StoryEditorOCM
Splitkrčkanje

Splitski asfalt danas opasno vrije, a neke aplikacije pokazuju i da je stvarni osjećaj temperature paklenih 45 stupnjeva

Piše n.c.
22. kolovoza 2023. - 16:48

Split se kuha na 36 stupnjeva, dok popularna norveška meteorološka stranica "yr.no" pokazuje da je stvarni osjećaj temperature nevjerojatnih 45 stupnjeva.

image
yr.no photo

Domaći, kao i obično prilikom ovakvih toplotnih udara, ne izlaze iz kuće (ako baš ne trebaju), dok se stranci ipak kreću gradom i razgledavaju znamenitosti.

Naš fotoreporter je prolaznike uhvatio kako se nastoje rashladiti na fontani kraj Đardina, gdje glavu u vodu uranja mlado i staro.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

Prema najnovijoj DHMZ prognozi, danas i u narednim danima očekuje nas nastavak iznimno visokih temperatura koje će se kretati uglavnom između 32 i 37 stupnjeva. 

Dalmatinske noći su također izrazito tople, s temperaturama koje nisu spuštale ispod 30 stupnjeva Celzijevih u Dubrovniku.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

Cijeli Jadran je označen crvenim upozorenjem Meteoalarma zbog izrazito visokih temperatura. Uputa je da se zaštite osobe, posebno djeca i stariji. Upozoreno je i na moguće poremećaje u infrastrukturi.

Šire kninsko područje ima narančasto upozorenje, dok ostatak Hrvatske ima žuto upozorenje zbog toplinskog vala. Isto tako, kninsko i splitsko područje će biti izloženo vrlo velikom riziku od toplinskog vala od srijede.

Opasnost od toplinskog vala će u četvrtak i petak zahvatiti cijelu zemlju, s velikim i vrlo velikim rizikom.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

Visoke temperature izazvale su povećan broj poziva Zavodu za Hitnu medicinu u Splitu. 

Preporuke građanima uključuju izbjegavanje sunčevih zraka između 10 i 17 sati, nošenje svijetle odjeće, nošenje šešira, redovito pijenje tekućine, boravak u hladnim prostorima, te izbjegavanje jakog fizičkog napora tijekom najtoplijeg dijela dana.

Posebna pažnja treba biti usmjerena na zaštitu novorođenčadi i djece, koristeći sredstva za sunčanje i laganu odjeću koja ih štiti od UV zračenja.

U nadolazećim danima, točnije u nedjelju, očekuje se promjena vremena na kopnu, iako još nije sasvim jasno kako će se ona odvijati. Pad temperature na obali trebao bi se dogoditi tijekom ponedjeljka. Prema riječima dežurnog meteorologa DHMZ-a, krajem tjedna možda će doći do intenzivnijeg nevremena, ali vjerojatno slabijeg od onog koje je zabilježeno u srpnju.

Na Jadranu i dalje postoji manja mogućnost novih toplinskih valova, dok će ovo vjerojatno biti zadnji toplinski val koji će zahvatiti unutrašnjost Hrvatske ove godine, prema informacijama iz DHMZ-a.

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 05:51