StoryEditorOCM
Splitdižu se i plaće

Splitska ustanova s preko 200 zaposlenih dobila novog direktora: ‘Uskoro ide natječaj za zapošljavanje radnika...‘

Piše Božidar Lončar
14. srpnja 2023. - 07:30
Stenko Dell‘Orco: Relativno dugotrajan izbor ravnatelja je ostavio posljedice na poslovanje, radnu atmosferu i efikasnost pa mi je prvi zadatak bio stabilizacija poslovanja i vraćanje na redovne poslovne proceseSaša Burić/Cropix

Stenko Dell‘Orco u trećem je pokušaju izabran za ravnatelja Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES, koja, prema njegovim riječima Stenka Dell‘Orca, trenutno broji 206 radnika, od kojih su njih 112 osobe s invaliditetom.

image
Saša Burić/Cropix

- Relativno dugotrajan izbor ravnatelja je ostavio posljedice na poslovanje, radnu atmosferu i efikasnost pa mi je prvi zadatak bio stabilizacija poslovanja i vraćanje na redovne poslovne procese. Prijedlog Upravnom vijeću je da se u ovakvim trenucima izvrši izbor v.d. ravnatelja iz redova radnika – objasnio nam je novi ravnatelj kakvo je stanje bilo u DES-u kada je preuzeo funkciju.

Stenko Dell‘Orco radio je u "Slobodnoj Dalmaciji", "Koteksu", "Unijapairu" i "Europapier-u Croatia/Adria". Od 2016. do izbora za ravnatelja Ustanove bio je zaposlen u Studentskom centru na rukovodećim pozicijama.

image
Saša Burić/Cropix

U Ustanovi, prema riječima ravnatelja, ima šest vrsta proizvodnja: flexografija, konfekcija, sitotisak, kartonaža, tiskara i prehrana. Prosječna bruto plaća je 982,64 eura, a plaća ravnatelja je 2200 eura. To je jedna od nižih plaća za ravnatelja ili direktora gradskih tvrtki ili tvrtki koje sufinacira grad.

Radnicima plaće sufinancira Zavod za zapošljavanje osoba s invaliditetom sa 6,9 milijuna kuna, s pet milijuna kuna Grad i s tri milijuna Županija.

- DES ima za sada daleko najniža primanja od svih gradskih ili županijskih ustanova, ali smo za njih 50 povećali brutto plaću – istaknuo nam je ravnatelj u odgovorio na pitanje o planovima za poslovanje DES-a.

Odluka Vlade o povećanju minimalnih bruto primanja na 700 eura stavila im je dodatni uteg na poslovanje, ali on se nada se kako će do kraja iduće godine svim zaposlenicima uspjeti podignuti plaću.

image
Saša Burić/Cropix

- Primjenom povećanja za sve zaposlenike masa plaća bi se povećala za preko 12 posto, a to ne prati subvencioniranje od strane institucija. Takav dodatni trošak ustanova bi gurnulo u negativno poslovanje, stoga povećanje plaća će se odvijati parcijalno u skladu sa poslovnim rezultatima.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je amandman o povećanju potpore u visini od 10 posto, a isto očekujemo i od Splitsko-dalmatinske županije, suosnivača ustanove – govori nam ravnatelj Stenko Dell‘Orco.

image


 

Saša Burić/Cropix

Kaže nam kako su zbog deficita radne snage svim djelatnicima koji imaju uvjete za starosnu mirovinu ponudili ostanak u radnom odnosu i nakon 65 godine. Ukupno 16 djelatnika imaju uvjete za odlazak u mirovinu, od čega ih je pola starija od 65.

- Uskoro će biti objavljen natječaj za zapošljavanje raznih profila - od krojačica, sitotiskara, grafičara, kuhara, psihologa i slično.

U DES-u svakodnevno jede 270 građana koji imaju pravo na obrok od čega se za 12 korisnika dostavlja hrana. Pripremaju obroke za devet škola i 450 osnovnoškolaca i od 2019. dostavljaju sendviče za Gradsko vijeće, kao i Crvenom križu.

image
Saša Burić/Cropix

Nakon što smo doznali visinu računa u jednom splitskom restoranu u pauzi sjednice 18. svibnja među vijećnicima se tijekom rasprave potegnulo pitanje da se ponovno serviraju obroci iz restorana DES-a.

- Mi redovno isporučujemo sendviče za vrijeme održavanja Gradskog vijeća a spremni smo i za serviranje cateringa po pozivu kada bude trebalo jer to uglavnom i radimo bez posebnog razgovora – odgovorio nam je Stenko Dell‘Orco.

image


 

Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image


 

Saša Burić/Cropix
image


 

Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 16:31