StoryEditorOCM
Splitbijeli dim

Splitske tete iz vrtića ‘slomile‘ Banovinu; postignut je dogovor oko njihova povećanja plaća. Oglasio se i Puljak...

Piše Split SD
18. siječnja 2024. - 13:08

Iz Banovine javljaju kako su uspješno završeni pregovori između Grada Splita i Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske o II. Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora, čime je ostvaren značajan iskorak u povećanju plaća i materijalnih prava djelatnika splitskih vrtića.

Dogovoreno je novo povećanje plaća za 26,88 posto u tri koraka, te od 1. srpnja isplata toplog obroka u maksimalnom neoporezivom iznosu od 100 eura.

Poboljšanja materijalnih prava odnose se na 983 djelatnika zaposlena u četiri ustanove predškolskog odgoja Grada Splita, a realizirat će se dinamikom 14 posto od 1. 1. 2024., 5 posto od 1. 4. 2024. te šest posto od 1. 7. 2024.

Tako su se, nakon desetljeća zanemarivanja, od početka mandata ove gradske uprave, odnosno od 1. kolovoza 2021. godine, unutar pregovora s nadležnim sindikatima, sedam puta radile korekcije koeficijenata i/ili osnovice, čime je do sada ostvareno ukupno kumulativno povećanje materijalnih prava od 67,6 posto za visoku, 76,5 posto za višu te čak 82,6 posto za srednju stručnu spremu.

- Predškolski odgoj je temelj obrazovnog sustava i naš je cilj osnažiti ga i unaprijediti na svim razinama, od materijalnih prava djelatnika do uvjeta rada, kapaciteta i razine usluge.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kontinuirano poboljšavamo materijalne uvjete djelatnika otkako smo na čelu grada i ponosni smo da smo, nakon godina zanemarivanja, nepravde i obezvrjeđivanja, vratili fokus na predškolski odgoj i dali mu zasluženo mjesto.

Povećanje plaća je izuzetno važan korak prema vraćanju digniteta struci i podizanju ukupnog standarda usluge za djecu i roditelje.

Sada nas očekuje gradnja novih vrtićkih kapaciteta, obnova i proširenje postojećih i brojne aktivnosti kojima želimo učiniti najveće iskorake u modernizaciji i poboljšanju odgojno-obrazovnog standarda na području Splita, ali i šire - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 05:30