StoryEditorOCM
Splitlekcije iz povijesti

Splitski antifašisti se uzbudili zbog plakata za Dan sjećanja: ‘Promovira ustaštvo i ZDS kao pobjedničku ideologiju‘

Piše split sd
17. studenog 2023. - 21:29

Iz Udruge antifašistima i antifašističkih boraca grada Splita uputili su priopćenje za javnost zbog spornog plakata kojim se promovira Dan sjećanja na žrtve Vukovara.

Prenosimo ga u cijelosti:

"Službeni plakat za obilježavanje dana stradavanja i žrtve Vukovara (18. 11. 1991. godine) ne samo da promovira ustaštvo nego ga i slavi kao pobjedničku ideologiju u Domovinskom ratu, stavljajući u prvi plan ušato ‘U‘ i natpis HOS.

Da ne bi bilo zabune, nikada se nije dovodila u pitanje HOS-ova borba za obranu i slobodu Hrvatske, ali Hrvatska se nije borila za slobodu HOS-a, niti za afirmaciju ‘U‘staških insignija i pozdrava ‘Za dom spremni‘, a koje je ta postrojba koristila kao svoja obilježja. Inače, HOS je početkom 1992. godine, po ‘naređenju‘ prvog hrvatskog predsjednika, prešao u sastav Hrvatske vojske.

Činjenica je da su borci NOB-a oslobodili Hrvatsku u II. Svjetskom ratu od fašizma kao i da su je branitelji u Domovinskom ratu obranili, isto tako od fašizma. Dakle, borci su je oslobodili, a branitelji obranili od istog neprijatelja, ali neki očito misle da bi povratkom kralja u otadžbinu Jugoslaviju (sve uz podršku saveznika), hrvatskom narodu bilo bolje pod njegovom čizmom ili da je talijanski (p)ostao službeni ‘hrvatski‘ jezik.

Nažalost, oni koji iz povijesti nisu ništa naučili, osuđeni su je ponavljati, ali ovaj put na (političku i svaku drugu) štetu svog vlastitog naroda", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 05:35