StoryEditorOCM
Splitnovo gradilište

Splitski rektor najavljuje veliki projekt koji će riješiti gorući problem: ‘Uskoro ćemo dobiti građevinsku dozvolu‘

Piše Diana Barbarić
25. rujna 2023. - 09:39

Prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu na posljednjoj sjednici Rektorskog zbora održanoj 5. rujna 2023. na Sveučilištu u Zadru izabran je za novog predsjednika RZ-a za akademsku godinu 2023./2024. Zamjenik će mu biti prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

Tom prigodom bilo je rasprave i o razvoju internacionalizacije na hrvatskim sveučilištima, a Sveučilište u Splitu tu može poslužiti za pravi primjer, budući da posljednjih godina bilježi sve veći interes stranih studenata za studiranjem na nekom od brojnih studija u gradu pod Marjanom.

Zahvaljujući visokom rejtingu Splitskog sveučilišta na međunarodnim ljestvicama kvalitete, a naročito onima u kojima se valorizira znanstvena produkcija, Splićani postaju sve poželjniji partner uglednim stranim sveučilištima i asocijacijama. Od 1. srpnja ove godine Sveučilište u Splitu preuzelo je i predsjedanje SEA-EU alijansom.

Kruna predsjedavanja trebala bi biti koncem studenoga u Splitu, kad će se organizirati radni tjedan upravljačkih tijela, a Splitsko sveučilište ugostiti brojne kolege.

- Preko SEA-EU alijanse organizirali smo mnoštvo događaja, povukli milijun i pol eura, educirali naše nastavnike i studente, proširili vidike i brendirali Splitsko sveučilište s kojim mnogi sada žele surađivati. Ne mogu kazati da mi ne laska kad rektori vrhunskih sveučilišta o nama govore sve najbolje i nude nam se za suradnju. Dosegli smo respektabilnu razinu kvalitete, ali ne smijemo se uljuljati, uvijek treba ići naprijed i razvijati se - istaknuo je rektor Ljutić.

UniAdrion

Usto je, mjesec dana ranije, od 1. lipnja, na godinu dana preuzeo dužnost predsjednika UniAdrion sveučilišne mreže. Riječ je o jadransko-jonsko udruženje kojem je glavna svrha suradnja između sveučilišta i istraživačkih centara. Ova mreža broji 55 članica iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, San Marina, Srbije i Slovenije.

image

Dragan Ljutić


 

Nikola Vilić/Cropix

Prema rektorovim riječima, zahvaljujući UniAdrion mreži, u Splitu će se organizirati brojne ljetne škole, a i to bi mogao biti pravi mamac za strane studente i nove suradnje.

Inače, većina njih na Sveučilište u Splitu dolazi iz zemalja Zapadne Europe i to prvenstveno kako bi studirali na nekom od studijskih programa na engleskom jeziku, poput medicine i psihologije, a ogroman je i interes Erasmus studenata koji vrlo rado biraju Split kao grad u kojem će provesti bar jedan semestar.

Novi dom

Pritom im, u gradu koji obara turističke rekorde, najveći problem bude pronaći smještaj. Problem je to koji zapravo muči i ostale studente koji ne dolaze iz Splita, a takvih je mnogo. No, rješenje problema je na pomolu.

- Pitanje je dana kad ćemo dobiti građevinsku dozvolu za još jedan studentski dom na Kampusu i nadam se da će se on napraviti do kraja moga mandata - najavio je rektor Ljutić.

Novi dom trebao se sagraditi na mjestu gdje se nalazi Auto kuća Marjan.

U tijeku su i radovi na zgradi bivšeg Filozofskog fakulteta u Teslinoj ulici, gdje bi se do konca ove godine trebala smjestiti Umjetnička akademija i dio Kineziološkog fakulteta, a ideja je i da nekadašnja zgrada Ekonomskog, pa potom i Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici, na splitskim Bačvicama, u dogledno bi vrijeme mogla postati dom studentima Studija Komunikacije i mediji, iznimno popularnog novog studija. Ima li idealnije lokacije za buduće novinare?

image

Nekadašnja zgrada Ekonomskog, pa potom i Filozofskog fakulteta u Radovanovoj ulici

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:25