StoryEditor
Splitkotarski izbori

"Šta će mi Brisel, triba mi lip kvart"

Piše PSD.
8. lipnja 2014. - 16:32
Prije podne izašlo je na kotarske izbore pet posto građana, a na Bačvicama čak 20 posto. Josip iz Splita 3 ovako rezonira: Meni triba predsjednik kotara koji će mi organizirat čišćenje ulice, posadit cviće na putu do škole, pomoć starijima u ulici...

Osobnu (kartu) u ruke i put svojega gradskog kotara. Tako je bilo jučer ujutro, ali ne u velikom postotku, jer je do 11 sati građansku dužnost u prosjeku ispunilo tek oko pet posto Splićana.

Osim na Bačvicama, onamo ih je izašlo čak 20 posto Prije podne, a među njima i Pavica Bušalić.
- Virujen da se puno toga ovim mojim glasom može promijeniti. Pa da se napokon uredi plato na plaži, da se dječje igralište privede svrsi, da nam kvart bude lipši - kaže Pavica.

- Sva sreća pa imamo pravo glasom odlučivati, imamo mogućnost izbora, upravo odavde, iz kvarta sve i kreće, brinemo se za svoje - kaže Nansi Ivanišević.

Dječje i školsko igralište i je ono što je mučilo ovih godina ekipu s Bača. Školski je sportski teren dan na korištenje koncesionaru, ograđen je i nedostupan malenima. Upravo je u tijeku potpisivanje peticije da se igralište vrati u ruke školi i na raspolaganje djeci.

- Premda ne mislim da su kotarski izbori toliko bitni, dao sam glas jer se svaki broji - kaže Duje Laštre (18), kojem su ovo bili prvi izbori u životu.

Njega smo upoznali na Lokvama. U tom kvartu još od 1945. godine na baš svake izbore, bez obzira bili oni kotarski, gradski, državni ili europski, izlazi gospođa Slavka Duilo. U svoje 92 godine života ni jedno jedino biranje nije propustila. Tim se putem trudi ići i Nevenka Lovrić.

- Svaki su izbori bitni, jer ako ne izađeš i ne zaokružiš – nemaš ni pravo grintat ni žalit se iduće četiri godine. Oli nije tako? - pita Lovrićeva.

Na Kacunaru od tri tisuće grđana s pravom glasa, tek je njih 170 do podne došetalo do kotarskih prostorija. Izgleda da nisu baš zainteresirani za promjene.

- Dobro smo povezani s ostatkom grada, barem mi koji se koristimo gradskim prijevozom, a parkića i igrališta imamo - nabraja nam Andrea (19). Prijateljica Josipa (19) dodaje:

- Imamo crkvu, imamo školu, miran smo kvart, nama je dobro!
Nema pošte!

No, nemaju više poštanski ured. Doduše, cure priznaju da to nije u nadležnosti ni kvarta, ni Grada, a ni Županije. Ono što ekipu s Kacunara muči je spoj kvartovskih ulica s glavnim gradskim prometnicama.

- To je naša rak rana! Okruženi smo velikim prometnicama, a glava nam je u torbi kad iz kvarta želimo izaći, kažu.
Svaki kvart - druga priča, u svakom problema, u svakom i radosti, no, doživljavaju li Splićani svoje kvartovske granice samo kao spavaonice?

- Neeee! Moj kvart je moj svijet! Sve imam tu, od vrtića do dućana, kad dica narastu, tu je i škola, bolnica je blizu, da ne radin van kvarta, ne bi triba imat ni auto. Pazi, ovdi san odrasta, tu su mi prijatelji, s vrimenom smo postali i kumovi. Da je više para, svima bi nan bilo bolje - veli nam Josip sa Splita 3.

Zaokružio je svog kandidata, a na nedavne euroizbore nije potrošio ni minite.

- Šta će meni Brisel, meni triba predsjednik kotara koji će mi organizirat čišćenje ulice, posadit cviće na putu do škole, pomoć starijima u ulici - kaže Josip.

Možda i tu ima istine, no za ne uzeti osobnu i odšetati na biralište stvarno nema opravdanja.
- Sve bi ja to novčano kaznila! Nisi izaša – plati sto kuna odmah! Jer, biranje je naše pravo, ali i – obaveza! Obaveza! - naglašava nam baka Jadranka, koja je na putu do plaže, sa svojim unukom – svratila do kotara i izabrala (za sebe) najbolje...

milena budimir

item - id = 237272
related id = 0 -> 253073
related id = 1 -> 250984
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 00:58