavljeno šest osoba u vezi s podmetanjem požara na kontejnerima na području Splita. Međutim, potrebno je svakako istaknuti kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjakom koji je od prosinca 2020. godine do konca srpnja 2021. godine na području Splita izazvao požare u kojima je uništeno i oštećeno ukupno 100 kontejnera, a kao posljedica izbijanja požara na kontejnerima ukupno je oštećeno i 17 osobnih vozila te jedan motocikl. Taj je 34-godišnjak u srpnju 2022. godine, nakon provedenog istraživanja, uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku – navode iz splitske policije, gdje su ustrajni u tome da u svakom slučaju pronađu i prijave počinitelja.

image
Sasa Burić/Cropix

– U sklopu planiranja svakodnevnih zadaća i poslova policije, svakako je naglasak stavljen na dovršetak kriminalističkih istraživanja, ali i prevenciju koja uključuje intenzivniju nazočnost policijskih ophodnji tijekom noći na području grada. U ovom je trenutku zaustavljanje ovog trenutačno negativnog trenda na području Splita svakako jedan od naših prioriteta – naglašavaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 15:02