stdClass Object ( [id] => 1067108 [title] => Stanari ‘Kineskog zida‘ vatrometom proslavili pola stoljeća od useljenja u kultnu zgradu. Kći arhitekta Frane Gotovca: Moj pokojni otac je volio Split [alias] => stanari-kineskog-zida-vatrometom-proslavili-pola-stoljeca-od-useljenja-u-kultnu-zgradu-kci-arhitekta-frane-gotovca-moj-pokojni-otac-je-volio-split [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kineski zid, ne onaj kojeg su gradili car Šin Či Huang i dinastija Ming nakon ekspanzije preko Žute rijeke, nego ovaj naš spinutski kojeg je projektirao arhitekt Frano Gotovac, obilježio je 50 godina od useljenja prvih stanara 1970. Sadašnji stanovnici zgrada blizanki koje se nazivaju "Kineski zid" izašli su na balkone, ispucali vatromet i užgali lampadine kako bi nazdravili za pola stoljeća života u najdužim zgradama, s najvećim brojem kvadrata i stanova u Splitu. U poznatom Kineskom zidu živjeli su brojni splitski sportaši i umjetnici. Bokšić, Lalić, trener Sergej Krešić, Boris i Dino Dvornik i mnogi drugi.

Željko Baljkas, inicijator proslave, kao dijete od 12 godina igrao se na gradilištu Kineskog zida u kojeg je uselio odmah po otvorenju zgrade i u njoj ostao živjeti do danas. Baljkas kaže kako je Kineski zid ime dobio po tome što je za to vrijeme zgrada bila neobično duga, sagrađena od armiranog betona i ploha koje su se slagale kao Lego kocke.

- Zgrada je kvalitetna, čvrsta, jako je otporna na potres, a bura se ni ne osjeti. Nama je odma posta Kineski zid. Meni se čini da ga tako zovemo od prvog dana - govori Baljkas.

---

image
Organizator rođendana Željko Baljkas
 
Nikola Vilić/Cropix
---

Stanovnici Kineskog zida poznati su po svojim okupljanjima i feštama, pa su se rado uključili i u ovu proslavu koja je bila nešto drugačija od dosadašnjih. Naime, posljednjeg vikenda svakog kolovoza stanovnici Kineskog zida i Spinuta organiziraju akciju "Ljubi susjeda svoga."

- Imamo čak i službene gradele, skupi se tu i po četrdeset obitelji. Lani smo povodom obilježavanja 40 godina od održavanja Mediteranskih igara proširili feštu. Skupilo se tu preko 300 djece, došli su svi klubovi iz našeg okruženja, jedriličari, plivači, vaterpolisti, borilački sportovi, napravilo smo demonstraciju od preko 15 sportova, montirali smo i mali bazen na djecu - objašnjava Željko Baljkas.

Ovu veliku obljetnicu sa stanarima je obilježila i Nada Piacun Gotovac kćerka arhitekta Frane Gotovca koja je otkrila manje poznate detalje o svom ocu i samoj zgradi:

- Moj pokojni otac je volio Split i puno je u njemu gradio i projektirao. Osim što je bio arhitekt bio je urbanist i kolumnist Slobodne Dalmacije. "Kineski zid" je usporedio s Le Corbusierovim ostvarenjima zgrade u Marseilleu po pitanju društvene namjene krovne terase. Zamisao mog oca bila je da se na nadgrađu zgrade izgradi dječji vrtić, ali je korišten kao uredski prostor financijskog sektora poduzeća "Konstruktor". Kasnijom adaptacijom prenamijenjen je u stanove.

---

image
Nada Piacun
 
Nikola Vilić/ Cropix
---

Nada Piacun Gotovac kazala nam je i to da je Antoaneta Pasinović, poznata arhitektica i likovna kritičarka bila ta koja je Kineskom zidu nadjenula ime, kada je joj je, za dolaska u Split vlakom iz Zagreba, pogled pao na Spinut pa je uzviknula "Što je ovo? Kineski zid?". Kanije je o njemu pisala pozitivne kritike, a ime ostavila generacijama njegovih stanovnika.

Stambene zgrade radne oznake A1 i A2, kako ih je u svojim nacrtima označio sam arhitekt Gotovac izvedene su 1970. i 1971. na sjevernom dijelu stambenog područja Spinuta. Sagrađene su kao stambeno-poslovne zgrade blizanci visine 10 katova s nadgrađem. Investitor zgrade A1 bila je Komanda VPO (Vojno-pomorske oblasti), a zgrade A2 Poduzeće za izgradnju Splita (PIS). Tako su i do danas zgrade blizanke poznate kao "vojna" i "civilna" zgrada.

Zbog različitih investitora, vojnih i civilnih, stanovi nisu bili potpuno iste kvalitete. U civilnom (Kineskom zidu 2) izgrađeni su trosobni i jednosobni stanovi, a u vojnom (Kineskom zidu 1) veliki četverosobni s ugrađenim centralnim grijanjem. Iz tog razloga, Kineske zidove su još nazivali "topli" i "hladni". Upravo je na krovu "toplog" bio u potpunosti uređen dječji vrtić koji nikad nije zaživio.

Vesna Perković Jović sa splitskog Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u svom znanstvenom radu na temu stambenih zgrada Frane Gotovca u Splitu, "Kineski zid" u smislu kompozicije opisuje kao pravilan jedanaesterokatni kvadar izrazito velike dužine glavnih pročelja.

- U organizacijsko-funkcionalnom smislu zgrada je podijeljena na sedam prostornih jedinica sa zasebnim stubišnim prostorom i liftovima. Poprečni nosivi armiranobetonski zidovi - lamele, dijele zgradu na pravokutna polja koja se protežu od sjevernog do južnog pročelja.

U isto vrijeme s razvojem ideje i postupnim podizanjem naselja Spinut, nicala su i ostala splitska "koncentrična naselja" (Bol I, Bol II, XX. dalmatinske divizije, Sućidar) koja su nastala kao pokušaj rješavanja krize stambenog prostora koja je u Splitu nastupila sredinom 1950-ih godina zbog prevelikog naseljavanja stanovništva. S ciljem rješavanja krize, pribjegavalo se racionalizaciji u stanogradnji, a ona se nije odnosila isključivo na izvedbu, štedjelo se i u procesu projektiranja koje se često reduciralo do minimuma.

---

image
50. rodjendan Kineskog zida, zgrade koju je 1970. godine projektirao Frano Gotovac.
 
Nikola Vilić/Cropix
---

- Radi se o zgradama koje su se gradile bez projekata poznatih autora kao kompilacije do tad izvedenih ‘najracionalnijih’ rješenja. Izgradnjom tih zgrada zadovoljavala se potreba za znatnim brojem novih stanova u relativno kratko vrijeme. Osim toga, godinama je splitska stanogradnja bila obilježena primjenom tipskih rješenja stambenih zgrada - navodi Vesna Perković Jović i dodaje kako je upravo zbog toga značaj zgrada Frane Gotovca još i veći. Njegove su zgrade predstavljale potpunu suprotnost navedenim primjerima zgrada iz istog vremena, i upravo je spinutskim zgradama Gotovac učinio bitan otklon od tadašnje projektantske i planerske prakse.

Izgradnjom Gotovčevih zgrada u razdoblju od 1970. do 1980. godine, čitavo područje poprima karakter moderno koncipiranog dijela grada gdje se vodilo računa o ‘osnovnim zadovoljstvima’ poput osunčanja, prostornosti, zelenila te infrastrukturne opremljenosti čitavog naselja. Ovom izgradnjom Spinut postaje novi orijentir u svijesti građana. Područje koje je nekad bilo zapušeno i na periferiji ovom izgradnjom promijenilo je iz temelja svoj izgled.

---

Kvalitetna gradnja i dobar ambijent

- Osim kvalitetne zgrade i stanova, stanovnici ističu i dobar ambijent i okoliš oko Kineskog zida. Idejni projekt za izgradnju parka na travnatom platou površine preko 9 tisuća kvadrata ispred zgrade već je prošao prvu fazu odobrenja pa će svoje mjesto na platou naći igralište za djecu, vježbalište za odrasle, trim staza, kupice i drugi sadržaji - ističe Željko Baljkas.

---

---

Interes za Spinutom starta početkom 20. stolječća

Veći interes za područje Spinuta javlja se početkom 20. stoljeća s procesom intenzivnijeg razvoja kada se grad razvija izvan povijesnih okvira Palače i pučkih suburbanih naselja. Urbanističkom regulacijom iz 1914. godine na području Spinuta bila je predviđena stambena izgradnja

radničkih naselja zbog blizine novoplanirane trgovačke luke u poljudskoj uvali. Ovakva namjena tih dvaju prostora zadržana je u Regulacijskom planu Splita iz 1926. godine koji je izradio arhitekt Werner Schürmann. Sreća za daljnji razvoj ovog prostora i njegovu namjenu bila je u tome što Schürmann prepušta općinskim vlastima odluku o preciznijoj lokaciji trgovačke luke na potezu od poljudske uvale do vranjičkog zaljeva u tijeku budućeg razvoja grada. Razvoj Splita u daljnjem periodu karakterizira niz odstupanja od tog plana.

Najznačajnije izmjene odnosile su se na izgradnju luka i željezničkih postaja, što je značajno utjecalo na smjernice buduće stambene i druge izgradnje. Za područje Spinuta početak izgradnje trgovačke luke u vranjičkom bazenu umjesto u Poljudu značio je sasvim novi pristup u svim kasnijim planovima i idejama o ovom gradskom predjelu. Trgovačka luka i industrija, s pomakom prema istoku, otvorili su mogućnost da se u Spinutu razvije stambena zona s najvišim standardima života, kao kontaktna zona marjanske šume i rekreacijske zone u poljudskoj uvali - bilježi Vesna Perković Jović.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA FEŠTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => VELIKA FEŠTA 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-27 18:33:06 [created_by] => 264 [created_by_alias] => HELENA LOVRIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-27 20:14:54 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-12-27 18:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15648718.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15648726.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15648724.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15648730.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15648728.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/27\/15648710.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","50. rodjendan Kineskog zida, zgrade koju je 1970. godine projektirao Frano Gotovac.
\n\u00a0","","Franina kcer Nada Piacun, k\u0107er slavnog Frane Gotovca koji je projektirao zgradu Kineskog zida
\n\u00a0","Organizator ro\u0111endana \u017deljko Baljkas
\n\u00a0","Nada Piacun
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_15648718_1280.jpg":"1280x1280","k_15648718_1024.jpg":"1024x1024","k_15648718_640.jpg":"640x640","k_15648718_480.jpg":"480x480","k_15648718_340.jpg":"340x340","k_15648718_220.jpg":"220x220","o_15648718_1280.jpg":"1280x852","o_15648718_1024.jpg":"1024x681","o_15648718_640.jpg":"640x426","o_15648718_480.jpg":"480x319","o_15648718_340.jpg":"340x226","o_15648718_220.jpg":"220x146","h_15648718_1280.jpg":"1280x854","h_15648718_1024.jpg":"1024x683","h_15648718_640.jpg":"640x427","h_15648718_480.jpg":"480x320","h_15648718_340.jpg":"340x227","h_15648718_220.jpg":"220x147","pp_15648718_1280.jpg":"1006x1280","pp_15648718_1024.jpg":"805x1024","pp_15648718_640.jpg":"503x640","pp_15648718_480.jpg":"377x480","pp_15648718_340.jpg":"267x340","pp_15648718_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_15648726_1280.jpg":"1280x1280","k_15648726_1024.jpg":"1024x1024","k_15648726_640.jpg":"640x640","k_15648726_480.jpg":"480x480","k_15648726_340.jpg":"340x340","k_15648726_220.jpg":"220x220","o_15648726_1280.jpg":"1280x852","o_15648726_1024.jpg":"1024x681","o_15648726_640.jpg":"640x426","o_15648726_480.jpg":"480x319","o_15648726_340.jpg":"340x226","o_15648726_220.jpg":"220x146","h_15648726_1280.jpg":"1280x854","h_15648726_1024.jpg":"1024x683","h_15648726_640.jpg":"640x427","h_15648726_480.jpg":"480x320","h_15648726_340.jpg":"340x227","h_15648726_220.jpg":"220x147","pp_15648726_1280.jpg":"1006x1280","pp_15648726_1024.jpg":"805x1024","pp_15648726_640.jpg":"503x640","pp_15648726_480.jpg":"377x480","pp_15648726_340.jpg":"267x340","pp_15648726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_15648724_1280.jpg":"1280x1280","k_15648724_1024.jpg":"1024x1024","k_15648724_640.jpg":"640x640","k_15648724_480.jpg":"480x480","k_15648724_340.jpg":"340x340","k_15648724_220.jpg":"220x220","o_15648724_1280.jpg":"1280x852","o_15648724_1024.jpg":"1024x681","o_15648724_640.jpg":"640x426","o_15648724_480.jpg":"480x319","o_15648724_340.jpg":"340x226","o_15648724_220.jpg":"220x146","h_15648724_1280.jpg":"1280x854","h_15648724_1024.jpg":"1024x683","h_15648724_640.jpg":"640x427","h_15648724_480.jpg":"480x320","h_15648724_340.jpg":"340x227","h_15648724_220.jpg":"220x147","pp_15648724_1280.jpg":"1006x1280","pp_15648724_1024.jpg":"805x1024","pp_15648724_640.jpg":"503x640","pp_15648724_480.jpg":"377x480","pp_15648724_340.jpg":"267x340","pp_15648724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_15648730_1280.jpg":"1280x1280","k_15648730_1024.jpg":"1024x1024","k_15648730_640.jpg":"640x640","k_15648730_480.jpg":"480x480","k_15648730_340.jpg":"340x340","k_15648730_220.jpg":"220x220","o_15648730_1280.jpg":"1280x852","o_15648730_1024.jpg":"1024x681","o_15648730_640.jpg":"640x426","o_15648730_480.jpg":"480x319","o_15648730_340.jpg":"340x226","o_15648730_220.jpg":"220x146","h_15648730_1280.jpg":"1280x854","h_15648730_1024.jpg":"1024x683","h_15648730_640.jpg":"640x427","h_15648730_480.jpg":"480x320","h_15648730_340.jpg":"340x227","h_15648730_220.jpg":"220x147","pp_15648730_1280.jpg":"1006x1280","pp_15648730_1024.jpg":"805x1024","pp_15648730_640.jpg":"503x640","pp_15648730_480.jpg":"377x480","pp_15648730_340.jpg":"267x340","pp_15648730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_15648728_1280.jpg":"1280x1280","k_15648728_1024.jpg":"1024x1024","k_15648728_640.jpg":"640x640","k_15648728_480.jpg":"480x480","k_15648728_340.jpg":"340x340","k_15648728_220.jpg":"220x220","o_15648728_1280.jpg":"1280x852","o_15648728_1024.jpg":"1024x681","o_15648728_640.jpg":"640x426","o_15648728_480.jpg":"480x319","o_15648728_340.jpg":"340x226","o_15648728_220.jpg":"220x146","h_15648728_1280.jpg":"1280x854","h_15648728_1024.jpg":"1024x683","h_15648728_640.jpg":"640x427","h_15648728_480.jpg":"480x320","h_15648728_340.jpg":"340x227","h_15648728_220.jpg":"220x147","pp_15648728_1280.jpg":"1006x1280","pp_15648728_1024.jpg":"805x1024","pp_15648728_640.jpg":"503x640","pp_15648728_480.jpg":"377x480","pp_15648728_340.jpg":"267x340","pp_15648728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15648710_1280.jpg":"1280x1280","k_15648710_1024.jpg":"1024x1024","k_15648710_640.jpg":"640x640","k_15648710_480.jpg":"480x480","k_15648710_340.jpg":"340x340","k_15648710_220.jpg":"220x220","o_15648710_1280.jpg":"1280x851","o_15648710_1024.jpg":"1024x681","o_15648710_640.jpg":"640x425","o_15648710_480.jpg":"480x319","o_15648710_340.jpg":"340x226","o_15648710_220.jpg":"220x146","h_15648710_1280.jpg":"1280x854","h_15648710_1024.jpg":"1024x683","h_15648710_640.jpg":"640x427","h_15648710_480.jpg":"480x320","h_15648710_340.jpg":"340x227","h_15648710_220.jpg":"220x147","pp_15648710_1280.jpg":"1006x1280","pp_15648710_1024.jpg":"805x1024","pp_15648710_640.jpg":"503x640","pp_15648710_480.jpg":"377x480","pp_15648710_340.jpg":"267x340","pp_15648710_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14888700 Threads: 2 Questions: 3139395033 Slow queries: 6997546 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234760493 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/stanari-kineskog-zida-vatrometom-proslavili-pola-stoljeca-od-useljenja-u-kultnu-zgradu-kci-arhitekta-frane-gotovca-moj-pokojni-otac-je-volio-split-1067108 [printLink] => /split/stanari-kineskog-zida-vatrometom-proslavili-pola-stoljeca-od-useljenja-u-kultnu-zgradu-kci-arhitekta-frane-gotovca-moj-pokojni-otac-je-volio-split-1067108?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626698 [name] => 50 GODINA KINESKOG ZIDA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-27 19:47:17 [main_article_id] => 0 [alias] => 50-godina-kineskog-zida [link] => /tag/50-godina-kineskog-zida ) [1] => stdClass Object ( [id] => 626699 [name] => KINESKI ZID [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-27 19:47:17 [main_article_id] => 0 [alias] => kineski-zid [link] => /tag/kineski-zid ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA FEŠTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stanari ‘Kineskog zida‘ vatrometom proslavili pola stoljeća od useljenja u kultnu zgradu. Kći arhitekta Frane Gotovca: Moj pokojni otac je volio Split [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-16-55-55-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15648718.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15648718.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15648726.jpg [title] => 50. rodjendan Kineskog zida, zgrade koju je 1970. godine projektirao Frano Gotovac.
 
Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15648724.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15648730.jpg [title] => Franina kcer Nada Piacun, kćer slavnog Frane Gotovca koji je projektirao zgradu Kineskog zida
 
Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15648728.jpg [title] => Organizator rođendana Željko Baljkas
 
Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/27/15648710.jpg [title] => Nada Piacun
 
Nikola Vilić/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kineski zid, ne onaj kojeg su gradili car Šin Či Huang i dinastija Ming nakon ekspanzije preko Žute rijeke, nego ovaj naš spinutski kojeg je projektirao arhitekt Frano Gotovac, obilježio je 50 godina od useljenja prvih stanara 1970. Sadašnji stanovnici zgrada blizanki koje se nazivaju "Kineski zid" izašli su na balkone, ispucali vatromet i užgali lampadine kako bi nazdravili za pola stoljeća života u najdužim zgradama, s najvećim brojem kvadrata i stanova u Splitu. U poznatom Kineskom zidu živjeli su brojni splitski sportaši i umjetnici. Bokšić, Lalić, trener Sergej Krešić, Boris i Dino Dvornik i mnogi drugi.

Željko Baljkas, inicijator proslave, kao dijete od 12 godina igrao se na gradilištu Kineskog zida u kojeg je uselio odmah po otvorenju zgrade i u njoj ostao živjeti do danas. Baljkas kaže kako je Kineski zid ime dobio po tome što je za to vrijeme zgrada bila neobično duga, sagrađena od armiranog betona i ploha koje su se slagale kao Lego kocke.

- Zgrada je kvalitetna, čvrsta, jako je otporna na potres, a bura se ni ne osjeti. Nama je odma posta Kineski zid. Meni se čini da ga tako zovemo od prvog dana - govori Baljkas.

---

image
Organizator rođendana Željko Baljkas
 
Nikola Vilić/Cropix
---

Stanovnici Kineskog zida poznati su po svojim okupljanjima i feštama, pa su se rado uključili i u ovu proslavu koja je bila nešto drugačija od dosadašnjih. Naime, posljednjeg vikenda svakog kolovoza stanovnici Kineskog zida i Spinuta organiziraju akciju "Ljubi susjeda svoga."

- Imamo čak i službene gradele, skupi se tu i po četrdeset obitelji. Lani smo povodom obilježavanja 40 godina od održavanja Mediteranskih igara proširili feštu. Skupilo se tu preko 300 djece, došli su svi klubovi iz našeg okruženja, jedriličari, plivači, vaterpolisti, borilački sportovi, napravilo smo demonstraciju od preko 15 sportova, montirali smo i mali bazen na djecu - objašnjava Željko Baljkas.

Ovu veliku obljetnicu sa stanarima je obilježila i Nada Piacun Gotovac kćerka arhitekta Frane Gotovca koja je otkrila manje poznate detalje o svom ocu i samoj zgradi:

- Moj pokojni otac je volio Split i puno je u njemu gradio i projektirao. Osim što je bio arhitekt bio je urbanist i kolumnist Slobodne Dalmacije. "Kineski zid" je usporedio s Le Corbusierovim ostvarenjima zgrade u Marseilleu po pitanju društvene namjene krovne terase. Zamisao mog oca bila je da se na nadgrađu zgrade izgradi dječji vrtić, ali je korišten kao uredski prostor financijskog sektora poduzeća "Konstruktor". Kasnijom adaptacijom prenamijenjen je u stanove.

---

image
Nada Piacun
 
Nikola Vilić/ Cropix
---

Nada Piacun Gotovac kazala nam je i to da je Antoaneta Pasinović, poznata arhitektica i likovna kritičarka bila ta koja je Kineskom zidu nadjenula ime, kada je joj je, za dolaska u Split vlakom iz Zagreba, pogled pao na Spinut pa je uzviknula "Što je ovo? Kineski zid?". Kanije je o njemu pisala pozitivne kritike, a ime ostavila generacijama njegovih stanovnika.

Stambene zgrade radne oznake A1 i A2, kako ih je u svojim nacrtima označio sam arhitekt Gotovac izvedene su 1970. i 1971. na sjevernom dijelu stambenog područja Spinuta. Sagrađene su kao stambeno-poslovne zgrade blizanci visine 10 katova s nadgrađem. Investitor zgrade A1 bila je Komanda VPO (Vojno-pomorske oblasti), a zgrade A2 Poduzeće za izgradnju Splita (PIS). Tako su i do danas zgrade blizanke poznate kao "vojna" i "civilna" zgrada.

Zbog različitih investitora, vojnih i civilnih, stanovi nisu bili potpuno iste kvalitete. U civilnom (Kineskom zidu 2) izgrađeni su trosobni i jednosobni stanovi, a u vojnom (Kineskom zidu 1) veliki četverosobni s ugrađenim centralnim grijanjem. Iz tog razloga, Kineske zidove su još nazivali "topli" i "hladni". Upravo je na krovu "toplog" bio u potpunosti uređen dječji vrtić koji nikad nije zaživio.

Vesna Perković Jović sa splitskog Fakulteta građevinarstva arhitekture i geodezije u svom znanstvenom radu na temu stambenih zgrada Frane Gotovca u Splitu, "Kineski zid" u smislu kompozicije opisuje kao pravilan jedanaesterokatni kvadar izrazito velike dužine glavnih pročelja.

- U organizacijsko-funkcionalnom smislu zgrada je podijeljena na sedam prostornih jedinica sa zasebnim stubišnim prostorom i liftovima. Poprečni nosivi armiranobetonski zidovi - lamele, dijele zgradu na pravokutna polja koja se protežu od sjevernog do južnog pročelja.

U isto vrijeme s razvojem ideje i postupnim podizanjem naselja Spinut, nicala su i ostala splitska "koncentrična naselja" (Bol I, Bol II, XX. dalmatinske divizije, Sućidar) koja su nastala kao pokušaj rješavanja krize stambenog prostora koja je u Splitu nastupila sredinom 1950-ih godina zbog prevelikog naseljavanja stanovništva. S ciljem rješavanja krize, pribjegavalo se racionalizaciji u stanogradnji, a ona se nije odnosila isključivo na izvedbu, štedjelo se i u procesu projektiranja koje se često reduciralo do minimuma.

---

image
50. rodjendan Kineskog zida, zgrade koju je 1970. godine projektirao Frano Gotovac.
 
Nikola Vilić/Cropix
---

- Radi se o zgradama koje su se gradile bez projekata poznatih autora kao kompilacije do tad izvedenih ‘najracionalnijih’ rješenja. Izgradnjom tih zgrada zadovoljavala se potreba za znatnim brojem novih stanova u relativno kratko vrijeme. Osim toga, godinama je splitska stanogradnja bila obilježena primjenom tipskih rješenja stambenih zgrada - navodi Vesna Perković Jović i dodaje kako je upravo zbog toga značaj zgrada Frane Gotovca još i veći. Njegove su zgrade predstavljale potpunu suprotnost navedenim primjerima zgrada iz istog vremena, i upravo je spinutskim zgradama Gotovac učinio bitan otklon od tadašnje projektantske i planerske prakse.

Izgradnjom Gotovčevih zgrada u razdoblju od 1970. do 1980. godine, čitavo područje poprima karakter moderno koncipiranog dijela grada gdje se vodilo računa o ‘osnovnim zadovoljstvima’ poput osunčanja, prostornosti, zelenila te infrastrukturne opremljenosti čitavog naselja. Ovom izgradnjom Spinut postaje novi orijentir u svijesti građana. Područje koje je nekad bilo zapušeno i na periferiji ovom izgradnjom promijenilo je iz temelja svoj izgled.

---

Kvalitetna gradnja i dobar ambijent

- Osim kvalitetne zgrade i stanova, stanovnici ističu i dobar ambijent i okoliš oko Kineskog zida. Idejni projekt za izgradnju parka na travnatom platou površine preko 9 tisuća kvadrata ispred zgrade već je prošao prvu fazu odobrenja pa će svoje mjesto na platou naći igralište za djecu, vježbalište za odrasle, trim staza, kupice i drugi sadržaji - ističe Željko Baljkas.

---

---

Interes za Spinutom starta početkom 20. stolječća

Veći interes za područje Spinuta javlja se početkom 20. stoljeća s procesom intenzivnijeg razvoja kada se grad razvija izvan povijesnih okvira Palače i pučkih suburbanih naselja. Urbanističkom regulacijom iz 1914. godine na području Spinuta bila je predviđena stambena izgradnja

radničkih naselja zbog blizine novoplanirane trgovačke luke u poljudskoj uvali. Ovakva namjena tih dvaju prostora zadržana je u Regulacijskom planu Splita iz 1926. godine koji je izradio arhitekt Werner Schürmann. Sreća za daljnji razvoj ovog prostora i njegovu namjenu bila je u tome što Schürmann prepušta općinskim vlastima odluku o preciznijoj lokaciji trgovačke luke na potezu od poljudske uvale do vranjičkog zaljeva u tijeku budućeg razvoja grada. Razvoj Splita u daljnjem periodu karakterizira niz odstupanja od tog plana.

Najznačajnije izmjene odnosile su se na izgradnju luka i željezničkih postaja, što je značajno utjecalo na smjernice buduće stambene i druge izgradnje. Za područje Spinuta početak izgradnje trgovačke luke u vranjičkom bazenu umjesto u Poljudu značio je sasvim novi pristup u svim kasnijim planovima i idejama o ovom gradskom predjelu. Trgovačka luka i industrija, s pomakom prema istoku, otvorili su mogućnost da se u Spinutu razvije stambena zona s najvišim standardima života, kao kontaktna zona marjanske šume i rekreacijske zone u poljudskoj uvali - bilježi Vesna Perković Jović.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/ Cropix
Nikola Vilić/Cropix
50. rodjendan Kineskog zida, zgrade koju je 1970. godine projektirao Frano Gotovac.
 
Nikola Vilić/Cropix
Franina kcer Nada Piacun, kćer slavnog Frane Gotovca koji je projektirao zgradu Kineskog zida
 
Nikola Vilić/Cropix
Organizator rođendana Željko Baljkas
 
Nikola Vilić/ Cropix
Nada Piacun
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/stanari-kineskog-zida-vatrometom-proslavili-pola-stoljeca-od-useljenja-u-kultnu-zgradu-kci-arhitekta-frane-gotovca-moj-pokojni-otac-je-volio-split-1067108 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=02705fb2508bb0661afbd3a73308f1975a5b00d5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stanari+%E2%80%98Kineskog+zida%E2%80%98+vatrometom+proslavili+pola+stolje%C4%87a+od+useljenja+u+kultnu+zgradu.+K%C4%87i+arhitekta+Frane+Gotovca%3A+Moj+pokojni+otac+je+volio+Split&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstanari-kineskog-zida-vatrometom-proslavili-pola-stoljeca-od-useljenja-u-kultnu-zgradu-kci-arhitekta-frane-gotovca-moj-pokojni-otac-je-volio-split-1067108 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstanari-kineskog-zida-vatrometom-proslavili-pola-stoljeca-od-useljenja-u-kultnu-zgradu-kci-arhitekta-frane-gotovca-moj-pokojni-otac-je-volio-split-1067108 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA FEŠTA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitVELIKA FEŠTA

Stanari ‘Kineskog zida‘ vatrometom proslavili pola stoljeća od useljenja u kultnu zgradu. Kći arhitekta Frane Gotovca: Moj pokojni otac je volio Split

Piše HELENA LOVRIĆ
27. prosinca 2020. - 19:47

Kineski zid, ne onaj kojeg su gradili car Šin Či Huang i dinastija Ming nakon ekspanzije preko Žute rijeke, nego ovaj naš spinutski kojeg je projektirao arhitekt Frano Gotovac, obilježio je 50 godina od useljenja prvih stanara 1970. Sadašnji stanovnici zgrada blizanki koje se nazivaju "Kineski zid" izašli su na balkone, ispucali vatromet i užgali lampadine kako bi nazdravili za pola stoljeća života u najdužim zgradama, s najvećim brojem kvadrata i stanova u Splitu. U poznatom Kineskom zidu živjeli su brojni splitski sportaši i umjetnici. Bokšić, Lalić, trener Sergej Krešić, Boris i Dino Dvornik i mnogi drugi.

Željko Baljkas, inicijator proslave, kao dijete od 12 godina igrao se na gradilištu Kineskog zida u kojeg je uselio odmah po otvorenju zgrade i u njoj ostao živj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:55